Válságban is nyereségesek a magyar bankok

2009. augusztus 19. 16:32

Egy év alatt duplájára emelkedő rossz hitelállomány, hét és félszeres értékvesztés és céltartalék, növekvő kamatkülönbözeti és kereskedési eredmény - ellentétes tényezők, de egyértelmű összkép: 32 %-kal csökkent a magyar bankok adózott eredménye a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) második negyedéves adatai szerint. A bankok hitelportfóliója folyamatosan romlik, az ebből fakadó veszteségek nőttön nőnek, így az 55 milliárd forintos összesített adózás utáni eredmény arra jó, hogy kijelenthessük: bankjaink még mindig nyereségesek.

A PSZÁF legfrissebb adatai azt mutatják, a magyar bankok számára tartogathat még kellemetlen meglepetéseket a jövő, az idei év második negyedéve ugyanis csúnyábban alakult, mint amit az év első három hónapjában láttunk. Összesített adatokról van szó, ezekből tehát nem derül fény az egyes bankok eredményére (azokat a bankok jó része egyelőre szemérmesen titkolja is, más esetekben pedig az anyabank gyorsjelentéséből vonhatunk le következtetéseket), de az OTP gyorsjelentése alapján kijelenthető: a bankszektor profitjának közel fele a legnagyobb magyar pénzintézettől származik.

Tavaly óta változott a középbankok és kisbankok köre, a nagybankoké azonban nem, így utóbbiak teljesítménye összehasonlítható az egy évvel korábbi adatokkal. Az előző negyedéves adatközlők köréhez képest pedig egyetlen kisebb változás történt: belépett a magyar piacra az SPE Bank, számai azonban nem befolyásolhatták még számottevően a kisbankok adatait sem.

Tovább a teljes cikkre...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Holdblog  |  2024. április 22. 06:24
Ez csak egy politikai üzenet mondta Zsiday Viktor a Partizán vendégeként arról, hogy a kormányzat az...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem