3 °C Budapest

10 % feletti akciós kamatok a süllyesztőben?

Pénzcentrum
2007. augusztus 15. 08:50

A kormány nyilvánosságra hozta a betéti kamatokról illetve a teljeshiteldíj-mutatóról szóló rendeletének változtatási tervét. A bejelentés nagy port kavart az illetékesek körében. Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára szerint ez nem kezeli megfelelően a jelenlegi problémákat - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A változtatások szerint az egységesített betétikamatláb-mutató (ebkm) mellett ezentúl a termék várható hozamát is fel kell tüntetni. A tervezet alapján a befektetési alapok hozama csak akkor lehet pozitív, ha hozamgaranciát vállal a kibocsátó, ennek hiányában a hozam 0.

Ennek következtében az eddigi kamatajánlatok mértéke nagymértékben csökkenne, főleg az olyan kombinált termékek esetében, amiben csak 20 százalék a betétrész aránya. A Magyar Bankszövetség főtitkára szerint ez nem kezeli azt az alapproblémát, hogy sokszor 10 százalék feletti az akciós kamatok mértéke.

Szakértők szerint viszont nem szerencsés, ha a hozamszint mesterségesen van beállítva, mivel előfordulhat, hogy a termék hozama negatív lesz, így inkább ezt a kockázatot kellene jobban kihangsúlyozni. Bár egyes vélemények szerint a változtatások csak arra jók, hogy visszavetik a befektetési kedvet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?