Megdöbbentően sokan nem bankolnak

Pénzcentrum
2007. október 5. 16:00

Az Amerikai Egyesült Államokban Anna Escobedo Cabral egy, a banki kapcsolatokkal nem rendelkező lakossággal foglalkozó konferencián elhangzott beszéde szerint, a hitel nemfizetése miatt árverezésre kerülő ingatlanok tulajdonosainak 50 százaléka még csak meg sem próbált kapcsolatot létesíteni hitelezőjével.

A pénzügyminisztérium képviselője szerint nagyon fontos, hogy a hitelfelvevők még időben szóljanak a banknak, mivel több megoldás is létezik a katasztrófa elkerülésére, így például lehet kérni fizetési halasztást, vagy átmenetileg a törlesztőrészletek csökkentését. Sőt, az adósságrendező hitelek is megoldást nyújthatnak a nemfizetési problémákra.

Ez a kihívás igen hasonló egyébként ahhoz, mint amelyet a konferencia témája is jelent, a minisztérium hozzáállását jellemzi, hogy eddig már három ugyanilyen konferenciát rendeztek meg az Egyesült Államok különböző városaiban, melyek mind arra irányultak, hogy megoldási módot találjanak arra, hogy elérjék azokat az embereket, akik valamiért nem szeretnének egyetlen bankkal sem kapcsolatba kerülni.

A téma azért is élvez kiemelt fontosságot, mert ennek fejlesztése hozzájárulhat az egyes egyének életminőségének javításához. Emellett egyébként, mint azt tegnapi beszédében Kóka János is kijelentette, a pénzek bankszámlára terelése segíthet a feketegazdaság visszaszorításában.

Emellett a minisztériumi képviselő véleménye szerint nem lehet megfelelően a pénzügyi kultúra fejlesztésére fordítani, ha 10 millióan kívül maradnak a bankrendszeren.

Magyarországon a GfK Hungária által készített felmérés szerint a felnőtt lakosság 76 százalékának van banki kapcsolata, amely arány jelentős mértékben elmarad a nyugat-európai átlagtól.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Németországban és Ausztriában a felnőtt lakosság közel 100 százaléka rendelkezik banki kapcsolatokkal, s hasonló a helyzet Szlovéniában is. Szintén magasabb arányban (80-85 százalék) rendelkezik a lakosság valamilyen banki kapcsolattal Horvátországban, Csehországban és Szlovéniában.

A hazai pénzügyi kultúra fejlesztésének érdekében a gazdasági és pénzügyi ismeretek oktatása bekerült a Nemzeti Alaptantervbe, a cél, hogy a diákok jövőbeli gazdasági döntéseiket felelősen, a lehetséges előnyök és hátrányok tudatában hozhassák meg.

EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18