Manipulált tőzsdejáték

Pénzcentrum
2007. június 15. 10:00

Könnyen előfordulhat, hogy a CNBC tőzsdejátékán az első 20 helyezett közül több személyt is kizárnak. A végén még az is lehetséges, hogy egy olyan kereskedőnek adhatják oda a többmillió dollárt érő nyereményt, akit gyanús ügyletei miatt már az amerikai értékpapírfelügyelet is vizsgált.

A businessweek.com szerint az egész egy szoftverhibára vezethető vissza, amely miatt könnyedén csalhattak egyes játékosok. A hibát kihasználva a csaláshoz folyamodóknak lehetőségük nyílt zárás után is kereskedni a papírokkal.

Ugyanakkor a nyertes, Joe Dondero a jelek szerint nem használta ki az anomáliát, az utolsó körben vette csak át a vezetést. A játékostársak panaszkodását azonban már sajátos stratégiájával is sikerült kivívnia, ugyanis általában olyan papírokkal kereskedett, amelyekre alacsony forgalom volt jellemző, így a játékosok attól tartottak, hogy ezek árait saját kereskedésével a valós tőzsdén könnyedén manipulálhatja Dondero.

Ezt azonban elméletileg kizárta az a nyilatkozat, amelyet minden, a döntőben részt vevő játékosnak alá kellett írnia. Ez a nyilatkozat volt hivatott azt garantálni, hogy egyik játékos sem manipulálja a valós árakat a játékban való jobb helyezés elérése érdekében.

A tőzsdejáték egyébként még márciusban vette kezdetét, és nem kevesebb, mint 375 ezer résztvevőt vonzott a milliós díjazás.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20