8 °C Budapest

Könnyebben hagyhatjuk ott a bankunkat

2009. november 3. 13:32

2009. november 1-jétől az Európai Unióban a banki ügyfelek számára könnyebbé válik az ugyanazon a tagállamon belüli bankok közötti váltás.

Ez a kedvező változás a bankszámlaváltásra vonatkozó azon közös elveknek köszönhető, amelyeket az Európai Bankszektori Bizottság a tavalyi évben fogadott el, és amelyeket az egyes tagállamok nemzeti bankszövetségei most vezettek be a gyakorlatban. Mostantól kezdve azon ügyfeleknek, akik meglévő folyószámlájukat egy másik bankhoz kívánják átvinni, az új bank a szolgáltatóváltás teljes folyamata során segítséget nyújt.

Charlie McCreevy, a belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos kijelentette: "Örömömre szolgál, hogy a nemzeti bankszövetségek komolyan vették az önszabályozási megállapodásban foglaltakat és megtették a szükséges erőfeszítéseket ahhoz, hogy a közös elvek már november 1-jétől alkalmazásra kerüljenek. Mindent meg fogunk tenni annak biztosítására, hogy az elvek érvényesítése valóban hatékony legyen."

Az Európai Bankszektori Bizottság által a Bizottsághoz eljuttatott információk alapján Románia kivételével valamennyi tagállam nemzeti bankszövetsége megtette az önszabályozási elvek alkalmazásához szükséges lépéseket. Az elvek Portugáliában egy, Lengyelországban pedig két hónappal később lépnek életbe. A nemzeti bankszövetségek többsége úgy nyilatkozott, hogy a szolgáltatóváltás kapcsán az ügyfeleket semmilyen díj nem terheli majd.

Az Európai Bankszektori Bizottság által 2008 decemberében a bankszámlaváltásra vonatkozóan elfogadott közös elvek értelmében, ha egy ügyfél bankot kíván váltani, az új bank lesz a fő kapcsolattartó, amely a szolgáltatóváltás teljes folyamata során segítséget nyújt az ügyfélnek. Így az új bank feladata a korábbi bankkal való egyeztetés, valamint annak biztosítása, hogy az ügyfél rendszeres fizetési megbízásai, így a beszedési megbízások és az állandó átutalások áthelyezése zökkenőmentesen és gyorsan megtörténjen. Végül az új bank a korábbi folyószámla lezárásában és a fennmaradó egyenlegnek az új számlára való áthelyezésében is segítséget nyújt az ügyfélnek - írja a Rapid.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem