27 °C Budapest

Fektess a természetbe, busás hasznot hozhat!

2009. november 13. 14:02

Sokszorosan megtérülhet az a pénz, melyet a környezet megóvásába fektetsz - állítja egy most megjelent felmérés.

A esőerdők, korallzátonyok és mocsarak védelmébe fektetett pénz akár százszoros hasznot is hozhat a befektetőknek - állítja az ENSZ és több európai ország által külön is támogatott Economics of Ecosystems and Biodiversity tanulmánya.

A felmérés az első olyan kísérlet, melyben megpróbálják felmérni az ökoszisztémák olyan szolgáltatásainak gazdasági értékét, mint amilyen például az ivóvíztisztítás vagy a partszakaszok viharvédelme. A kutatók számításai szerint a védett területeken a befektetések 25-100-szorosan megtérülnek.

A kutatók több mint 1 100 területet vizsgáltak meg, noha elsődleges kutatási területük mindössze az erdők világa lett volna. Az első tanulmányuk szerint az erdők pusztítása a mostani tempóban 2-5 ezer milliárd dollár kárt okoz a világgazdaságnak évente. Az újabb vizsgálódások aztán a tenger mélye felé fordultak, ahol kiderült: a tengeri élőközösségek és a biodiverzitás megőrzése minimális haszonnal és hatalmas megtérüléssel kecsegtet.

- Ha a tengeri védett területek méretét a mostani, kevesebb, mint egy százalékról 30 százalékra emeljük, mit kapunk? Hogy évi 40-50 milliárd dollár ráfordítással 4-5 ezer milliárdos haszonra lehet szert tenni - mondta Pavan Sukhdev, a Deutsche Bank közgazdásza, a kutatás vezetője. Ez az összeg részint a turizmus fokozódásából, részint a jobb halászfogásokból tevődik össze, a korallzátonyok kímélése pedig külön hasznos lehet a parti területek védelme szempontjából viharok idején.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A természet megőrzésének anyagi hasznát több konkrét példával is alátámasztották. Costa Ricában az érintetlen esőerdők mellett működő kávéfarmok 20 százalékkal nagyobb termést hoznak, a lombozat ugyanis védelmet nyújt a beporzást végző rovaroknak. Vietnámban pedig 12 ezer hektáron ültettek mangrove-erdőt, mely ugyan 1,1 millió dollárba került, de évi 7,3 milliárdot spórolnak gátkarbantartáson a fáknak köszönhetően.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MEDIA1  |  2024. április 15. 12:18
Közel 15 év után már nem Suba János a Vodafone Magyarország vállalati kommunikációért felelős igazga...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Holdblog  |  2024. április 15. 09:39
Sajnos a 21. században ismét a háborúk idejét éljük, egyes vélemények szerint a harmadik világháború...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 15. hétfő
Anasztázia, Tas
16. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm