10 °C Budapest

Miből végtörlesztenek, ha egyre több a betétes?

Pénzcentrum
2011. december 2. 14:28

130 milliárd forintot fordított kedvezményes végtörlesztésre a magyar lakosság októberben, ennek döntő része megtakarításból származott. Az MNB friss statisztikái szerint azonban nem a bankbetétekből teremtették elő a szükséges források nagy részét, hisz 83 milliárd forinttal nőtt ez idő alatt a lakosság betétállománya. A forint gyengülése miatt az első egy hónap tömeges végtörlesztései sem voltak elégségesek ahhoz, hogy jelentősen csökkenjen a háztartások hitelállománya.

Lakossági hitelek

Az előző hónapoknak megfelelően októberben is nettó hiteltörlesztő volt a magyar lakosság, de egy nagy újdonság feltűnik az alábbi ábrán. Tranzakciós alapon 191,3 milliárd forinttal törlesztettek több hitelt a háztartások, mint amennyit felvettek, és ennek döntő részét a devizahitelek tekintetében tapasztalt 189,6 milliárdos nettó törlesztés adja. Ebből az MNB közleménye szerint 170 milliárd forintot a végtörlesztés indokol, ami összhangban áll a PSZÁF október 30-ára vonatkozó adataival.

A 170 milliárdnyi deviza jelzáloghitel kedvezményes végtörlesztésére 130 milliárd forintot szántak a háztartások. Hogy ennek jó része megtakarításból történt, azt az is mutatja, hogy 2009 decembere óta először forint alapon is nettó hiteltörlesztők voltak a háztartások: 1,7 milliárd forinttal többet törlesztettek, mint amennyit felvettek.

Furcsán reagáltak a bankbetétesek a végtörlesztésekre


A szeptember 12-én bejelentett és 29-én hatályba lépett végtörlesztés csökkenti a bankok tőke- és likviditási tartalékait, ezért sem meglepő, hogy a lakossági hitelezés továbbra sem talál magára. Szeptember végén több nagybank is kamatot emelt, így várható, hogy a téli hónapokban tovább romlik a bankok jelzáloghitelezési aktivitása. A múlt hónapban 21,9 milliárd forintnyi jelzáloghitelt nyújtottak a hitelintézetek, ami az utóbbi legalább hat év messze legrosszabb októberi adata, a tavalyi (szintén nagyon alacsony) év azonos hónapjának értékétől pedig 20%-kal marad el.

Furcsán reagáltak a bankbetétesek a végtörlesztésekre


A jelzáloghiteleken belül a lakáscélúak új kihelyezése is csökkent, mégpedig 16 milliárd forintra, arányuk ezzel 73%. A lakások jó része ma is hitel igénybevétele nélkül, készpénzes tranzakcióban kel el, és egyelőre nincs arra utaló jel, hogy akár ezek aránya, akár a lakáspiaci tranzakciók száma a közeljövőben jelentősen megváltozna.

Furcsán reagáltak a bankbetétesek a végtörlesztésekre


Jelzáloghitel-kihelyezés tehát alig volt október hónapban, a frank hó végi árfolyama azonban 239,4 forintról 246,1 forintra, az euróé pedig 292,1 forintról 300,9 forintra nőtt. Az átértékelődés következtében (a végtörlesztések ellenére) csak 40 milliárd forinttal csökkent a magyar lakosság forintban kifejezett jelzáloghitel-állománya, mégpedig 7091 milliárdról 7051 milliárdra. Ennek 74,6%-a, 5257,9 milliárd forint volt devizában denominálva. Mint ismeretes, ezek jelentik azt a kört, amelyek jogosultak lehetnek a kedvezményes végtörlesztésre, és állományuk november hónap folyamán tranzakciós alapon vélhetően tovább csökkent.

Az alacsony lakáshitel-kereslet egyik, de talán nem legfontosabb oka a forint alapú konstrukciók továbbra is rendkívül magas kamatszintje. Szeptemberben teljes hitelköltségük átlagosan 10,29% volt, szemben az egy évvel korábbi 9,81%-kal. Szeptember végén a bankok többsége kamatemeléssel reagált a végtörlesztés miatt várhatóan megnövekvő forinthitel-keresletre, ez azonban nem érvényesül az októberi statisztikákban feltehetően azért, mert a kínálati kamatok helyett ez a statisztika a hitelszerződésekben szereplő kamatok átlagát mutatja. Az ügyfelek tehát nem voltak vevők a magasabb kamatozású hitelekre.

Furcsán reagáltak a bankbetétesek a végtörlesztésekre


A lakosság teljes hitelállományát októberben elsősorban nem a hitelfelvételek és -törlesztések, hanem az említett átértékelődés és a végtörlesztés befolyásolta. Egy hónap alatt 46,4 milliárd forinttal 8645,9 milliárd forintra csökkent a lakosság hitelállománya, ami az alacsony hitelezési aktivitás ellenére 4%-kal magasabb az egy évvel korábbinál. A devizahitelek aránya az akkori 65,6%-ról 66,3%-ra emelkedett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Furcsán reagáltak a bankbetétesek a végtörlesztésekre


Lakossági betétek

Örvendetes jelenség, hogy a háztartások betétállománya már ötödik hónapja emelkedik, ezúttal 82,6 milliárd forinttal. Mondhatjuk, hogy a végtörlesztések ellenére, hisz ez az előzetes jóslatok szerint csökkentené a lakosság betétállományát, annál is inkább, mert a betétek a likvidebb megtakarítások közé sorolhatók. Az éven belül lekötött betétek mutatták ezúttal is a legnagyobb, 40,6 milliárd forintos növekedést, de a látra szóló és folyószámlabetétek volumene is 29,2 milliárd forinttal nőtt.

Furcsán reagáltak a bankbetétesek a végtörlesztésekre


A növekedésben lehet még némi szerepe az egy-két hónappal korábbi reálhozam-kifizetéseknek, ugyanakkor egy fontos jelenségre is rá kell mutatnunk: vélhetően a forint gyengülése hatására csökken továbbra is a devizabetétek állománya a forintbetétek javára. Az alábbi ábrán komoly összefüggés figyelhető meg az euró árfolyama és a devizabetétek tranzakciói között: gyenge árfolyam mellett csökken a devizabetétek állománya (realizálják a betétesek az árfolyamnyereséget), erős árfolyam mellett pedig nő (a forint gyengülésére számítanak). Igaz, a betétek "forintosítása" nem volt már olyan magas, mint szeptember hónapban, amikor a devizabetétek állománya tranzakciós alapon három éve nem látott mértékben csökkent.

A forintbetétek mellett szól továbbra is a magasabb kamatszint. Az éven belül lekötött forintbetétek átlagos kamatszintje október folyamán gyakorlatilag nem változott (5,69%-ról 5,67%-ra csökkent), mint ahogy az euróbetéteknél sem volt jelentős változás.

Furcsán reagáltak a bankbetétesek a végtörlesztésekre


Októberben a háztartások betétállománya 7620,9 milliárd forintról 7703,6 milliárdra nőtt. A devizabetétek aránya a teljes állományon belül az árértékelődések ellenére az említett hatás miatt 14,9%-ról 14,3%-ra csökkent.

Furcsán reagáltak a bankbetétesek a végtörlesztésekre

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 11:53
László Imre polgármesterről azt írta a propagandasajtó, hogy el akarta tusolni a XI. kerületi óvodai...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem