3 °C Budapest

Villámgyors átutalás óriási költségekkel

Pénzcentrum
2007. május 30. 05:55

Egyik bankszámláról a másikra átutalni pénzünket talán nem is olyan egyszerű, olcsó mulatság, mint amilyennek előzetesen gondolnánk. Különböző rendszereken keresztül "utazik" virtuális formájúvá alakult pénzünk, így aztán az átutalás ideje és ára is változó attól függően, melyik rendszert kívánjuk igénybe venni.

Hogyan jut el a pénzem az egyik számláról a másikra?

Első körben kétféle csoportosítást alkalmazhatunk az átutalásokkal kapcsolatosan. Első példánkban egy olyan esetet veszünk, amikor is olyan számlára utalunk át a sajátunkról, melyet ugyanannál a banknál vezetnek. Ezzel nem is kívánunk bővebben foglalkozni, csak annyit teszünk hozzá, hogy ez tulajdonképpen egy könyvelési tételként jelentkezik a bankon belül.

A másik, érdekesebb eset, mikor valamelyik másik bank által vezetett számlára kívánunk pénzt átutalni. Ekkor pénzünk virtualizált formája már az előzőtől sokkal inkább különbözik, a bankközi átutalási rendszereken keresztül.

A hazai bankközi fizetési forgalom jelenleg kizárólag elektronikusan zajlik, méghozzá két csatornán keresztül. Az egyik a Giro Zrt. által működtetett Bankközi Klíring Rendszer (BKR), a másik csatorna pedig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által üzemeltetetett Valós Idejű Bruttó Elszámolásforgalmi Rendszer (VIBER).

A BKR része minden egyes bank közvetlenül, vagy akár közvetetten. A BKR általában a kis összegű, de nagy tömegű fizetések elszámolására használatos, ezzel szemben a VIBER a kis számosságú, azonban nagy összegű átutalások sürgős intézésére használatos.

Hogy mit is jelent a gyorsaság? A VIBER az egyetlen olyan hazai rendszer, amelynek révén még a tárgynapon jóváírásra kerülhet a fogadó számlán az átutalt összeg. Ez oly módon történhet meg, hogy a VIBER rendszerben az elszámolás tételenként, illetve amint azt a rendszer neve is mutatja, valós időben, azaz azonnal megtörténik a kiegyenlítés. Ezzel ellentétben a BKR esetében ugyan az elszámolás bruttó módon zajlik, azonban a kiegyenlítés már nettó módon zajlik, vagyis utólagosan, az elszámolási napokon kerül erre sor.

Mennyien veszik a rendszereket igénybe?

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb, bankközi fizetési forgalomra vonatkozó statisztikája szerint a bankközi fizetési forgalom GDP-hez mérten 2006 során elérte a 37,6 százalékot, az előző évben tapasztalt 29,8 százalékról jókorát ugorva.

A BKR és a VIBER rendszereken keresztül zajló forgalom elérte, sőt valamivel meg is haladta a 880 ezer milliárd forintot, közel 205 000 ezer darab ügylet révén.

Sürgősségi felár - mennyi az annyi?

A VIBER rendszer gyorsaságát a banki ügyfelek is kihasználhatják némi felárért cserébe. A VIBER-en keresztüli átutalás banki kondíciós listákon szereplő forint számlavezetéshez kapcsolódó díjait hasonlítjuk össze az alábbiakban.


Az alábbi táblázat alapján is látható, hogy legalább 10 000 forintunkba kerül egy ilyen sürgős átutalás, s ha szerencsénk van, maximum csak 100 000 forintot kell fizetni. Ezzel szemben a hagyományos átutalásnál néhány száz forintból megúszhatjuk az átutalást, igaz nem is számolják el ugyanolyan hamar, mint a VIBER esetében.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MEDIA1  |  2022. december 2. 20:51
Péntek este ténylegesen is lehullt a lepel, adásba került a DK online tévécsatornájának első adása....
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Bankmonitor  |  2022. december 2. 07:54
Egyre többen keresik az eurós megtakarításokat abban a reményben, hogy ilyen módon hatékonyabban meg...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?