15 °C Budapest

Sorra dőlnek a rekordok: rövidesen elérhetjük az álomhatárt!

Pénzcentrum
2008. augusztus 22. 12:00

A világ lakosságának gyors növekedése és a városok sűrű beépítése különösen a túlnépesedett városokban arra ösztönzi a tervezőket, hogy minél magasabb épületekkel orvosolják a helyhiányt. A függőleges irányba való terjeszkedéssel az épületek egyre nagyobb magasságokba törnek - az egymásra licitálás a harmincas évekbeli manhattani építkezéseket idézi - de nézzük a következő két évben milyen épületcsodákkal lepnek meg minket az építészek.


Silk City tervezett látképe Kuvaitból

Összeállításunkban olyan épületek szerepelnek, amelyek építési munkálatai várhatóan az évtized végéig befejeződnek. Mielőtt belevágunk a hihetetlen építészeti remekművek felsorolásába, mindenképpen meg kell említenünk a fenti időkorlátból kicsúszó, de tervezés alatt álló kuvaiti Selyemvárost (Silk city), amely a tervek szerint - a komplexum a középen álló 1001 méteres (Burj Mubarak al-Kabir névre keresztelt) felhőkarcolóval együtt - a következő 15 évben készülhet el.


Itt tart az építkezés Dubaiban

Az ezer méteres álomhatár eléréséig még várnunk kell, azonban a nyolcszáz méter korábban meglehet. A Burj Dubai építését 2004-ben kezdték el és várhatóan 2009 év végére elkészülhet. Az építők jelenleg 636 méternél járnak, de ha elkészül, elérheti a 818 méteres szédítő magasságot, ami több mint másfélszerese a jelenlegi rekorder Tajpej 101-nek.

A rajzok elkészítésével ugyanazt a céget bízták meg, amely a híres chicagói Sears Towert és a new yorki Freedom Towert tervezte. A nyolcmilliárdos beruházás keretében a lakások mellett hotelek, bevásárló- és szórakoztató központok is kialakításra kerülnek. Az óriási érdeklődést bizonyítja, hogy a 37. és a 108. emelet között elhelyezkedő lakások a vételárak kihirdetését követő 8 percen belül gazdára találtak!


Moszkva új üzleti negyede


Az oroszok a főváros látképének teljes átalakítására készülnek a következő években, a terv része a várhatóan 648 méter magas Tower of Russia. Az egy négyzetkilométeres új üzleti negyed központi épülete több toronyház szomszédságában fog állni. A másfél milliárd dolláros beruházás kivitelezése elkezdődött és várhatóan 2010 végére készülhetnek el vele.


Korea sem akar lemaradni


A dél-koreai Incheon városa alig harminc kilométerre található a fővárostól, itt épül a 11 milliárd dolláros fejlesztés ékköveként a 640 méter magas Incheon Tower. Az 1500 hektáros fejlesztési terület központjában épülő felhőkarcoló két év múlva kerül átadásra, ezzel várhatóan a harmadik helyen lesz a világ legmagasabb épületeinek listáján.


A chicagói Spiráltorony


Az orosz, az arab és az ázsiai építkezésekre válaszul az amerikaiak is egy újabb projekttel rukkolnak elő.

A Chicagóba tervezett 609 méteres Spiráltorony (Spiral Tower) megdönti a Sears Tower észak-amerikai magassági rekordját, de a szintén tervek között szereplő new yorki Freedom Towertől is 68 méterrel magasabb lesz. Az épület formája igazán lenyűgöző, a spirális szerkezet egyedülálló ebben a magasságban.

A 2010-re elkészülő toronyépület felső 20 szintjén hotelszobákat, a többi emeleten lakóingatlanokat alakítanak ki.


Csúszásban vannak a pakisztániak


A következő épület (Port Tower) Pakisztán pénzügyi központjában, Karacsiban épül helyi és külföldi befektetők együttműködésének keretében. Az 593 méter magas épületnek különleges jelentőséget tulajdonítanak és az építők az ország 1947-es függetlenné válásának fontosságát kívánják vele szimbolizálni.

A képen látható forma még nem végleges, de a több érdekes pályázat közül ennek van a legnagyobb esélye a megvalósításra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A felhőkarcoló része lesz a pakisztáni nagyváros tengerpartján felhúzott új épületegyüttesnek. Amennyiben nem gyorsulnak fel a többfunkciós épület kivitelezési munkálatai, úgy kétségessé válhat a 2010-es átadás.


Obszervatórium is lesz az épületben


Az ázsiai országok kifogyhatatlan ötlettárához az indonéziaiak is csatlakoztak és a főváros központjában már elkezdték építeni az 558 méter magas Jakarta Towert.

A befejezési munkálatok elképzelhető, hogy átcsúsznak 2011-re, de a jakartai torony is mindenképpen említést érdemel, mert a szokásos funkciók mellett csillagvizsgáló és tudományos kutatóközpont is lesz az épületben.


A Szabadság Torony


A 2001. szeptember 11-ei tragikus eseményeket követően sokáig vitatták az ikertornyok területének beépítési lehetőségeit és körülményeit. Később a városvezetés ígéretet tett, hogy a World Trade Center helyétől nem messze egy még impozánsabb épülettel rukkolnak elő. A Szabadság Toronynak (Freedom Tower) kulcsfontosságú szerepet szánnak Manhattanben.

Az építkezés 2006-ban indult és várhatóan két év múlva készülhetnek el vele, az 541 méteres magasság valamivel több, mint amekkorák az ikertornyok voltak, de valószínűleg nem ez volt az elsődleges szempont a tervezéskor.

Az építészet gyors fejlődését jelzi, hogy a fenti épületek mind magasabbak lesznek, mint a jelenlegi listavezető a felhőkarcolók listáján. A négy éve átadott tajvani épület kivitelezési költségei elérték az 1,6 milliárd dollárt. A Tajpej 101 épületét néhány év múlva az 509 méteres magasságával alighanem csak a tízes lista vége felé találjuk majd meg.


(A képek forrása: gadgetroad.com, burjdubai.com)

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem