5 °C Budapest

A forintbetét ideje lejárt! - Ideje az ingatlan felé fordulni?

Pénzcentrum
2006. szeptember 1. 08:45

A jelenlegi várakozások alapján a jövő évi infláció már egyértelműen meghaladhatja azt a szintet, melynél a szakértők lehetségesnek tartották a kamatadó bevezetését, így könnyen előállhat olyan helyzet, hogy a jegybanki alapkamat ugyan nagyobb az inflációnál, a banki betétesek azonban reálértelemben mégis pénzük folyamatos értékvesztésével kell, hogy szembenézzenek.

A jelenlegi várakozások alapján a jövő évi infláció már egyértelműen meghaladhatja azt a szintet, melynél a szakértők lehetségesnek tartották a kamatadó bevezetését, így könnyen előállhat olyan helyzet, hogy a jegybanki alapkamat ugyan nagyobb az inflációnál, a banki betétesek azonban reálértelemben mégis pénzük folyamatos értékvesztésével kell, hogy szembenézzenek - írja a Napi.

A reálgyarapodást akár teljes egészében is elviheti a kamatadó. Hazánkban 1992-ben fordult elő markánsan negatív alapkamat, mely a megtakarítások látványos visszaesését eredményezte.

A legtöbb banki szakember szerint azonban most más lesz a helyzet, ugyanis a legtöbben a kamatadó miatt már előrehozták befektetéseiket, így főként a megtakarítások átstrukturálódására lehet számítani, ha ténylegesen negatívba fordul a reálkamatláb.

Banki szempontból ki kell emelni, hogy amennyiben a várakozásoknak megfelelően csökken a hitelkereslet, akkor a bankok forrásigénye is mérséklődik majd, azaz az akciós, kiemelkedő reálkamatot kínáló betéti konstrukcióktól elköszönhetünk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kamatadó hatására egyébként arra is lehet számítani, hogy egyre többen jelennek meg az ingatlanpiacon befektetőként, ahogy az a holtszezonnak számító augusztusi hónapban is megfigyelhető volt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 4. 12:56
A női fenékpaskolás-versenyről számolt be a miniszterelnök kedvenc sajtóterméke, a nemrég több milli...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?