18 °C Budapest

500.000 forintos érmét bocsát ki az MNB

2010. augusztus 20. 15:02

A Magyar Nemzeti Bank 2010-es emlékpénz-kibocsátási programjának megfelelően ma két azonos témájú és érmeképű, de eltérő címletű emlékérmét bocsát ki.

A Magyar Nemzeti Bank "Szent István intelmei"megnevezéssel 500 ezer és 50 ezer forintos címletű arany emlékérméket bocsát ki. Az érmék elő- és hátlapján látható képek és feliratok - az értékjelzés kivételével - azonosak, az emlékérmék mérete és tömege azonban elérő.

A nagyobbik, 500 ezer forintos érme 62,838 gramm (azaz 18 dukát) tömegű, átmérője 46 milliméter. A kisebb 50 ezer forintos emlékérme 22 milliméter széles és 6,982 gramm (azaz 2 dukát) tömegű. Mindkét érme 986 ezrelék finomságú aranyból készült. A félmillió forint névértékű érméből mindössze 500 darab verhető összesen, míg a kisebb pénzből 5000 darab készíthető.

A nagyobbik...


Az emlékérmék előlapján, a középmezőben Szent István király Intelmei Szent Imre herceghez középkori latin nyelvű kézírásos szövegének bevezetése - "In nomine Domini nostri Ihesu Christi: Incipit Decretum sancti Regis Stephani" (Thuróczy-krónika, XV. század) - olvasható, szabálytalan pergamenre helyezve. A szövegtől balra a "2010" verési évszám, jobbra a "BP." verdejel, alatta két vízszintes sorban az értékjelzés és a "FORINT" felirat látható. Az előlap felső részén, félköriratban a "MAGYAR KÖZTÁRSASÁG" felirat olvasható.

...és a kisebbik érme képe


Az emlékérmék hátlapján, a középmezőben Szent István király és Szent Imre herceg ábrázolása látható, amely a mateóci (Matejovce, ma a szlovákiai Poprád településrésze) Szent István király plébániatemplom XV. századi szárnyas oltárának főoltárképe alapján készült. Az emlékérme szélén, felső köriratban a "SZENT ISTVÁN KIRÁLY INTELMEI", alsó köriratban a "SZENT IMRE HERCEGHEZ" felirat olvasható. Az emlékérmék alsó részén, Szent István király és Szent Imre herceg ábrázolásától jobbra található Szöllőssy Enikő tervezőművész mesterjegye.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az MNB idei emlékpénz-kibocsátási programjában további három emlékérme kibocsátása szerepel, melyek közül kettő Erkel Ferencet, egy pedig Bíró Józsefet, a golyóstoll feltalálóját fogja ábrázolni.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
MEDIA1  |  2022. május 24. 18:23
Korábban a Media1 beszámolt arról, hogy a PestiSrácok anyavállalata, a GerillaPress Lapkiadó Kft. 50...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?