14 °C Budapest

Itt a korai nyugdíj ellenszere: szociális segéllyé alakítanák

Pénzcentrum
2011. május 13. 15:30

Egy ma beterjesztett alkotmánymódosítási javaslat szerint a már megszerzett "korai" nyugdíjakat törvénnyel csökkenthetik, vagy szociális segéllyé alakíthatnák - értesült a Napi Online.

Lázár János és Balsai István fideszes politikusok két jelentős ponton módosítanák a jelenleg hatályos alkotmányt.

A képviselők arra tesznek javaslatot, hogy a jelenleg hatályos alkotmány mondja ki, hogy "Az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető."

Az Alkotmánybíróság (AB) korábbi határozata szerint alkotmánymódosítás nem lehet alkotmányellenes - bár ezzel a kérdéssel egyes jogtudósok vitatkoznak - viszont az AB eddigi ítélkezésből az is világossá vált, hogy megszerzett szociális jog nem csorbítható. A fideszes javaslat a kormány azon intézkedéseibe illeszkedik, hogy a rokkantnyugdíjakra fordított kiadásokat csökkentse - ám ilyenre az elmúlt húsz évben nem volt példa, hogy megszerzett nyugdíjat visszavettek volna. Ugyanis minden ehhez hasonló jogszabályt az Alkotmánybíróság megsemmisített - és jó eséllyel most is megsemmisítené, hisz egy ilyen javaslat már az emberi méltóságot is sérti.

Az alkotmánymódosítás másik pontja szerint még az idén 15 fősre duzzasztanák az AB létszámát - az új tagokat a kormánypárti többségű parlament választaná. A 15 fős testület már szeptember 1-jével megkezdené működését, az új alkotmánybírák megválasztása az Országgyűlés tavaszi ülésszakán, azaz a következő két hónapban megtörténne - derül ki a törvényjavaslatból.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Annak érdekében továbbá, hogy az Alkotmánybíróság valamennyi olyan indítványozó által benyújtott indítványt, aki az Alaptörvény szerint indítványozási joggal már nem rendelkezik, minél rövidebb időn belül elbírálhasson, a javaslat az Alkotmánybíróság létszámát már az Alaptörvény hatálybalépése előtt tizenöt főre bővítené." Vagyis a Fidesz szerint azért van szükség a AB idő előtti felduzzasztására, hogy az ügyhátralékot letudják az alkotmánybírák még a jelen alaptörvény hatálya alatt.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18