20 °C Budapest

Aranytömböt karácsonyra, ez most a sláger

Pénzcentrum
2011. december 12. 12:35

A saját célú vásárlás - befektetés, vagy a gyűjtemény bővítése - mellett már a karácsonyi ajándékvásárlás során is egyre népszerűbb az arany. Jól mutatja ezt az is, hogy az év vége felé közeledve keresletnövekedés érzékelhető a befektetési tömbarany és az aranyérmék iránt. Vásárlás előtt azonban nem árt tisztában lennünk a befektetési arany legfontosabb ismérveivel.

Az azonos súlyú tömb és érme esetén általában az érmék értéke magasabb, árát alapvetően befolyásolja, hogy milyen tisztaságú és származású darabról van szó, valamint az is, hogy mekkora mennyiségben került forgalomba. Természetesen minél kevesebbet gyártottak egy érméből, az annál értékesebb.

"Tapasztalataink azt mutatják, hogy az aranybefektetéssel rendelkezők az aranyérméket is keresik. A saját célú vásárlás - befektetés, vagy a gyűjtemény bővítése - mellett pedig az ajándékvásárlásnál is számításba veszik ezt a lehetőséget is és előszeretettel élnek is vele" - mondta el Nagy Attila, a Solar Gold Zrt. kereskedési igazgatója.

Az érme minőségét egyrészt a forgalmazó cég, valamint a gyártó garantálja, de a befektetési, vételi döntés nagyrészt bizalmi alapon dől el, hiszen a fizikai vizsgálat ebben az esetben szinte kizárt. Forgalomképesség szempontjából az érmék és tömbök között nincs különbség, éppen a minősített gyártók miatt.

A forgalomképes tömbök minden esetben 24 karátosak, "négy kilences", azaz 999,9 ezrelék tisztaságúak és rendelkeznek nemzetközi 'Good delivery' minősítéssel. Eladási áruk, amelyet a tőzsdei ár határoz meg, azonos, ezért könnyebb értékesíteni is őket, nem kell különböző befolyásoló tényezőkkel számolni. Kivételt ez alól, csak a különleges eljárással készült, vagy Jubileumi tömbök jelentenek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"A hazai piacon az elmúlt egy évben teremtődött meg a háttér ahhoz, hogy fizikai aranyat rendszeres, kisebb összegű megtakarítással legyen mód összegyűjteni, így az aranytömböt, vagy aranyérmét vásárlók aranyszámlát is nyithassanak, és ezen keresztül halmozzanak fel később tömbösíthető megtakarításokat a nemesfémben"- emeli ki Nagy Attila.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 16:00
Ezentúl a Magyar Telekom előfizetőinek is elérhető a HGTV.
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 18. 16:33