Újabb csalás: kétségbeesett befektetők...

Pénzcentrum
2007. augusztus 21. 10:30

Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet csalással és az ügyfelek befektetéseinek jogosulatlan használatával vádolta meg a Sentinel Management Csoportot. A vállalat többek között arra használta ügyfelei értékpapírjait, hogy hitelt kapjon fél milliárd dollár összegben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A tisztességtelen vezetésnek köszönhetően a Sentinel komoly és jelentős veszteség kockázatának tette ki ügyfeleket.  Múlt héten ellenőrök szállták meg a Sentinel irodáját, amely pénteken csődöt jelentett, általános kétségbeesést okozva a befektetők körében.

A cég különböző ügyfelek értékpapírjait használta biztosítékként arra, hogy hitelt szerezzen több esetben is, megsértve ezzel a törvényt. Összesen 460 millió dollárt utalt a saját kereskedési számlájára az ügyfelek pénzéből, fedezetként használva a Bank of New York-tól igényelt hitelre.

Belső információk szerint ez már nem az első eset volt, amikor az ügyfelek pénzét használták fel hitelszerzésre, 2004 óta összesen 1,5 milliárd dollár értékben használta fel a Sentinel a befektetett értékpapírokat pénzszerzéshez. Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet szerint a hitelként kapott pénzt további értékpapírok vásárlására fordították.

Az ügyfelek között leginkább brókerek, kockázati alapok, és gazdag magánszemélyek vannak, és jelentős részüknek alapvető követelmény, hogy azonnal a pénzükhöz tudjanak jutni. A vállalat ígérete szerint a befolyt pénzek azonnal hozzáférhetőek, és csak államkötvényekbe, illetve biztonságos vállalati kötvényekbe fektetik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A jelenlegi helyzetben viszont egyre távolabbivá válik az időpont, amikor visszakaphatják pénzüket a félrevezetett ügyfelek. Ennek hatására esett az értékpapírok árfolyama az egyébként sem túl kedvező hitelpiaci helyzet közepette.

A még 321 millió dollárnyi fennálló hitel fedezeteként már nem használhatóak fel az ügyfelek értékpapírjai, így a vállalat fizetésképtelenné vált. A 2004 óta zajló csalásokat ugyan felderítette az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet, de azt nem lehet tudni, hogy mikor tudja visszafizetni a vállalat a jogtalanul felhasznált pénzeket, így jelentős veszteségeket szenvedhetnek a befektetők.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?