11 °C Budapest

Fektess a természetbe, busás hasznot hozhat!

2009. november 13. 14:02

Sokszorosan megtérülhet az a pénz, melyet a környezet megóvásába fektetsz - állítja egy most megjelent felmérés.

A esőerdők, korallzátonyok és mocsarak védelmébe fektetett pénz akár százszoros hasznot is hozhat a befektetőknek - állítja az ENSZ és több európai ország által külön is támogatott Economics of Ecosystems and Biodiversity tanulmánya.

A felmérés az első olyan kísérlet, melyben megpróbálják felmérni az ökoszisztémák olyan szolgáltatásainak gazdasági értékét, mint amilyen például az ivóvíztisztítás vagy a partszakaszok viharvédelme. A kutatók számításai szerint a védett területeken a befektetések 25-100-szorosan megtérülnek.

A kutatók több mint 1 100 területet vizsgáltak meg, noha elsődleges kutatási területük mindössze az erdők világa lett volna. Az első tanulmányuk szerint az erdők pusztítása a mostani tempóban 2-5 ezer milliárd dollár kárt okoz a világgazdaságnak évente. Az újabb vizsgálódások aztán a tenger mélye felé fordultak, ahol kiderült: a tengeri élőközösségek és a biodiverzitás megőrzése minimális haszonnal és hatalmas megtérüléssel kecsegtet.

- Ha a tengeri védett területek méretét a mostani, kevesebb, mint egy százalékról 30 százalékra emeljük, mit kapunk? Hogy évi 40-50 milliárd dollár ráfordítással 4-5 ezer milliárdos haszonra lehet szert tenni - mondta Pavan Sukhdev, a Deutsche Bank közgazdásza, a kutatás vezetője. Ez az összeg részint a turizmus fokozódásából, részint a jobb halászfogásokból tevődik össze, a korallzátonyok kímélése pedig külön hasznos lehet a parti területek védelme szempontjából viharok idején.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A természet megőrzésének anyagi hasznát több konkrét példával is alátámasztották. Costa Ricában az érintetlen esőerdők mellett működő kávéfarmok 20 százalékkal nagyobb termést hoznak, a lombozat ugyanis védelmet nyújt a beporzást végző rovaroknak. Vietnámban pedig 12 ezer hektáron ültettek mangrove-erdőt, mely ugyan 1,1 millió dollárba került, de évi 7,3 milliárdot spórolnak gátkarbantartáson a fáknak köszönhetően.

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem