Csaláson érték a brókereket! Nevetséges a bírság összege...

Pénzcentrum
2007. május 10. 14:00

8 millió dolláros bírságot szabott ki az amerikai értékpapírpiaci felügyelet, a SEC a Morgan Stanley-re, mely négy éven keresztül túlszámlázott ügyfeleinek az OTC, tőzsdén kívüli ügyletek estében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A felügyelet adatai szerint a cég 6 millió dolláros többletbevételhez jutott a 2001 és 2004 közötti időszakban azáltal, hogy a rögzítettnél magasabb díjakat szedett ügyfeleitől és esetenként késleltette megbízásaik teljesülését. A tisztességtelen lépések több mint 1,2 millió tranzakciót érintenek, melyek összértéke 8 milliárd dollárra tehető.

A SEC álláspontja szerint a brókerek alapvető kötelessége, hogy ügyfeleik megbízásait a lehető legjobban teljesítsék, a Morgan Stanley azonban nem tett eleget ezen kötelezettségének és csalást követett el azáltal, hogy az ügyfelek által megvenni kívánt papírokat először sajátszámlára vásárolta meg, majd magasabb árfolyamon adta tovább.

A problémák egy új számítógépes rendszer bevezetésekor, 2001-ben kezdődtek, a felügyelet azonban nem tartja elfogadhatónak, hogy a Morgan Stanley gépi hibára hivatkozik. A bírság mértékét jól jelzi, hogy amerikai elemzők szerint 8 millió dollár a cég eredmény-kimutatásában kerekítési hiba folytán is eltűnik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06