0 °C Budapest

Kis pénzzel nagy kamat! - Már nem lehetetlen a mutatvány...

Pénzcentrum
2006. július 21. 08:30

Ismét eltelt egy hónap, így újra futunk egy kört a lekötött betétek piacán. A speciálisan akciós konstrukciókat néhány napja vizsgáltuk meg, így jelen összeállításunkban sorozatunk standard szegmenseire vetünk egy pillantást. Annnyit azért előrebocsátunk: a kamatemelés letisztította a piacot, mostanra sokkal egyszerűbbé vált a legjobb ajánlat megtalálása, vágjunk hát bele!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Kezdjük 800 ezerrel!

Az összeállítást kiegészítettük a CIB egy hónapos ajánlatával, így ezen időtávon új győztest avathatunk.


Az összehasonlíthatóság kedvéért újra a következő összegeket vizsgáltuk: 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft, melyeket 1, 3, 6, illetve 12 hónapra igyekszünk minél jobb kamat mellett lekötni.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő ajánlatokat hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Budapest Bank, Erste Bank, HVB és IEB.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. (Az adatok forrását a bankok honlapjai képezik, az adatgyűjtés július 20-án történt.)

A 800 ezer forint lekötése esetén kapható legjobb ajánlatokat a következő táblázat mutatja be, mely alapján látható, hogy a Raiffeisen 6 és 12 hónapra kiterjesztett "akciója" megtette hatását. Összességében elmondható, hogy azok a bankok, melyek nem emelték legalább hosszabb távú rátáikat, lemaradtak a versenyben, egyelőre...

3 millióra sem adnak többet?

A legtöbb esetben tartja magát az alapigazság, miszerint a nagyobb megtakarítást magasabb kamattal jutalmazzák a bankok, a Raiffeisen és a CIB emelései miatt azonban ez a különbség mostanra teljesen elmosódott, amint az a végső összevetésben is látszani fog.

A 3 milliós mezőnyben az alábbi ajánlatok bizonyultak a legkedvezőbbnek:


 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi változott? - Összesítő táblák

A választást a 8 milliós szegmens sem bonyolítja túl, hiszen az alábbi táblázat alapján az erőviszonyok itt is hasonlóak az előzőekben felvázoltakhoz:

 A változások természetesen az összefoglaló táblákon látszanak a legjobban: megállapíthatjuk, hogy gyakorlatilag 800 ezer forinttal is ugyanakkora kamatra számíthatunk, mint 8 millióval, különbség csak 1 hónapos távon van...

 

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 8. szerda
Mária
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?