Tőzsdéznél? Ezeket a hibákat ne kövesd el!

Pénzcentrum
2007. február 20. 10:15

Korábbi összeállításainkban többször egy csokorba gyűjtöttük már a kezdő tőzsdézők leggyakoribb hibáit, érdemesnek találjuk azonban a hazai szakértők tapasztalatait is megosztani Olvasóinkkal a Napi írása alapján.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az elsődleges, leggyakoribb és legsúlyosabb hiba röviden összefoglalva a koncepció, stratégia nélküli kereskedés. A kialakított stratégia elemei közé kellene hogy tartozzon a befektetési időtáv és az erre vonatkozó nyereségelvárás, valamint a stop-loss megbízások meghatározása.

Alapesetben elmondható, hogy a kezdőknek egyáltalán nem javasolt tőkeáttételes, opciós, devizapozíciókat vállalni, elég kezdésként a BÉT-en évente 3-5 üzletet kötni. A napon belüli kereskedéstől érdemes eleinte távol tartani magunkat, az ügyfelek döntő többségére azonban az sem jellemző, hogy évekig tartogatnának egy részvényt.

A mások vélt nyeresége után sóvárgók körében gyakori, hogy több napos limites, 20%-os száguldás után felugranak egy spekulatív vonatra, az illikvid papírokba azonban könnyű beleragadni, így gyakran csúnya bukóval ér véget az akció.

Meglehetősen gyakori a kezdő befektetők körében, hogy a profitot igyekeznek minél hamarabb zsebre vágni, míg a veszteséges pozíciókat hosszan tartogatják, hátha pluszba fordulnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07