32 °C Budapest

Ütős kis ajándék! Mit tud a meglepetés-kártya?

Pénzcentrum
2006. december 4. 08:00

Az ünnepek közeledtével a legtöbb üzlet már karácsonyi díszletben pompázik, így sokaknak akarva-akaratlanul, már most átvillan az agyán: mit is kéne venni szeretteinknek. A válasz általában nem jön egyszerűen, a hajrában pedig már szinte bármit hajlandóak vagyunk venni, csak hogy legyen valami a fa alatt. A végső választásnál sokszor az is jobb megoldás lenne, ha pénzt adnánk azoknak, akiknek semmi ötletünk nincs, csak éppen ez nem túl elegáns... Erre a problémára találták ki a Meglepetés Kártyát, melyet az OTP több alkalomhoz illő grafikával, így akár karácsonyfás képpel is kiállít. Ez a kártya az általános bankkártyáktól némileg eltérő, prepaid konstrukció, lássuk hát, mit is kell tudni róla!

Az alapvető probléma ott kezdődik, hogy általában aki besétál egy bankfiókba, az saját magának igényel kártyát, míg az ajándék esetében értelemszerűen másé lesz a bankkártya, így az ő adataival kell azt igényelni. (A bank hirdetménye szerint prepaid kártya szerződést csak a 18. életévüket betöltöttek köthetnek.)

Természetesen nem beszélhetnénk igazi ajándékról, ha szinte már a fa alatt levonódna az éves kártyadíj és a készpénzfelvételkor a kapcsolódó díj miatt kiderülne, hogy nem is annyi az annyi. Ezt az OTP úgy oldotta meg, hogy az ajándékozó az igényléskor a befizetett összegtől függően egy bizonyos összeget csomagdíjként megfizet a banknak, ez az összeg pedig tartalmazza a kártya rendelkezésre bocsátásának és a hozzá kapcsolódó tranzakcióknak a költségét. (A kártyával végzett tranzakciókért tehát a bank nem számít fel külön díjakat, így az ajándék címzettjének nem kell semmit fizetnie.)

A csomagdíj a befizetett összegtől függően a következőképpen alakul: (Érdemes még tudni, hogy magánszemélyként maximum 250 ezer forintot helyezhetünk el ajándékként a Meglepetés Kártyán.)

 


A Meglepetés Kártya valójában tehát egy prepaid Maestro bankkártya, melyet a megajándékozott a bankfiókban történő aktiválás után használhat bankkártyás vásárlásra és ATM-es készpénzfelvételre.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fentiek mellett a sima borítékos készpénz ajándékozás felől egy továbblépést jelent, hogy a kártyán az aktuális alkalomhoz illő kép jelenhet meg (a karácsonyi mellett van esküvői, születésnapos és ballagási is), mely valamelyest segíthet az ünnepi jelleg hangsúlyozásában.

A kártya alapesetben a rajta lévő lejárati dátumig, illetve a számlán lévő összeg elköltéséig érvényes. Amennyiben az az érdekes helyzet áll elő, hogy lejáratkor még van pénz a kártyán, akkor párszáz forintos zárlati díjat kell fizetni. A kártya csak a mögöttes különleges számlával áll kapcsolatban, semmi máshoz nem kötődik, így elvesztésekor maximum az ajándék összegét lehet elbukni. (Természetesen a letiltás ugyanúgy működik, mint a többi kártyánál.)

Nem állítjuk persze, hogy egy pénzt helyettesítő kártya lenne az ajándékozás legelegánsabb formája, ötlet hiányában azonban mindenképpen jobb lehet a borítékos-készpénzes verziónál. Hasábjainkon elsősorban érdekessége miatt került bemutatásra ez a speciális kártyakonstrukció.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 28. 12:09
Vaszily Miklós, a Mészáros Lőrinc-közeli TV2 Csoport igazgatósági elnöke egy most megjelent lapinter...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Holdblog  |  2022. június 28. 05:00
A HOLDBLOG olvasói mostanában több kérdést is feltettek nekünk az inflációs helyzettel, a magyar gaz...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 28. 14:10