Tesztet küld a bankod: mire kíváncsiak?

Pénzcentrum
2007. december 12. 09:15

Jövő év közepéig várhatóan az összes bank és befektetési szolgáltató teszttel lepi meg ügyfeleit, mellyel azt akarják felmérni, hogy milyen kockázatviselő képességgel rendelkezik a kliens és hogy megfelelő ismeretei vannak-e az adott pénzügyi termékről - írja a Napi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az alkalmassági teszttel az derül majd ki, hogy milyen termékek ajánlhatók az ügyfélnek, a megfelelési teszt pedig arra világít rá, hogy a megkötni kívánt ügylet megfelel-e ismereteinek, kockázatviselő képességének. A két teszt egyben is elvégezhető lesz.

A tesztek alapján három kategóriába sorolják majd az ügyfeleket: lesznek elfogadható, lakossági és szakmai ügyfelek. Az első csoport a legkevésbé kockázatvállaló, részükre állampapírokat, befektetési jegyeket, kötvényeket és jelzálogleveleket ajánlanak majd a szolgáltatók.

A második kategória ennél nagyobb, de legfeljebb a befektetett összeg erejéig terjedő kockázatot vállal, míg a harmadik csoportba tartozó partnerek a befektetett összegen felül is képesek kockázatot vállalni, azaz tőkeáttételes pozíciókat is nyithatnak.

A teszt kitöltésének megtagadása esetén a szolgáltató várhatóan nem hajtja majd végre a megbízásokat, mivel nem szeretne felesleges jogi kockázatokat vállalni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?