Befektetési tipp: devizabetét lehet a titkos favorit (x)

Pénzcentrum
2008. március 31. 08:00

A piac jelenlegi változásai újra ráirányíthatják a lakosság figyelmét olyan pénzügyi termékekre, amelyeket az utóbbi időben kevésbé preferáltak a hazai megtakarítók - mutatott rá a jövő várható tendenciáira Dr. Kovács Levente, a KDB Bank vezérigazgató-helyettese. A bankok akciós temékkínálatába újra bekerültek a devizamegtakarítások. A KDB Bank februárban indított új devizabetéti konstrukciói közül a három hónapra lekötött euróbetétek tűnnek a legsikeresebbnek.


A nyolcvanas évek végével, kilencvenes évek elejével szemben ma már a magyar lakosság megtakarításai zömét forintban denominált eszközökben tartja. Devizában meglehetősen alacsony az állomány. Önök pedig éppen egy devizamegtakarítási termékkel jelentek meg a piacon.


Dr. Kovács Levente:A devizabetétek múltbeli visszaszorulását egyrészt az erősödő forintárfolyam, a javuló inflációs adatok, másrészt a forint konvertibilis fizetőeszközzé válása és az alacsony devizabetéti kamatok eredményezték. A közelmúltban azonban új hatások érzékelhetőek. Növekedésnek indult infláció, szigorodó hitelezés, a nemzetközi pénzpiacon csökken a kockázati étvágy. Mindezek következtében elfordulás figyelhető meg a kockázatosabbnak ítélt devizáktól, aminek időszakosan akár a forint is kárát láthatja. A devizában elhelyezett megtakarítások ebben a szituációban értékmegőrzést és biztonságos betéti kamatot kínálnak.

Az egyértelmű, hogy a devizabetétek érdekesek lehetnek azoknak a cégeknek vagy magánszemélyeknek, akiknek bevételeik vagy fizetésük devizában realizálódik. De miért jó más esetekben?

Dr. Kovács Levente: A hosszabb távon gondolkozók, az euró övezethez való csatlakozás jegyében kezdik el megtakarításaik egy részét már most a közös valutában képezni. A forintmegtakarítások átváltására most egy különleges lehetőséget kínál a KDB akciós devizabetéteivel. Az egyébként a piacon megszokott devizaeladási árfolyam helyett, jóval kedvezőbben, középárfolyamon konvertáljuk betéteseink pénzét. A termék EUR, USD és CHF alapon is elérhető - sőt, nem csak forintról történő váltás esetén, de az említett devizák között is érvényesíthető. Így tapasztalatunk szerint jó néhány ügyfél már most felkészül a nyaralásra - kihasználva a jelenlegi, speciális konverziós feltételeket, és a 3 vagy 6 hónapos lekötési időszakot.

A magyar lakosság körében még csak mostanában fejlődik ki a pénzügyi tudatosság. Egyre többen ismerik fel, hogy a devizabetéteken elért hozam fontos tényezője az elérhető árfolyamnyereség is a kamat mellett. A kifinomultabb ügyfélkör ennek megfelelő termékeket igényel. Mi arra törekszünk, hogy gyorsan és megbízhatóan megfeleljünk az elvárásoknak - és ez az elmúlt időszak üzleti eredményeinek tükrében sikerült is.

Sokan gondolhatják, hogy méretei miatt - a néhány évvel ezelőtt alacsony piaci részesedésről induló - KDB Bank könnyen számolhat be nagy növekedésről.

Dr. Kovács Levente: Ma, amikor a bankok egymás sarkára taposnak, hogy piacot hódítsanak el, lényegében minden százalékpontnyi részarány-bővülés óriási sikernek számít. Mi pedig tavaly az univerzális nagybankokkal versenyezve voltunk képesek minden szegmensben növelni részesedésünket. Ráadásul ezt olyan dinamizmussal tettük, ami önmagáért beszél.

2007-ben a mérlegfőösszegünk 74 százalékkal nőtt. Ez egy fiókra vetítve több mint 9 milliárdos mérlegfőösszeg bővülést jelent. Ha összevetjük a teljes bankrendszer körülbelül 17 százalékos átlagos növekedésével, meghatározó előrelépésről adhatunk számot egy lendületét vesztő piacon. Adózás előtti nyereségünk 134 százalékkal haladta meg az előző évit. Ez is többszörösen felülmúlja a hazai bankrendszer tavalyi növekedését. Ugyanakkor az adózás előtti nyereség és a mérlegfőösszeg együttes növekedése a stabilitás biztos jele. Ezt a kiegyensúlyozott növekedést szeretnénk fenntartani az idei évben is - átadva a lendületet partnereinknek, ügyfeleinknek is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 26. 20:26
A lengyel Nemzeti Műsorszolgáltatási Tanács közzétette a digitális földfelszíni televíziózásra kiírt...
Kiszámoló  |  2024. május 26. 16:12
Minden tőzsdei befektető az amerikai kamatvágást várja, de egyre valószínűbb, hogy a nyáron sem lesz...
Bankmonitor  |  2024. május 26. 15:57
A héten az MNB az alapkamat csökkentéséről döntött. A lakáshitelek átlagos összege érdemben emelkede...
Összkép  |  2024. május 26. 13:52
Az Összkép kilenc éves. Születésnapi ajándékaként ajánlok most egy-egy cikket az indulás óta eltelt...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem