23 °C Budapest

Te szánnál erre 2500 forintot?

Pénzcentrum
2011. február 9. 16:58

A költségvetési vita kezdete óta egyértelmű, hogy a kormányzati célok egyik fő fókuszpontja az államadósság csökkentése. E céllal a magyarok is egyetértenek: a Nézőpont Intézet reprezentatív mintán készült felmérése szerint a válaszadók 95 százaléka súlyos problémának tekinti az állami eladósodottság mértékét. A "veszély" egységbe kovácsolta az eltérő pártszimpátiával rendelkezőket: a szocialisták és a Lehet Más a Politika támogatóinak 90-91 százaléka tartja súlyos tehernek a hazai államadósságot, a Fidesz és a Jobbik táborának pedig 96-98 százaléka.

Ezen felül a megkérdezettek 45 százaléka hajlandó lenne évente egy napi átlagos megélhetéshez szükséges összeget (kb. 2500 forintot) áldozni jelenlegi adóterhein felül is az államadósság csökkentésére. A vizitdíj vagy a kórházi napidíj "közmegegyezéses" elutasítása után nehezen lett volna elképzelhető, hogy az emberek közel fele támogathatja egy, a család kasszáját terhelő újabb "adó" fiktív bevezetését - fogalmaz a Nézőpont Intézet összefoglalója.

Az államadósság csökkentésére irányuló "közteherviselésben" önként venne részt a munkaképes korú lakosság 49 százaléka, valamint az átlagot meghaladó jövedelemmel rendelkezők 65 százaléka. Míg azonban az államadósság mértékét a válaszadók egységesen súlyosnak ítélték meg, addig a csökkentéshez történő hozzájárulási hajlandóság már sokkal inkább kapcsolódik az aktuális pártpreferenciákhoz. Miközben a Fidesz és az LMP támogatóinak több mint fele mondana le a fenti célból évi 2500 forintról, addig a jobbikosoknál ez az arány 46, az MSZP-seknél pedig csupán 31 százalék.

A fenti kutatás adatfelvétele telefonos lekérdezéssel 2011. január 17. és 22. között készült, 1000 fő véletlenszerű kiválasztásával, országos reprezentatív mintán. Az adatok hibahatára a mintanagyságtól függően +/- 3,2 százalék körüli. Az elemzésben munkaképes korú lakosságnak a 18 és 60 év közötti válaszadókat nevezi a Nézőpont Intézet. 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 19. 15:02
Először számol be egyszerre több platformon is élőben egy kiemelt eseményről a Sport TV.
Holdblog  |  2022. május 19. 09:59
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az i...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?