Fektess a természetbe, busás hasznot hozhat!

2009. november 13. 14:02

Sokszorosan megtérülhet az a pénz, melyet a környezet megóvásába fektetsz - állítja egy most megjelent felmérés.

A esőerdők, korallzátonyok és mocsarak védelmébe fektetett pénz akár százszoros hasznot is hozhat a befektetőknek - állítja az ENSZ és több európai ország által külön is támogatott Economics of Ecosystems and Biodiversity tanulmánya.

A felmérés az első olyan kísérlet, melyben megpróbálják felmérni az ökoszisztémák olyan szolgáltatásainak gazdasági értékét, mint amilyen például az ivóvíztisztítás vagy a partszakaszok viharvédelme. A kutatók számításai szerint a védett területeken a befektetések 25-100-szorosan megtérülnek.

A kutatók több mint 1 100 területet vizsgáltak meg, noha elsődleges kutatási területük mindössze az erdők világa lett volna. Az első tanulmányuk szerint az erdők pusztítása a mostani tempóban 2-5 ezer milliárd dollár kárt okoz a világgazdaságnak évente. Az újabb vizsgálódások aztán a tenger mélye felé fordultak, ahol kiderült: a tengeri élőközösségek és a biodiverzitás megőrzése minimális haszonnal és hatalmas megtérüléssel kecsegtet.

- Ha a tengeri védett területek méretét a mostani, kevesebb, mint egy százalékról 30 százalékra emeljük, mit kapunk? Hogy évi 40-50 milliárd dollár ráfordítással 4-5 ezer milliárdos haszonra lehet szert tenni - mondta Pavan Sukhdev, a Deutsche Bank közgazdásza, a kutatás vezetője. Ez az összeg részint a turizmus fokozódásából, részint a jobb halászfogásokból tevődik össze, a korallzátonyok kímélése pedig külön hasznos lehet a parti területek védelme szempontjából viharok idején.

A természet megőrzésének anyagi hasznát több konkrét példával is alátámasztották. Costa Ricában az érintetlen esőerdők mellett működő kávéfarmok 20 százalékkal nagyobb termést hoznak, a lombozat ugyanis védelmet nyújt a beporzást végző rovaroknak. Vietnámban pedig 12 ezer hektáron ültettek mangrove-erdőt, mely ugyan 1,1 millió dollárba került, de évi 7,3 milliárdot spórolnak gátkarbantartáson a fáknak köszönhetően.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?