Elszámolta magát a kormány, beindulhat a végtörlesztés - Heti összefoglaló

Pénzcentrum2011. szeptember 25. 18:32

100 milliárddal is elszámolhatta magát a kormány az új költségvetés tervezésekor, az adójóváírások kivezetése 370 milliárd helyett csak 270 milliárd kiadáscsökkenést jelenthetnek. Az áfaemelést viszont mindenki a saját pénztárcáján érzi majd meg, annak ellenére, hogy néhány termék ára akár még csökkenhet is. A költségvetés lefaragásán túl a kormány megszavazta Rogán Antal végtörlesztése javaslatát, melynek értelmében a devizahitelesek árfolyamrögzítéskor használt devizaszinteken szabadulhatnak meg tartozásuktól. Az első forinthitel is megérkezett számukra, bár édeskevés! Ez történt a héten, a penzcentrum.hu heti hírösszefoglalója.

Eldőlt! Így lehet végtörleszteni
Az Országgyűlés hétfő este úgy döntött, egyes esetekben lehetővé teszi a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő végtörlesztését. Rogán Antal javaslatát 277 igen szavazattal, 9 nem ellenében, 30 tartózkodással fogadta el a parlament. Igennel voksoltak a kormánypárti és a jobbikos képviselők, nemmel a szocialisták, az LMP tartózkodott. 

Először csak latolgattuk, ki adhatja az első végtörlesztő hitelt? Majd meg is érkezett, így megnéztük megéri-e abban végtörleszteni!

Édeskevés az első végtörlesztő hitel

Várhatóan jövő héten lép hatályba a deviza alapú jelzáloghitelek kedvezményes árfolyamon való végtörlesztéséről szóló jogszabály, nem véletlen tehát, hogy a nagybankok nem álltak még elő az új helyzetre szabott, hitelkiváltást segítő forinthitel-termékükkel. A Portfolio.hu írása szerint a Pannon Takarék Bank lett ez első hitelintézet, mely előrukkolt devizahitelt kiváltó konstrukciójával. Nézzük meg mire elég most ez?

Filléres lakásárakat hozhat a végtörlesztés
Bombaként robbant a bejelentés, miszerint 180 forintos svájci frank árfolyamon és 250 forintos euró árfolyamon lehet visszafizetni a jelzálogalapú devizakölcsönöket. A javaslat veszélyeire nem csak számos belföldi elemző hívta fel már a figyelmet, hanem komoly nemzetközi visszhangot is kapott a javaslat. A devizában eladósodott lakástulajdonosok azonban a jelenlegi árfolyamok, és különösen az augusztusban tapasztalt 270 forintos CHF csúcs fényében vélhetően egy kihagyhatatlan lehetőségnek gondolják majd a kormány felvetését. A kérdés, honnan teremtsék elő a végtörlesztéshez szükséges tőkét?

Devizakitettség-kezelő hetet zár a Pénzcentrum.hu. Az elmúlt napokban bemutattuk olvasóinknak, hogy hogyan alakult az elmúlt években a hazai kisvállalatok hitelezési helyzete, hogy milyen gondokat okozhat az árfolyamingadozás, és mit lehet tenni elleneadtunk tanácsokat a megfelelő szolgáltató kiválasztásához, és hasznos tippekkel szolgáltunk a vállalatoknak a kitettség kezelésére is. Arra is kértük olvasóinkat, tegyék fel kérdéseiket, osszák meg velünk problémáikat a témában: a felmerült kérdésekre a Citibank treasury szakértői válaszoltak. 

Heti tippünk, vezess biztonságosan több pénzed marad! Új adót vezet be a kormány!

Ki jár pórul a különadóval? 4 ezerrel nőhet a kötelező díja
Különadót vezetne be a kormány a legtöbb balesetet okozókra. Eddigi gyakorlat szerint a balesetben megsérült emberek ellátását nem a kár okozója, hanem a biztosító fizeti meg. A biztosítás.hu adatai szerint ez most 4 milliárd forint évente. Azt akarja növelni a kormány a gyakrabban balesetet okozó gépjárművezetők kárára, 40 százalékos többletadó formájában. 

A boltokban is tátva marad majd a szánk, nem az újabb pornóbotrány, hanem az áfa miatt! 

Ők az áfaemelés első áldozatai
A kormány tervei szerint a jelenleg alkalmazott 25 százalékos áfakulcs jövőre 27 százalékra emelkedne, bár az emelés megvalósulása - mint arról a Pénzcentrum.hu a magyar sajtóban elsőként beszámolt - szembemegy EU-s vállalásainkkal. A kereskedők emiatt egyértelmű áremelkedésre számítanak. Igaz, az sem elképzelhetetlen, hogy egyes termékek ára csökkenni fog, egyes áruházak görcsölve várják a forgalmi adó emelését - illetve annak következményeit. 

Nőnie kell a béreknek, de miből?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Elszámolta magát a kormány, nincs pénz jövőre bérkompenzációra
Megalapozott háttérszámítások nélkül, össze-vissza dobálózik a kormány a jövő évre tervezett adóváltoztatási javaslatokkal. Az eddig bejelentett intézkedések - a kormányzati kommunikációval szemben - nem elegendőek ahhoz, hogy az alacsonyabb jövedelműek keresetkiesését finanszírozni lehessen.

Adóváltozások: 2 millió embert hurcol meg jövőre a kormány
A Nemzetgazdasági Minisztérium lényegében elismerte: megbukott az egykulcsos adórendszer Magyarországon. A havi bruttó 200 ezer forint alatti jövedelműeknek nem lesz elég a jövő évre a kormány által előírt 5 százalékos béremelés még ahhoz sem, hogy ne csökkenjen a nettó keresetük, így kompenzálni kell a kiesést. A több mint 2 millió érintett magánszemélyt potenciális adócsalónak minősíti a kormány, mivel a bérkiegészítésért az adóhatóság elé hurcolja őket.

Átlagbér feletti adó, 92 ezres minimálbér - ez a kormány ajánlata
A kormány 92 ezer forintos minimálbérre valamint 108 000 forintos garantált minimálbérre tesz majd ajánlást, a versenyszférában 5 százalékos béremelést ajánl, továbbá a szociális partnerekkel közösen elfogadott béremelési ajánlás feletti béremelés egy részét a munkáltatónak részben visszatérítené - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium mai közleményében, amely az egykulcsos szja megteremtésének lépéseiről szól. Mindennek költségvetési bevételi fedezetét az jelentené, hogy a 202 ezer forint felett keresők átmeneti hozzájárulást fizetnének. Jócskán átalakul az egykulcsos adórendszer. 

Kiknek a fizetése fog nőni? "Soha" nem találnátok ki!

750 ezres bruttó a képviselőknek: így nőne a fizetésük
Változtatna az országgyűlési képviselők javadalmazási rendszerén a Fidesz frakcióvezetője, a jelenlegit ugyanis rendkívül képmutató szisztémájának tartja. Lázár János javaslata szerint a képviselők havi bruttó illetménye 2012. szeptember 1-jétől csaknem 750 ezer forint lenne, vagyis megegyezne a helyettes államtitkári javadalmazással. Ezen felül más pénzbeli juttatásra nem lennének jogosultak a honatyák.

Címkék:
lakásárak, svájci minimálbér,