25 °C Budapest

Ütős kis ajándék! Mit tud a meglepetés-kártya?

Pénzcentrum
2006. december 4. 08:00

Az ünnepek közeledtével a legtöbb üzlet már karácsonyi díszletben pompázik, így sokaknak akarva-akaratlanul, már most átvillan az agyán: mit is kéne venni szeretteinknek. A válasz általában nem jön egyszerűen, a hajrában pedig már szinte bármit hajlandóak vagyunk venni, csak hogy legyen valami a fa alatt. A végső választásnál sokszor az is jobb megoldás lenne, ha pénzt adnánk azoknak, akiknek semmi ötletünk nincs, csak éppen ez nem túl elegáns... Erre a problémára találták ki a Meglepetés Kártyát, melyet az OTP több alkalomhoz illő grafikával, így akár karácsonyfás képpel is kiállít. Ez a kártya az általános bankkártyáktól némileg eltérő, prepaid konstrukció, lássuk hát, mit is kell tudni róla!

Az alapvető probléma ott kezdődik, hogy általában aki besétál egy bankfiókba, az saját magának igényel kártyát, míg az ajándék esetében értelemszerűen másé lesz a bankkártya, így az ő adataival kell azt igényelni. (A bank hirdetménye szerint prepaid kártya szerződést csak a 18. életévüket betöltöttek köthetnek.)

Természetesen nem beszélhetnénk igazi ajándékról, ha szinte már a fa alatt levonódna az éves kártyadíj és a készpénzfelvételkor a kapcsolódó díj miatt kiderülne, hogy nem is annyi az annyi. Ezt az OTP úgy oldotta meg, hogy az ajándékozó az igényléskor a befizetett összegtől függően egy bizonyos összeget csomagdíjként megfizet a banknak, ez az összeg pedig tartalmazza a kártya rendelkezésre bocsátásának és a hozzá kapcsolódó tranzakcióknak a költségét. (A kártyával végzett tranzakciókért tehát a bank nem számít fel külön díjakat, így az ajándék címzettjének nem kell semmit fizetnie.)

A csomagdíj a befizetett összegtől függően a következőképpen alakul: (Érdemes még tudni, hogy magánszemélyként maximum 250 ezer forintot helyezhetünk el ajándékként a Meglepetés Kártyán.)

 


A Meglepetés Kártya valójában tehát egy prepaid Maestro bankkártya, melyet a megajándékozott a bankfiókban történő aktiválás után használhat bankkártyás vásárlásra és ATM-es készpénzfelvételre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fentiek mellett a sima borítékos készpénz ajándékozás felől egy továbblépést jelent, hogy a kártyán az aktuális alkalomhoz illő kép jelenhet meg (a karácsonyi mellett van esküvői, születésnapos és ballagási is), mely valamelyest segíthet az ünnepi jelleg hangsúlyozásában.

A kártya alapesetben a rajta lévő lejárati dátumig, illetve a számlán lévő összeg elköltéséig érvényes. Amennyiben az az érdekes helyzet áll elő, hogy lejáratkor még van pénz a kártyán, akkor párszáz forintos zárlati díjat kell fizetni. A kártya csak a mögöttes különleges számlával áll kapcsolatban, semmi máshoz nem kötődik, így elvesztésekor maximum az ajándék összegét lehet elbukni. (Természetesen a letiltás ugyanúgy működik, mint a többi kártyánál.)

Nem állítjuk persze, hogy egy pénzt helyettesítő kártya lenne az ajándékozás legelegánsabb formája, ötlet hiányában azonban mindenképpen jobb lehet a borítékos-készpénzes verziónál. Hasábjainkon elsősorban érdekessége miatt került bemutatásra ez a speciális kártyakonstrukció.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. június 24. 16:26
Napvilágot láttak a végleges pályázati feltételek, júliustól már tényleg elstartolhat az új otthonfe...
MEDIA1  |  2024. június 24. 14:07
Rózsa András, a leendő XIV. kerületi polgármester bejelentette, hivatalba lépését követően az ATV, v...
Kiszámoló  |  2024. június 24. 11:51
Magyarország a nyolcvanas-kilencvenes években az elmaradottsága okán kimaradt a csekkes fizetésből é...
MNB Intézet  |  2024. június 24. 10:27
2024 kiemelkedően fontos esztendő a Magyar Nemzeti Bank életében, ugyanis idén ünnepli fennállásának...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem