16 °C Budapest

Itt a korai nyugdíj ellenszere: szociális segéllyé alakítanák

Pénzcentrum
2011. május 13. 15:30

Egy ma beterjesztett alkotmánymódosítási javaslat szerint a már megszerzett "korai" nyugdíjakat törvénnyel csökkenthetik, vagy szociális segéllyé alakíthatnák - értesült a Napi Online.

Lázár János és Balsai István fideszes politikusok két jelentős ponton módosítanák a jelenleg hatályos alkotmányt.

A képviselők arra tesznek javaslatot, hogy a jelenleg hatályos alkotmány mondja ki, hogy "Az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető."

Az Alkotmánybíróság (AB) korábbi határozata szerint alkotmánymódosítás nem lehet alkotmányellenes - bár ezzel a kérdéssel egyes jogtudósok vitatkoznak - viszont az AB eddigi ítélkezésből az is világossá vált, hogy megszerzett szociális jog nem csorbítható. A fideszes javaslat a kormány azon intézkedéseibe illeszkedik, hogy a rokkantnyugdíjakra fordított kiadásokat csökkentse - ám ilyenre az elmúlt húsz évben nem volt példa, hogy megszerzett nyugdíjat visszavettek volna. Ugyanis minden ehhez hasonló jogszabályt az Alkotmánybíróság megsemmisített - és jó eséllyel most is megsemmisítené, hisz egy ilyen javaslat már az emberi méltóságot is sérti.

Az alkotmánymódosítás másik pontja szerint még az idén 15 fősre duzzasztanák az AB létszámát - az új tagokat a kormánypárti többségű parlament választaná. A 15 fős testület már szeptember 1-jével megkezdené működését, az új alkotmánybírák megválasztása az Országgyűlés tavaszi ülésszakán, azaz a következő két hónapban megtörténne - derül ki a törvényjavaslatból.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"Annak érdekében továbbá, hogy az Alkotmánybíróság valamennyi olyan indítványozó által benyújtott indítványt, aki az Alaptörvény szerint indítványozási joggal már nem rendelkezik, minél rövidebb időn belül elbírálhasson, a javaslat az Alkotmánybíróság létszámát már az Alaptörvény hatálybalépése előtt tizenöt főre bővítené." Vagyis a Fidesz szerint azért van szükség a AB idő előtti felduzzasztására, hogy az ügyhátralékot letudják az alkotmánybírák még a jelen alaptörvény hatálya alatt.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06