Makulátlan bankjegyek: inkább kártyával fizetnek a britek

Pénzcentrum2010. december 3. 15:02

Első alkalommal fordult elő, hogy a betéti kártyával történő fizetés volumene megelőzte a készpénz használatát Nagy-Britanniában. A felmérések szerint 2010 augusztusának végéig a kártyával történő fizetés elérte a 272 milliárd fontot, míg ezzel szemben a készpénzben történő tranzakciók összege csak 269 milliárd fontra rúgott.

Sandra Quinn, az angol pénzmozgásokat figyelő szervezet kommunikációs igazgatója elmondta, a készpénz manapság sok brit fogyasztónak túl ormótlan fizetési mód, még a kis összegű vásárlások esetében is jobban szeretik a vásárlók a plasztik kártyát használni.

Idén a III. negyedévben 71,9 milliárd fontot költöttek a brit betéti kártya tulajdonosok, ami az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz viszonyítva 10%-os emelkedést jelent. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy 1,6 millióval több tranzakciót hajtanak végre naponta a kártyatulajdonosok. A felmérések azt is közölték, hogy a betéti kártyákat háromszor többen használják, mint a hitelkártyákat. A fizetési tanács adatai szerint a hitelkártya-költés 2005 óta csak 5%-kal növekedett.

A Magyarországon szinte ismeretlen, de az angolszász pénzügyi kultúrában ez idáig elterjedt, fizetésre szolgáló csekkek piaca is hanyatlani látszik. Az utóbbi évben ugyanis 104 millióval kevesebb csekket állítottak ki a fogyasztók. A fizetési tanács tervei szerint, ha ez a tendencia tovább folytatódik, akkor 2018 októberéig végleg kifuttatják a csekkek használatát, és kivonják őket a piacról.

 

Címkék: