Egységes kártyadíjak - Álom vagy rémálom?

Pénzcentrum
2006. április 14. 09:00

Az Európai Unió bankkártyapiacán a tényleges verseny hiánya országonként nagy árkülönbségeket okoz, mely ellen az Európai Bizottság igyekszik erélyesen fellépni. Az Európai Fizetési Tanács olyan kártyás fizetési rendszert látna szívesen, mely minden uniós kártyatulajdonos számára lehetővé teszi, hogy a tagországok mindegyikében ugyanolyan körülmények között és feltételekkel használja bankkártyáját, mintha ezt otthon tenné meg.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A Visa ellen már 2002-ben vizsgálatot indított Brüsszel, melynek eredményeként a bankközi átváltási díjak csökkentek. Most a MasterCard van soron, a versenyfelügyeleti eljárás azonban egyelőre nem zárult le.
A Magyar Bankszövetség a Világgazdaságnak elmondta, hazánkban nincs díjakra vonatkozó küszöb a bankkártyáknál, sőt a limit bevezetése egyelőre nincs is tervbe véve, mivel az alacsony jutalékszintet az éles bankszektorbeli verseny garantálja.
A Visa és a MasterCard deklaráltan támogatja az Unió egységesítési törekvéseit.
A magyar piacra nemzetközi összevetésben jellemző, hogy a bankkártyákhoz kapcsolódó díjak között jelentős a szóródás. Elmondható ugyanakkor, hogy a hazánkban alkalmazott kártyadíjak az európai átlaghoz képest nem magasak. (Itthon egy elektronikus kártya éves díja 1,000-2,000 Ft között kihozható, míg Ausztriában nagyságrendileg 50 eurós összegről beszélhetünk.)
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG