34 °C Budapest

Ötmilliárd forintos klub - a belépés kötelező!

Pénzcentrum
2006. május 17. 14:00

A tizennyolc hazai magánnyugdíjpénztár által kezelt 1200 milliárd forintnyi vagyon garanciájául szolgál az az 5 milliárd forint, amelyet a Pénztárak Garancia Alapja (PGA) a tagi hozzájárulásokból felhalmozott - írja a Magyar Hírlap.

A tizennyolc hazai magánnyugdíjpénztár által kezelt 1200 milliárd forintnyi vagyon garanciájául szolgál az az 5 milliárd forint, amelyet a Pénztárak Garancia Alapja (PGA) a tagi hozzájárulásokból felhalmozott - írja a Magyar Hírlap.

Ezt a keretet a jelenlegi szabályok szerint minden pénztári befizetés 0,35 százaléka gyarapítja. Kifizetésekre ez idáig a szigorú felügyeleti szabályozás miatt még nem volt szükség.

A működését 8 éve megkezdő PGA-nak a hazai jogszabályi előírásoknak megfelelően minden hazai magánnyugdíjpénztár köteles tagjává válni. A szervezet célja megegyezik az OBA és a BEVA céljaival. Míg azonban az előbbi a betétesek az utóbbi pedig a befektetők védelmét szolgálja, addig a PGA által kezelt összeg a nyugdíjvagyonra vonatkozik. Mindhárom esetben jogszabályi felhatalmazás alapján a kötelező tagsággal rendelkező intézmények az általuk kezelt vagyon, illetve ügyfeleik számának, valamint a fennálló kockázatoknak megfelelően folyamatos díjbefizetést teljesítenek, így ha az egyéb hatósági kontroll ellenére bárminemű veszteség keletkezik, a károsultak az egyenlő elbánás elve alapján egy maghatározott összeg erejéig garancialapokból kaphatnak kompenzációt.

A hazai szabályozás szerint a PGA-t egy kis létszámú apparátussal megtámogatott hétfős igazgatóság irányítja, az alap vagyonával és működési stratégiájával kapcsolatos kérdésekben ez hoz döntéseket, tagjait a pénzügyminiszter, illetve a pénztárak szövetsége delegálja.

A hazai piac fejlődésével és az egyre változatosabb befektetési politikát követő nyugdíjlapok megjelenésével nem kizárt, hogy a tagdíjbefizetési kötelezettség és a garanciavállalás feltételrendszere is többszintűvé válik.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 27. 08:09
A Media1 megtudta, ki veszi át az operatív igazgatói feladatokat, miután a Life Tv és az Ozone csato...
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?