7 °C Budapest

Könnyebben hagyhatjuk ott a bankunkat

2009. november 3. 13:32

2009. november 1-jétől az Európai Unióban a banki ügyfelek számára könnyebbé válik az ugyanazon a tagállamon belüli bankok közötti váltás.

Ez a kedvező változás a bankszámlaváltásra vonatkozó azon közös elveknek köszönhető, amelyeket az Európai Bankszektori Bizottság a tavalyi évben fogadott el, és amelyeket az egyes tagállamok nemzeti bankszövetségei most vezettek be a gyakorlatban. Mostantól kezdve azon ügyfeleknek, akik meglévő folyószámlájukat egy másik bankhoz kívánják átvinni, az új bank a szolgáltatóváltás teljes folyamata során segítséget nyújt.

Charlie McCreevy, a belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos kijelentette: "Örömömre szolgál, hogy a nemzeti bankszövetségek komolyan vették az önszabályozási megállapodásban foglaltakat és megtették a szükséges erőfeszítéseket ahhoz, hogy a közös elvek már november 1-jétől alkalmazásra kerüljenek. Mindent meg fogunk tenni annak biztosítására, hogy az elvek érvényesítése valóban hatékony legyen."

Az Európai Bankszektori Bizottság által a Bizottsághoz eljuttatott információk alapján Románia kivételével valamennyi tagállam nemzeti bankszövetsége megtette az önszabályozási elvek alkalmazásához szükséges lépéseket. Az elvek Portugáliában egy, Lengyelországban pedig két hónappal később lépnek életbe. A nemzeti bankszövetségek többsége úgy nyilatkozott, hogy a szolgáltatóváltás kapcsán az ügyfeleket semmilyen díj nem terheli majd.

Az Európai Bankszektori Bizottság által 2008 decemberében a bankszámlaváltásra vonatkozóan elfogadott közös elvek értelmében, ha egy ügyfél bankot kíván váltani, az új bank lesz a fő kapcsolattartó, amely a szolgáltatóváltás teljes folyamata során segítséget nyújt az ügyfélnek. Így az új bank feladata a korábbi bankkal való egyeztetés, valamint annak biztosítása, hogy az ügyfél rendszeres fizetési megbízásai, így a beszedési megbízások és az állandó átutalások áthelyezése zökkenőmentesen és gyorsan megtörténjen. Végül az új bank a korábbi folyószámla lezárásában és a fennmaradó egyenlegnek az új számlára való áthelyezésében is segítséget nyújt az ügyfélnek - írja a Rapid.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Holdblog  |  2022. november 30. 05:05
Ebben az epizódban Baráti Ákossal, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető ügyvédjével beszélgetek. Fő tém...
MEDIA1  |  2022. november 29. 17:17
Az RTL Magyarország tájékoztatása szerint azért nem készül újabb évad A Séf meg a többiek című széri...
Kiszámoló  |  2022. november 29. 15:02
Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?