Ütötték a dollárt: nagyot buktak a betétesek!

Pénzcentrum2009. december 9. 05:20

Az elmúlt hat hónapban a 200-205-ös tartományból egészen a 180-185-ös szint környékéig erősödött a forint a dollárral szemben úgy, hogy közben 175 környékére is lenézett. A Pénzcentrum ezúttal a hazai pénzintézetek deviza lekötési lehetőségeit szedte egy csokorba, valamint azt vizsgálta, hogy mennyit bukott az árfolyamon az, aki fél évvel ezelőtt lekötötte a pénzét.

A legutóbbi körképünktől eltelt időszakban tovább csökkentek a dollárbetétekre kínált kamatok. A pénzintézetek közötti verseny alább hagyott, az árfolyamcsúcsok idején folytatott éles küzdelem már a múlté. Hogy ne vesszünk el a kondíciók útvesztőjében a Pénzcentrum összegyűjtötte a legkedvezőbb ajánlatokat, de előtte vessünk egy pillantást az USD/HUF árfolyam alakulására. 

A piacon a legmagasabb kamatot 3,02%-kal az Erste Bank adta, őket követi 3,00 %-kal a napokban rendszerproblémákkal küzdő K&H Bank. Jól szerepelt az MKB (2,66%) és a Budapest Bank (2,40%), kevésbé versenyképes akcióval rukkolt elő a Raiffeisen (1,30-1,50%).

A pénzintézetek többségénél már nem feltétel az új forrás elhelyezése, de a meglévő betétekre jóval alacsonyabb kamatot fizetnek. 1%, vagy az alatti kamatot kínál a Citibank, az Allianz, a CIB Bank és az UniCredit, melyek ezzel jelzik, hogy nem igazán tartanak igényt a dollárbetétekre.

A júniusban aláírt 6 hónapos akciós lekötések ebben a hónapban járnak le. A kamatelszámolást böngészve kellemetlen meglepetés érheti a dollár megtakarítással rendelkező ügyfeleket. Dollárban számolva banktól függően évi 1-3%-os kamatot írtak jóvá a pénzintézeteket, ami után a forintban kifejezett veszteség ellenére is meg kell fizetni a 20%-os kamatadót. 

Számításunk szerint, aki 6 hónappal ezelőtt egymillió forintot dollárra váltott és lekötötte, az a lejáratkor közel 10%-os veszteséget könyvelhetett el, és csak valamivel több mint 900 ezer forintja maradt.

Az Erste Bank évi 3,00%-os (160 ezer dollár felett 3,02%-os) betétlekötési ajánlatával biztonságos és időtálló megtakarítást próbál kínálni. A legkisebb leköthető összeg 200 dollár, rövidebb futamidő esetén 1,60-2,40% (EBKM: 1,62-2,43%) közötti kamatokat lehet elérni. A lakossági piacra kevésbé jellemző összeghatár (160 ezer dollár) felett néhány bázisponttal emelkedik a kamat.

Bank által visszavett autók: itt egy jó összeköttetés!

A K&H Üdvözlet Betét 3,00%-os (12 hónapos futamidő esetén 2,00%-os) kamata a 2009. november 2-ától hatályos hirdetmény szerint kizárólag bankon kívüli forrásból származó új betéti összegre vonatkozik. A bank a lekötés napját megelőző naptári hónap utolsó banki munkanapján számított záró egyenlegéhez képest vizsgálja az új betétet.

K&H-friss! Levonták a törlesztőt: hörögve pörögnek

A 3,00%-os kamatláb csak az első kamatperiódusra szól, a kamat az ügyfél választásától függően a betéttel együtt újra lekötésre, vagy jóváírásra kerül a betétlekötési számlán. A K&H üdvözlet deviza betét a személyesen vagy telefonon keresztül köthető le. A nem akciós kamatlábak futamidőtől függően 0,11-0,49% között alakulnak.

Az MKB november 24-től érvényes hirdetménye szerint a dollár lekötési lehetőségek kizárólag az 50 ezer Ft vagy annak megfelelő deviza feletti betétlekötésekre vonatkoznak. A táblázatban megjelölt 12 hónapos futamidőre 2,663%-os kamatot (EBKM: 2,70%) fizetnek, míg rövidebb futamidőre EBKM: 1,60-2,40% érhető el.

Kosztpénz-kalkulátor a MKB-netbankban

A lekötési módozatokban szélesek a lehetőségek, az ügyfél választhat az egyszeri érvényű és az ismétlődő lekötés között, de van mód a kamatos kamattal történő ismétlődő betétlekötésre is. A bank a lekötés felmondása esetén 1%-os jutalékot számít fel.

A Budapest Bank azon ügyfeleinek kínálja a deviza lekötött betéteket, akik deviza-megtakarításaikat kiszámítható és biztonságos formában kívánják kamatoztatni. A deviza lekötések fix kamatozású lekötött betétek, a minimum elhelyezhető betétösszeg 500 dollár. A táblázatban szereplő kamatok 2009. december 7-től érvényesek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ügyfél már a lekötéskor rendelkezhet úgy, hogy a betét összege a kamattal együtt, vagy anélkül automatikusan újra lekötésre kerüljön a futamidő végén. Betétfeltörés esetén (csak a teljes betét törhető fel) a felmondásos kamat 0%. A bank a 200 ezer dollár feletti lekötésekre 2,4% helyett 2,7%-os kamatot fizet, a magasabb összeghatár felett érvényes magasabb kamat a betét teljes összegére vonatkozik.

A Raiffeisen 6 hónapra kínált 1,30%-os akciós kamata az ezer dollár feletti újonnan megadott betétlekötési megbízásokra érvényes november 12-től (10 ezer dollár felett 1,50% a kamat). Az akcióstól eltérő futamidőkre összegtől és időtávtól függően 0,05-0,70%-os kamat érhető el. Betétfeltörés esetén nem fizetnek kamatot, ugyanakkor 70 ezer dollár felett az ügyfélkapcsolat minőségétől függően lehetőség nyílik egyedi kamat-megállapodásra. 

Észre sem veszed, és megtakarítasz - egyedi innováció a Raiffeisentől

"A deviza sokat ér, ha megfelelően kezeli! Ehhez olyan megtakarítás vagy befektetés szükséges, amellyel a deviza nem csak megőrzi, de növeli is értékét" - vallja a Citibank, amely 1,00%-os dollár lekötött betét kamatot kínál. A banknál a lekötött betétek mellett többféle deviza-befektetési lehetőség is elérhető. Az ügyfelek a lekötéstől magasabb hozamot érhetnek el a kötvényekkel, a befektetési alapokkal, valamint az új tőkegarantált devizakötvény-ajánlatokkal.

Szeptembertől chip hitelkártyát kapnak a Citibank ügyfelei

Az Allianz Bank november 3-tól mindössze évi 1,00%-os kamatot (EBKM: 1,00%) fizet a 12 hónapos futamidejű dollár lekötésekre. Rövidebb futamidőre 0,15-0,40%-os kamat érhető el. A legkisebb leköthető összeg 500 dollár, a betét lejárat előtt kizárólag teljes összegben mondható fel, részösszegű betétfeltörés nem lehetséges.

Gyorsmérleg: a kgfb-kampány idei nyertesei

Az Allianz Banknál valamely bankszámlán lekötött betéthez kapcsolódóan a betét lekötési időszakára a betét tulajdonosa részére díjmentes életbiztosítás, amely halál esetén biztosítói kártérítésként a betét lekötött tőkéjének 50%-át fizeti. Közös tulajdonú betét esetén bármely betét tulajdonosa halála esetén kifizeti a Biztosító a kártérítést. 

A CIB dollár betét kondíciói december 1-jétől visszavonásig érvényesek. A bank 12 hónapos lekötés esetén évi 1,00%-os kamatot kínál a dollárban elhelyezett betétekre, a rövidebb futamidőt választó ügyfeleknek 0,10-0,50%-os kamatot fizetnek. A legkisebb leköthető összeg 500 dollár, a kamat mértéke nem függ az elhelyezett összeg nagyságától.

Mit sem érnek már a bankbetétek!

Az UniCredit Bank most 0,80%-os kamatot kínál az 5 ezer dollár feletti 12 hónapos futamidőre szóló lekötésekre. Rövidebb futamidő és alacsonyabb összegű lekötés esetén 0,05-0,70% közötti kamatokat lehet elérni. Az elhelyezhető legkisebb összeg 1000 dollár, a lejárat előtti részleges vagy teljes feltörés nem fizetnek kamatot. 

Egyoldalúan módosítottak a bankok? Kellemetlen meglepetés az ATM-eknél

Címkék: