0 °C Budapest

Holnaptól jobban figyel a bank!

Pénzcentrum
2007. december 14. 09:00

Holnap lép hatályba a pénzmosás valamint a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény, így a gyanú esetleges felmerülésekor már ügyfélként is szembesülhetünk a megszigorított követelményekkel - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A terület mostantól a vám- és pénzügyőrséghez tartozik majd és január elsejétől a nyomozási feladatokat is átveszik a rendőrségtől.

A hitelintézetek a szigorúbb előírások kapcsán jelentős költségnövekedéssel számolnak, főként informatikai területen.

Az ügyfelet a pénzügyi szolgáltatónak és a kereskedőknek négy esetben kell átvilágítaniuk: az üzleti kapcsolat létesítésekor (például számlanyitáskor), a 3,6 millió forint feletti ügyleti megbízás teljesítésekor, ha pénzmosásra vagy terrorizmus finanszírozására utaló gyanú merül fel, illetve ha kétségessé válik a korábban leadott ügyfél-azonosító adatok valódisága. (A pénzváltóknál félmillió forint a bejelentési értékhatár.)

A pénzmosási törvény ugyan megtiltja a hitelintézeteknek, hogy bejelentéseik számáról adatokat tegyenek közzé, a Nemzeti Nyomozó Iroda tájékoztatása szerint azonban tavaly a banki bejelentések száma meghaladta a 10 ezret.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06