4 °C Budapest

Újabb csalás: kétségbeesett befektetők...

Pénzcentrum
2007. augusztus 21. 10:30

Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet csalással és az ügyfelek befektetéseinek jogosulatlan használatával vádolta meg a Sentinel Management Csoportot. A vállalat többek között arra használta ügyfelei értékpapírjait, hogy hitelt kapjon fél milliárd dollár összegben.

A tisztességtelen vezetésnek köszönhetően a Sentinel komoly és jelentős veszteség kockázatának tette ki ügyfeleket.  Múlt héten ellenőrök szállták meg a Sentinel irodáját, amely pénteken csődöt jelentett, általános kétségbeesést okozva a befektetők körében.

A cég különböző ügyfelek értékpapírjait használta biztosítékként arra, hogy hitelt szerezzen több esetben is, megsértve ezzel a törvényt. Összesen 460 millió dollárt utalt a saját kereskedési számlájára az ügyfelek pénzéből, fedezetként használva a Bank of New York-tól igényelt hitelre.

Belső információk szerint ez már nem az első eset volt, amikor az ügyfelek pénzét használták fel hitelszerzésre, 2004 óta összesen 1,5 milliárd dollár értékben használta fel a Sentinel a befektetett értékpapírokat pénzszerzéshez. Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet szerint a hitelként kapott pénzt további értékpapírok vásárlására fordították.

Az ügyfelek között leginkább brókerek, kockázati alapok, és gazdag magánszemélyek vannak, és jelentős részüknek alapvető követelmény, hogy azonnal a pénzükhöz tudjanak jutni. A vállalat ígérete szerint a befolyt pénzek azonnal hozzáférhetőek, és csak államkötvényekbe, illetve biztonságos vállalati kötvényekbe fektetik.

A jelenlegi helyzetben viszont egyre távolabbivá válik az időpont, amikor visszakaphatják pénzüket a félrevezetett ügyfelek. Ennek hatására esett az értékpapírok árfolyama az egyébként sem túl kedvező hitelpiaci helyzet közepette.

A még 321 millió dollárnyi fennálló hitel fedezeteként már nem használhatóak fel az ügyfelek értékpapírjai, így a vállalat fizetésképtelenné vált. A 2004 óta zajló csalásokat ugyan felderítette az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet, de azt nem lehet tudni, hogy mikor tudja visszafizetni a vállalat a jogtalanul felhasznált pénzeket, így jelentős veszteségeket szenvedhetnek a befektetők.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?