Hova tűnt a pénz?

Pénzcentrum
2006. június 9. 09:30

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona májusban 1,8 %-kal csökkent, a hónap végén 2.081 milliárd forintot tett ki. A hónap során hét új alap indult, kettő pedig megszűnt, így a BAMOSZ tagjai a hónap végén összesen 189 alapot kezeltek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona májusban 1,8 %-kal csökkent, a hónap végén 2.081 milliárd forintot tett ki. A hónap során hét új alap indult, kettő pedig megszűnt, így a BAMOSZ tagjai a hónap végén összesen 189 alapot kezeltek.

Az alapok az előző hónapok számottevő tőkebeáramlása után májusban összesen 22 milliárd forint tőkekivonást szenvedtek el, a hozamok pedig 15,6 milliárd forinttal csökkentették a vagyont. Az alapok összvagyonának 70 %-át kitevő nyilvános nyíltvégű értékpapíralapok száma egyel nőtt, vagyonuk viszont 3,4 %-kal csökkent. Májusban 37 milliárd forintot vontak ki az alapokból, a hozamok pedig 14 milliárd forinttal csökkentették a vagyont. Az 5 zártkörű értékpapíralap vagyona 5,7 %-kal csökkent, ennek oka a részvény (és kisebb részben a vegyes) alapok közel 3 milliárd forintos negatív hozama, míg az alapokba közel 46 millió forint tőke érkezett. A hónap végi 46 milliárd forintos vagyon az alapok összvagyonának 2,2 %-a. (A grafikonok a zártkörű és nyilvános alapok vagyonát együtt mutatják.)

Az ingatlanalapok száma két alap összeolvadásával egyel csökkent, a 20 alap vagyona a hó végén 415 milliárd forint volt, arányuk az összvagyon 20 %-a. Május havi 1,4 %-os bővülésükből az új befektetés 3 milliárd forint volt, az alapok teljesítménye pedig 2,7 milliárd forintot tett ki. A hazai ingatlan alapok alapjai e hónapban lassabban, 0,8 %-kal nőttek, de vagyonuk már meghaladja a 80 milliárd forintot.

Májusban hat új garantált alap indult, egy futamideje pedig lejárt, így a hónap végén 48 alap létezett. Ezek összvagyona a hónap végén megközelítette a 156 milliárd forintot, ami az összvagyon 7,5 %-a. A garantált alapok 5,7 %-os havi növekménye a 10 milliárd forint új befektetésnek köszönhető, míg a piaci teljesítmények 1,5 milliárd forinttal csökkentették a vagyont. Az 5 származtatott alap vagyona nőtt a leggyorsabban, 34 %-os májusi bővülést követően összvagyonuk meghaladta a 7,2 milliárd forintot. A növekmény az új befektetések eredménye, a hozamok csekély mértékben csökkentették a vagyont.

A 29 nyilvános, nyíltvégű pénzpiaci alap vagyona idén először csökkent, májusban 3,2 %-kal, és a hónap végén 672 milliárd forintot tett ki. Az előző hónapok jelentős friss tőkebeáramlása után több mint 25 milliárd forint tőkét vontak ki a pénzpiaci alapokból, a hozamok viszont 2,9 milliárd forinttal növelték a vagyont. A befektetők közel 24 milliárd forintot ismét kivontak a kategórián belül 56 %-ot kitevő "klasszikus" pénzpiaci alapokból, így ezek vagyona 5,5 %-kal csökkent az 1,7 milliárd forintnyi hozam ellenére. A likviditási alapok 0,1 %-kal csökkentek, idén először ezen alapokból is tőkét vontak ki, mintegy 1,5 milliárdot, amit az 1,2 milliárd forintos hozamok ellensúlyoztak. Miután az euróövezeti pénzpiaci alapokból nem történt tőkekivonás, ezek vagyona májusban is a hazai alapokénál gyorsabban nőtt (12,5 %-kal).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Májusban ismét csökkent a 29 kötvényalap vagyona, 5,6 %-kal, az összvagyonuk a hónap végén 444 milliárd forintra csökkent. Folytatódott a tőkekivonás is, több mint 28 milliárd forintot vontak ki a kötvényalapokból. A hozamok hatására összességében az alapok vagyona 2,3 milliárd forinttal nőtt. A kötvényalapok 79 %-át jelentő rövid kötvényalapok 6,9 %-kal, a hosszú kötvényalapok 0,4 %-kal csökkentek. A hazai kötvényalapok mellett idén először minden alaptípusból (hazai, dollár- és euróövezeti, globális) tőkét vontak ki.

A devizális megoszlást is tekintve a 47 hazai, forint kockázatot viselő nyilvános pénzpiaci és kötvény alap továbbra is meghatározó, bár részesedésük az alapok összvagyonából folyamatosan csökken (míg 2004 végén 73 % volt, jelenleg már csak 52 %).

A 33 részvényalap vagyona 2,5 %-kal csökkent, és a hónap végén közel 214 milliárd forint volt. Míg az új befektetések 10,5 milliárd forinttal növelték, a tőzsdék májusi zuhanása következtében a hozamok közel 16 milliárddal csökkentették a vagyont. Bár a tiszta részvény alapok vagyona 10 %-kal nőtt, a részvényalapok vagyonának 93 %-át kitevő részvénytúlsúlyos alapoké 3,4 %-kal csökkent. Az új befektetéseknek köszönhetően a leggyorsabban a hazai részvényalapok nőttek, a globális és amerikai alapokból viszont tőkét vontak ki. A 15 vegyes alap továbbra is bővülni tudott, 1,3 %-os növekedést követően május végén az alapok vagyona meghaladta a 105 milliárd forintot. Az alapok 4,3 milliárd forint tőkét vonzottak, a hozamok viszont közel 3 milliárd forinttal csökkentették a vagyont. Májusban egy új be nem sorolt alap indult, az 5 egyéb alap vagyona 9,1 %-kal bővült, a hónap végén 20 milliárd forintra. Az alapok 1,9 milliárd forintnyi friss tőkét vonzottak, míg a teljesítmények 200 millió forinttal csökkentették a vagyont.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 8. szerda
Mária
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?