27 °C Budapest

Megdöbbentően sokan nem bankolnak

Pénzcentrum
2007. október 5. 16:00

Az Amerikai Egyesült Államokban Anna Escobedo Cabral egy, a banki kapcsolatokkal nem rendelkező lakossággal foglalkozó konferencián elhangzott beszéde szerint, a hitel nemfizetése miatt árverezésre kerülő ingatlanok tulajdonosainak 50 százaléka még csak meg sem próbált kapcsolatot létesíteni hitelezőjével.

A pénzügyminisztérium képviselője szerint nagyon fontos, hogy a hitelfelvevők még időben szóljanak a banknak, mivel több megoldás is létezik a katasztrófa elkerülésére, így például lehet kérni fizetési halasztást, vagy átmenetileg a törlesztőrészletek csökkentését. Sőt, az adósságrendező hitelek is megoldást nyújthatnak a nemfizetési problémákra.

Ez a kihívás igen hasonló egyébként ahhoz, mint amelyet a konferencia témája is jelent, a minisztérium hozzáállását jellemzi, hogy eddig már három ugyanilyen konferenciát rendeztek meg az Egyesült Államok különböző városaiban, melyek mind arra irányultak, hogy megoldási módot találjanak arra, hogy elérjék azokat az embereket, akik valamiért nem szeretnének egyetlen bankkal sem kapcsolatba kerülni.

A téma azért is élvez kiemelt fontosságot, mert ennek fejlesztése hozzájárulhat az egyes egyének életminőségének javításához. Emellett egyébként, mint azt tegnapi beszédében Kóka János is kijelentette, a pénzek bankszámlára terelése segíthet a feketegazdaság visszaszorításában.

Emellett a minisztériumi képviselő véleménye szerint nem lehet megfelelően a pénzügyi kultúra fejlesztésére fordítani, ha 10 millióan kívül maradnak a bankrendszeren.

Magyarországon a GfK Hungária által készített felmérés szerint a felnőtt lakosság 76 százalékának van banki kapcsolata, amely arány jelentős mértékben elmarad a nyugat-európai átlagtól.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Németországban és Ausztriában a felnőtt lakosság közel 100 százaléka rendelkezik banki kapcsolatokkal, s hasonló a helyzet Szlovéniában is. Szintén magasabb arányban (80-85 százalék) rendelkezik a lakosság valamilyen banki kapcsolattal Horvátországban, Csehországban és Szlovéniában.

A hazai pénzügyi kultúra fejlesztésének érdekében a gazdasági és pénzügyi ismeretek oktatása bekerült a Nemzeti Alaptantervbe, a cél, hogy a diákok jövőbeli gazdasági döntéseiket felelősen, a lehetséges előnyök és hátrányok tudatában hozhassák meg.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 25. 10:11
Még az idei évben képernyőre kerül a díjazott széria folytatása.
Holdblog  |  2022. május 25. 06:45
Nem először és sejthetően nem utoljára, manapság a geopolitika alakulása határozza meg a dollár „biv...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?