Nézd meg: ezekkel az új pénzekkel fizetsz jövőre

Pénzcentrum2011. december 6. 10:06

Januártól új magyar pénzérmék kerülnek forgalomba, ez azonban nem jár a 2012-ig kibocsátott érmék bevonásával, cseréjével, mivel azokra a kibocsátásukkor érvényes jogszabályok vonatkoznak, és azok továbbra is forgalomban maradnak. A Pénzcentrum.hu most megmutatja, milyen forintokkal fizetünk a jövő évtől.

Megváltozik az új, forgalomba kerülő magyar pénzérmék felirata, miután 2012 január 1-jével az ország hivatalos megnevezése Magyar Köztársaságról Magyarországra változik - tájékoztat a Magyar Közlöny hétfői száma.


A változtatást a Magyar Nemzeti Bank elnöke rendelte el. Az új kibocsátás az 5, a 10, a 20, az 50, a 100 és a 200 forintos címletű érméket érinti.

 


A jövő év január 1. után vert érmék hátoldalán már a Magyarország felirat lesz olvasható.

 

Így cserélődnek le

Kizárólag a 2012-től gyártandó érméken szerepel az új megnevezés, a bankjegyeken nincs országnév (csak a "Magyar Nemzeti Bank" felirat), így azok eleve nem érintettek ebben - tudta meg a Pénzcentrum.hu a Magyar Nemzeti Bank sajtóosztályától.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A feladat nem jár a 2012-ig kibocsátott érmék bevonásával, cseréjével, mivel azokra a kibocsátásukkor érvényes jogszabályok vonatkoznak, és azok továbbra is forgalomban maradnak. Az országnév-változásnak csak egyszeri költsége van (összesen nagyjából 5 millió forint tervezési, szerszámgyártási költség), mely eltörpül az évente a forgalom bővülése, illetve a forgalomból kieső érmék miatt szükséges utángyártás milliárdos nagyságrendű költségei mellett.

Az MNB 2012-ben csak a három legkisebb címletből (5, 10, 20 forintos) tervez - viszonylag alacsony volumenű, mindegyikből 10 millió darab - gyártást, így a lakosság elvben e címletekből találkozhat majd a forgalomban az új érmékkel. Ez a folyamat azonban igen lassú lesz, hiszen e címletekből eleve sok érme forog a forgalomban, így az új érmék csak lassan nyerhetnek majd teret.

Az ország hivatalos nevének megváltoztatása a már forgalomban lévő érméket nem érinti, azokat a jegybank nem vonja be, a "Magyar Köztársaság" feliratú érmék továbbra is törvényes fizetőeszközök maradnak.

Címkék: