7 °C Budapest

Villámgyors átutalás óriási költségekkel

Pénzcentrum
2007. május 30. 05:55

Egyik bankszámláról a másikra átutalni pénzünket talán nem is olyan egyszerű, olcsó mulatság, mint amilyennek előzetesen gondolnánk. Különböző rendszereken keresztül "utazik" virtuális formájúvá alakult pénzünk, így aztán az átutalás ideje és ára is változó attól függően, melyik rendszert kívánjuk igénybe venni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Hogyan jut el a pénzem az egyik számláról a másikra?

Első körben kétféle csoportosítást alkalmazhatunk az átutalásokkal kapcsolatosan. Első példánkban egy olyan esetet veszünk, amikor is olyan számlára utalunk át a sajátunkról, melyet ugyanannál a banknál vezetnek. Ezzel nem is kívánunk bővebben foglalkozni, csak annyit teszünk hozzá, hogy ez tulajdonképpen egy könyvelési tételként jelentkezik a bankon belül.

A másik, érdekesebb eset, mikor valamelyik másik bank által vezetett számlára kívánunk pénzt átutalni. Ekkor pénzünk virtualizált formája már az előzőtől sokkal inkább különbözik, a bankközi átutalási rendszereken keresztül.

A hazai bankközi fizetési forgalom jelenleg kizárólag elektronikusan zajlik, méghozzá két csatornán keresztül. Az egyik a Giro Zrt. által működtetett Bankközi Klíring Rendszer (BKR), a másik csatorna pedig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által üzemeltetetett Valós Idejű Bruttó Elszámolásforgalmi Rendszer (VIBER).

A BKR része minden egyes bank közvetlenül, vagy akár közvetetten. A BKR általában a kis összegű, de nagy tömegű fizetések elszámolására használatos, ezzel szemben a VIBER a kis számosságú, azonban nagy összegű átutalások sürgős intézésére használatos.

Hogy mit is jelent a gyorsaság? A VIBER az egyetlen olyan hazai rendszer, amelynek révén még a tárgynapon jóváírásra kerülhet a fogadó számlán az átutalt összeg. Ez oly módon történhet meg, hogy a VIBER rendszerben az elszámolás tételenként, illetve amint azt a rendszer neve is mutatja, valós időben, azaz azonnal megtörténik a kiegyenlítés. Ezzel ellentétben a BKR esetében ugyan az elszámolás bruttó módon zajlik, azonban a kiegyenlítés már nettó módon zajlik, vagyis utólagosan, az elszámolási napokon kerül erre sor.

Mennyien veszik a rendszereket igénybe?

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb, bankközi fizetési forgalomra vonatkozó statisztikája szerint a bankközi fizetési forgalom GDP-hez mérten 2006 során elérte a 37,6 százalékot, az előző évben tapasztalt 29,8 százalékról jókorát ugorva.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A BKR és a VIBER rendszereken keresztül zajló forgalom elérte, sőt valamivel meg is haladta a 880 ezer milliárd forintot, közel 205 000 ezer darab ügylet révén.

Sürgősségi felár - mennyi az annyi?

A VIBER rendszer gyorsaságát a banki ügyfelek is kihasználhatják némi felárért cserébe. A VIBER-en keresztüli átutalás banki kondíciós listákon szereplő forint számlavezetéshez kapcsolódó díjait hasonlítjuk össze az alábbiakban.


Az alábbi táblázat alapján is látható, hogy legalább 10 000 forintunkba kerül egy ilyen sürgős átutalás, s ha szerencsénk van, maximum csak 100 000 forintot kell fizetni. Ezzel szemben a hagyományos átutalásnál néhány száz forintból megúszhatjuk az átutalást, igaz nem is számolják el ugyanolyan hamar, mint a VIBER esetében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06