3 °C Budapest

Zavarok a MiFID értelmezésében

Pénzcentrum
2006. augusztus 25. 16:36

Értetlenség tapasztalható az alapkezők körében az új Uniós szabályozás, a MiFID értelmezésében: sokaknak nem világos, milyen esetekben mentesülhetnek a jogszabály rendelkezései alól, és melyek azok a tevékenységek, amelyek az új direktíva hatálya alá tartoznak. "Minden alapkezelő számára érdemes ismételten átgondolni, valóban mentesülhet-e a MiFID (Markets in Financial Instruments Directive)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Értetlenség tapasztalható az alapkezők körében az új Uniós szabályozás, a MiFID értelmezésében: sokaknak nem világos, milyen esetekben mentesülhetnek a jogszabály rendelkezései alól, és melyek azok a tevékenységek, amelyek az új direktíva hatálya alá tartoznak.

"Minden alapkezelő számára érdemes ismételten átgondolni, valóban mentesülhet-e a MiFID (Markets in Financial Instruments Directive) hatálya alól, mert több félreértésre okot adó témakör kap helyett benne" - olvasható a Financial Times-ban.

A jogszabály rendelkezései szerint a UCITS-ok (Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities), vagy akármilyen kollektív befektetési forma kezelői mentesek a kötelezettségek alól. Ugyanakkor fontos látni, hogy az ilyen szolgáltatók a legtöbb esetben feljogosítottak ún. harmadik fél által nyújtott szolgáltatások nyújtására, amelynek lényege, hogy az alapkezelő olyan bfeketetési alap jegyeinek disztribúcióját végzi, amelynek kezelésében közvetlenül nem vesz részt. Ez azonban a MiFID hatálya alá tartozóvá teszi ezeket az alapkezelőket akkor is, ha az ilyen engedélyekből nem származik valódi előnyük.

Ha egy alapkezelő a MiFID hatrálya alá tartozik, akkor köteles minden tevékenységét a jogszabálynak megfelelően végezni, dokumentálni, illetve közzétenni, és ez bizonyos esetekben - a MiFID nyújtotta előnyök mellett - többletterheket róhat az alapkezelőkre.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az alapkezelők számára 15 hónap áll még rendelkezésre, hogy felülvizsgálják tevékenységüket, és eldöntsék, továbbra is élni akarnak-e az említett engedélyekkel. Ugyanakkor a MiFID egyes rendelkezései, amelyek a marketing és értékesítési kiadványokra vonatkoznak, minden alapkezelőre érvényesek lesznek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?