0 °C Budapest

Zavarok a MiFID értelmezésében

Pénzcentrum
2006. augusztus 25. 16:36

Értetlenség tapasztalható az alapkezők körében az új Uniós szabályozás, a MiFID értelmezésében: sokaknak nem világos, milyen esetekben mentesülhetnek a jogszabály rendelkezései alól, és melyek azok a tevékenységek, amelyek az új direktíva hatálya alá tartoznak. "Minden alapkezelő számára érdemes ismételten átgondolni, valóban mentesülhet-e a MiFID (Markets in Financial Instruments Directive)

Értetlenség tapasztalható az alapkezők körében az új Uniós szabályozás, a MiFID értelmezésében: sokaknak nem világos, milyen esetekben mentesülhetnek a jogszabály rendelkezései alól, és melyek azok a tevékenységek, amelyek az új direktíva hatálya alá tartoznak.

"Minden alapkezelő számára érdemes ismételten átgondolni, valóban mentesülhet-e a MiFID (Markets in Financial Instruments Directive) hatálya alól, mert több félreértésre okot adó témakör kap helyett benne" - olvasható a Financial Times-ban.

A jogszabály rendelkezései szerint a UCITS-ok (Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities), vagy akármilyen kollektív befektetési forma kezelői mentesek a kötelezettségek alól. Ugyanakkor fontos látni, hogy az ilyen szolgáltatók a legtöbb esetben feljogosítottak ún. harmadik fél által nyújtott szolgáltatások nyújtására, amelynek lényege, hogy az alapkezelő olyan bfeketetési alap jegyeinek disztribúcióját végzi, amelynek kezelésében közvetlenül nem vesz részt. Ez azonban a MiFID hatálya alá tartozóvá teszi ezeket az alapkezelőket akkor is, ha az ilyen engedélyekből nem származik valódi előnyük.

Ha egy alapkezelő a MiFID hatrálya alá tartozik, akkor köteles minden tevékenységét a jogszabálynak megfelelően végezni, dokumentálni, illetve közzétenni, és ez bizonyos esetekben - a MiFID nyújtotta előnyök mellett - többletterheket róhat az alapkezelőkre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az alapkezelők számára 15 hónap áll még rendelkezésre, hogy felülvizsgálják tevékenységüket, és eldöntsék, továbbra is élni akarnak-e az említett engedélyekkel. Ugyanakkor a MiFID egyes rendelkezései, amelyek a marketing és értékesítési kiadványokra vonatkoznak, minden alapkezelőre érvényesek lesznek.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. február 9. 07:35
A Bankmonitor szakértői által vizsgált tíz bank közül hat csökkentette személyi kölcsönének kamatát...
Holdblog  |  2023. február 9. 06:05
Egy sor gazdag országban az Egyesült Államokkal az élen a kisemberek jelentős része sikertelennek ér...
MEDIA1  |  2023. február 8. 20:00
Megjelent a magyar Forbes toplistája arról a húsz digitális tartalomgyártóról, akik énmárkájukat üzl...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 8. 13:07
Tegnap volt egy hirtelen emelkedés, miután Powell megszólalt, és teljesült az Nvidia eladási megbízá...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 8. 20:53