19 °C Budapest

Könnyebben hagyhatjuk ott a bankunkat

2009. november 3. 13:32

2009. november 1-jétől az Európai Unióban a banki ügyfelek számára könnyebbé válik az ugyanazon a tagállamon belüli bankok közötti váltás.

Ez a kedvező változás a bankszámlaváltásra vonatkozó azon közös elveknek köszönhető, amelyeket az Európai Bankszektori Bizottság a tavalyi évben fogadott el, és amelyeket az egyes tagállamok nemzeti bankszövetségei most vezettek be a gyakorlatban. Mostantól kezdve azon ügyfeleknek, akik meglévő folyószámlájukat egy másik bankhoz kívánják átvinni, az új bank a szolgáltatóváltás teljes folyamata során segítséget nyújt.

Charlie McCreevy, a belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos kijelentette: "Örömömre szolgál, hogy a nemzeti bankszövetségek komolyan vették az önszabályozási megállapodásban foglaltakat és megtették a szükséges erőfeszítéseket ahhoz, hogy a közös elvek már november 1-jétől alkalmazásra kerüljenek. Mindent meg fogunk tenni annak biztosítására, hogy az elvek érvényesítése valóban hatékony legyen."

Az Európai Bankszektori Bizottság által a Bizottsághoz eljuttatott információk alapján Románia kivételével valamennyi tagállam nemzeti bankszövetsége megtette az önszabályozási elvek alkalmazásához szükséges lépéseket. Az elvek Portugáliában egy, Lengyelországban pedig két hónappal később lépnek életbe. A nemzeti bankszövetségek többsége úgy nyilatkozott, hogy a szolgáltatóváltás kapcsán az ügyfeleket semmilyen díj nem terheli majd.

Az Európai Bankszektori Bizottság által 2008 decemberében a bankszámlaváltásra vonatkozóan elfogadott közös elvek értelmében, ha egy ügyfél bankot kíván váltani, az új bank lesz a fő kapcsolattartó, amely a szolgáltatóváltás teljes folyamata során segítséget nyújt az ügyfélnek. Így az új bank feladata a korábbi bankkal való egyeztetés, valamint annak biztosítása, hogy az ügyfél rendszeres fizetési megbízásai, így a beszedési megbízások és az állandó átutalások áthelyezése zökkenőmentesen és gyorsan megtörténjen. Végül az új bank a korábbi folyószámla lezárásában és a fennmaradó egyenlegnek az új számlára való áthelyezésében is segítséget nyújt az ügyfélnek - írja a Rapid.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?