14 °C Budapest

Lassan vége a készpénz korának is? Már csak a plasztik marad...

Pénzcentrum
2007. december 11. 11:00

A csekkek korának már vége. A vásárlók helyettük már egyre inkább plasztik vagy egyéb elektronikus fizetési módokat használnak. A növekvő népszerűség nyilván jó a bankoknak, és a kártyakibocsátó társaságoknak, a készpénz számára viszont komoly versenytársat jelent.

A 93,3 milliárd dollárnyi (16 000 milliárd forint) nem készpénzes forgalom több mint kétharmada az Amerikai Egyesült Államokban elektronikus fizetéssel zajlott, beleérte a hitel és a betéti kártyát is. A 2003-ban mért adatokhoz képest ez az arány 12,4 százalékkal nőtt meg a FED tanulmánya szerint.

A 2003-as fizetési módozatokról szóló FED jelentés eredménye az volt, hogy az elektronikus és a csekkel történő fizetés közel egyforma arányban képviseltette magát az összforgalomban.

A 2006-ban lezajlott összes nem készpénzes fizetés 4,6 százalékkal volt magasabb összegű, mint a 2003-ban mért adatok. Az elektronikus fizetés egyik legelterjedtebb formája mára a betéti kártya lett, felülmúlva még a hitelkártyával történő fizetések összegét is.

A vásárlók 2006-ban összesen 25,3 milliárd esetben használták betéti, és 21,7 milliárd esetben hitelkártyájukat, bár a hitelkártyás tranzakciók értéke kétszer olyan magas volt. Emellett a felhasznált csekkek száma 2003-hoz képest 6,4 százalékkal csökkent, vagyis a műanyag lapocskák folyamatosan szorítják ki a fizetési piacról a csekkeket, és idővel a készpénzt is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem