Az éjszakai kimaradás kisebb gond, mint a pénzügyek

Pénzcentrum
2011. december 6. 12:10

Egy friss brit felmérés szerint a 40 év feletti párok negyedénél a pénz váltja ki a legnagyobb vitákat. A Prudential tanulmánya alapján joggal aggódhatnak a szigetországban, ugyanis a pároknál komoly a veszély, hogy anélkül töltik be a nyugdíjas kort, hogy érdemben tudnának beszélni a pénzügyi helyzetükről a háztartások - írja az Observer. Ez pedig azt jelenti, hogy a párok nem tudnak felkészülni a nyugdíjazással járó életszínvonal csökkenésre, pedig ha kompromisszumokat tudnak hozni, akkor már jóval a problémák felbukkanása előtt lehetne megelőző lépéseket tenni.

Az adatok alapján jól látszik, hogy a pénzügyek sokkal inkább jelentenek alapot a párok közötti összezörrenésre, mint például a házimunka, a késői kimaradás vagy éppen a barátok megválasztása körüli ellentétek. A tanulmány, amelyet a nyugdíjra készülő 40 év feletti pároknál végeztek el azt hozta ki, hogy sok esetben a párok zaklatottak, amikor a pénzügyekről kell beszélni egymás előtt. Mindezzel az a probléma, hogy mivel nem tudják a párok nyugodtan megbeszélni a pénzügyeiket, ez kihat például a nyugdíjra való felkészülésre is.

A válaszadók 20 százaléka szerint még sosem beszéltek arról egymás között, hogy mit gondolnak, milyen jövedelem lenne elfogadható a nyugdíjban számukra. A nyugdíjazás előtti évben igaz a párok többsége beszél a nyugdíjról, azonban az esetek harmadában ez mindössze fél órás beszélgetést jelent. Amikor megkérdezték az embereket, hogy tudják-e mekkora jövedelemre lenne szükségük a nyugdíjban, hogy ne kelljen rosszul élniük, akkor a válaszadók felének fogalma sem volt róla, milyen választ is adhatna. A Prudential szakértője szerint nem söpörhetjük a szőnyeg alá a problémákat, egy olyan témáról van szó, amelyről beszélni kell, még akkor is, ha kényes.

A szakértő szerint kézzel fogható pénzügyi előny származik abból, ha a párok a nézeteltéréseik ellenére felvállalják a párbeszédet, és nyíltan és őszintén beszélnek a jövőjükről. Például, ha sikerül megegyezni közösen egy nyugdíjcélú megtakarítás felhalmozásáról, akkor az biztonságosabbá teheti az öregkort. Ezen felül a párok számára komoly adókedvezményeket lehet igénybe venni a nyugdíjban, ami szintén egy nem elhanyagolható szempont a döntéseknél.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25