11 °C Budapest

Mi megmondtuk: elsőként csapott le az OTP!

Pénzcentrum
2008. április 1. 05:40

Tavaly év végén adtunk hírt arról, hogy az OTP Bank aktívan részt vesz egy mikrofizetési megoldás kidolgozásában, mely információnkat akkor a pénzintézet még nem akarta megerősíteni, mostanra azonban el is indult a szóban forgó szolgáltatás, Abaqoos néven. Lássuk, mit tud a hazai online pénztárca, hogyan használhatjuk és milyen kitörési lehetőségei vannak a hazai piacon egy külföldön már korántsem ismeretlen megoldásnak!

Mire jó az Abaqoos?

Az Abaqoos egy olyan internetes mikrofizetési rendszer, melyhez kereskedelmi bankok csatlakozhatnak. A gyakorlatban egyelőre az OTP Bank az egyetlen partner, a szolgáltatás mögött álló cég vezetője azonban kérdésünkre elmondta, hogy a jövőben több bank is csatlakozhat a programhoz.

Az Abaqoos elsősorban a mikrofizetési és a P2P fizetési piacra koncentráló virtuális pénztárca megoldás, mely a hagyományos banki eszközöktől (különösen a bankkártyától) jól elkülöníthető, biztonságos vásárlást tesz lehetővé a neten. Ennyiben egyáltalán nem különbözik piacon lévő, nemzetközi vetélytársaitól (PayPal, MoneyBookers, Click2Pay és még hosszan sorolhatnánk...), annyi előnye lehet azonban a többiekkel szemben, hogy kifejezetten a magyar piacot célozza meg, magyar nyelven és a legnagyobb hazai bank már a kezdetektől mögötte áll.

A szolgáltatás a következőképpen működik: az Abaqoos honlapján egyszerűen egy felhasználónevet és jelszót kell megadnunk, melyért cserébe máris kapunk egy azonosítószámot. A kliensprogram letöltése után az OTP Direktben aktiválni kell az Abaqoos szolgáltatásunkat és máris fizethetünk az új virtuális pénztárcán keresztül. (Az Abaqoos ilyenformán anonim, a szolgáltatónál semmiféle személyes adatot nem kell megadni, csak a bank tudja, hogy ténylegesen ki áll egy-egy tranzakció mögött.)

Ha kész a regisztráció, akkor a banki egyenlegünkön belül létrehozhatunk egy elkülönítetten kezelt összeget, melyet később az interneten (és a további fejlesztéseknek köszönhetően előbb-utóbb majd mobiltelefonon) lehet elkölteni. Az elkülönítés, azaz az Abaqoos egyenleg feltöltése díjmentes, csakúgy mint a bankszámlára történő visszautalás. (Amint arról több összeállításunkban is beszámoltunk már, a virtuális pénztárcák egyik előnye éppen az, hogy a banki adatainkat fizetéskor nem kell megadnunk, illetve hogy ezen számlákon mindig csak annyi pénzt kell tartanunk, ami az aktuális tranzakcióhoz szükséges, így limitált a biztonsági kockázat.)

Felhasználás: pozitívumok és kérdőjelek

Mint minden mikrofizetési rendszer esetében, itt is az a legfőbb sikertényező, hogy milyen széles körben válik elfogadottá az Abaqoos. Értelemszerűen egy ilyen virtuális számláról csak egy másik ilyen számlára lehet fizetni, illetve saját bankszámlára lehet visszahívni a pénzt, így ha a felhasználószám és az elfogadói hálózat nem lesz megfelelő, akkor a szolgáltatás minősége önmagában mit sem ér. Lássuk, hol tart ebből a szempontból az Abaqoos!

Jelenleg úgy tűnik, hogy a szolgáltató a hazai aukciós oldalak közül néhány kisebbel tudott megállapodni, illetve a közösségi oldalak és blogok irányába mozdult el. Érdekes elképzelés, hogy a bloggerek Abaqoos-on kérhetnek adományokat azoktól az olvasóiktól, akiknek tetszik az oldaluk, ennél azonban sokkal reálisabb lehet a szolgáltatás valós kereskedelmi felhasználása, mely oldalon azért még bőven van mit fejlődni. (Megjegyezzük, hogy a nemzetközi szolgáltatók rendre úgy vezetik piacra virtuális pénztárcáikat, hogy azok használatához speciális kedvezmények, kiemelkedő bónuszok kapcsolódnak az elfogadó partnereknél...)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fontos lenne tudni az Abaqoos használatával járó költségek, díjak mértékét, ezekkel kapcsolatban azonban csak annyit sikerült kideríteni, hogy fizetni mindig ingyenesen lehet, a banki jutalék a fogadó felet terheli. Ez a jutalék tranzakciónként kerül elszámolásra és mindig a bankszámláról vonódik le, nem a virtuális pénztárca egyenlegéből. Logikusan adódik a kérdés, hogy mennyi ez a sarc, ám az OTP Bank telefonos ügyfélszolgálatának ezt meglehetősen hosszú idő leforgása alatt sem sikerült kiderítenie kérdésünkre.

Az elfogadó hálózat kiépülése és a díjak versenyképessége ugyan jelentős kérdőjelek a projekt sikerét illetően, a fentebb vázoltak mellett azonban számos pozitívumot tud felvonultatni a szolgáltatás.

Ne felejtsük el, hogy az Abaqoos (versenytársaival együtt) egy olyan szegmenst céloz meg, ahol a banki készpénzkímélő megoldások nem értek el osztatlan sikert, a mikrofizetési piac ugyanis mindenképpen ilyen fehér foltként értelmezhető. A szolgáltatás alkalmas lehet arra, hogy bárki online fizetés elfogadójává váljon bonyolult szerződések vagy műszaki fejlesztések nélkül, így az üzleti elterjedésnek is lehet tere.

Hazánkban a folyamatos riogatás közepette minden bizonnyal kedvezően fogadják az ügyfelek az internetes tranzakciókhoz nyújtott kiemelt biztonságot, a virtuális pénztárcák igénybe vevőinek ugyanis nem kell a fizetési tranzakcióknál kiadniuk banki adataikat. Az Abaqoos felhasználói kérhetnek egyszer használatos SMS-jelszót, amennyiben ez felel meg biztonsági preferenciáiknak, illetve a keylogger programoktól rettegőknek lehetőségük van grafikus jelszót is választani, így több szimbólum közül az egérrel kell kiválasztani az előre definiált három képet.

Mindent összevéve a szolgáltatás életképes lehet, amennyiben a közeljövőben megfelelő méretű és kedveltségű oldalakat sikerül bevonni az elfogadói hálózatba, illetve ha más kereskedelmi bank is csatlakozik a rendszerhez.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm