2 °C Budapest

A forintbetét ideje lejárt! - Ideje az ingatlan felé fordulni?

Pénzcentrum
2006. szeptember 1. 08:45

A jelenlegi várakozások alapján a jövő évi infláció már egyértelműen meghaladhatja azt a szintet, melynél a szakértők lehetségesnek tartották a kamatadó bevezetését, így könnyen előállhat olyan helyzet, hogy a jegybanki alapkamat ugyan nagyobb az inflációnál, a banki betétesek azonban reálértelemben mégis pénzük folyamatos értékvesztésével kell, hogy szembenézzenek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jelenlegi várakozások alapján a jövő évi infláció már egyértelműen meghaladhatja azt a szintet, melynél a szakértők lehetségesnek tartották a kamatadó bevezetését, így könnyen előállhat olyan helyzet, hogy a jegybanki alapkamat ugyan nagyobb az inflációnál, a banki betétesek azonban reálértelemben mégis pénzük folyamatos értékvesztésével kell, hogy szembenézzenek - írja a Napi.

A reálgyarapodást akár teljes egészében is elviheti a kamatadó. Hazánkban 1992-ben fordult elő markánsan negatív alapkamat, mely a megtakarítások látványos visszaesését eredményezte.

A legtöbb banki szakember szerint azonban most más lesz a helyzet, ugyanis a legtöbben a kamatadó miatt már előrehozták befektetéseiket, így főként a megtakarítások átstrukturálódására lehet számítani, ha ténylegesen negatívba fordul a reálkamatláb.

Banki szempontból ki kell emelni, hogy amennyiben a várakozásoknak megfelelően csökken a hitelkereslet, akkor a bankok forrásigénye is mérséklődik majd, azaz az akciós, kiemelkedő reálkamatot kínáló betéti konstrukcióktól elköszönhetünk.

A kamatadó hatására egyébként arra is lehet számítani, hogy egyre többen jelennek meg az ingatlanpiacon befektetőként, ahogy az a holtszezonnak számító augusztusi hónapban is megfigyelhető volt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18