13 °C Budapest

Válságban is nyereségesek a magyar bankok

2009. augusztus 19. 16:32

Egy év alatt duplájára emelkedő rossz hitelállomány, hét és félszeres értékvesztés és céltartalék, növekvő kamatkülönbözeti és kereskedési eredmény - ellentétes tényezők, de egyértelmű összkép: 32 %-kal csökkent a magyar bankok adózott eredménye a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) második negyedéves adatai szerint. A bankok hitelportfóliója folyamatosan romlik, az ebből fakadó veszteségek nőttön nőnek, így az 55 milliárd forintos összesített adózás utáni eredmény arra jó, hogy kijelenthessük: bankjaink még mindig nyereségesek.

A PSZÁF legfrissebb adatai azt mutatják, a magyar bankok számára tartogathat még kellemetlen meglepetéseket a jövő, az idei év második negyedéve ugyanis csúnyábban alakult, mint amit az év első három hónapjában láttunk. Összesített adatokról van szó, ezekből tehát nem derül fény az egyes bankok eredményére (azokat a bankok jó része egyelőre szemérmesen titkolja is, más esetekben pedig az anyabank gyorsjelentéséből vonhatunk le következtetéseket), de az OTP gyorsjelentése alapján kijelenthető: a bankszektor profitjának közel fele a legnagyobb magyar pénzintézettől származik.

Tavaly óta változott a középbankok és kisbankok köre, a nagybankoké azonban nem, így utóbbiak teljesítménye összehasonlítható az egy évvel korábbi adatokkal. Az előző negyedéves adatközlők köréhez képest pedig egyetlen kisebb változás történt: belépett a magyar piacra az SPE Bank, számai azonban nem befolyásolhatták még számottevően a kisbankok adatait sem.

Tovább a teljes cikkre...

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina
38. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A siketek világnapja
Szeptember 26.
Tengerészeti világnap
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Szeptember 26.
A fehér kendő napja
Szeptember 26.
A szív világnapja
Szeptember 26.
A Szentírás vasárnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 25. 19:29