-4 °C Budapest

Több részvény nagyobb hozam

Pénzcentrum
2006. március 2. 10:15

Vészesen alacsony a hazai magánnyugdíjpénztárak részvényhányada - vonható le a következtetés a nyugat-európai pénztárakkal való összevetésből. A nagyobb részvényhányad szinte mindenhol magasabb hozamot is jelentett - írja mai számában a Világgazdaság

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Vészesen alacsony a hazai magánnyugdíjpénztárak részvényhányada – vonható le a következtetés a nyugat-európai pénztárakkal való összevetésből. A nagyobb részvényhányad szinte mindenhol magasabb hozamot is jelentett – írja mai számában a Világgazdaság
 
Európa legtöbb országában magasabbak voltak a nyugdíjpénztárak 2005. évi reálhozamai, mint Magyarországon – derül ki az osztrák Der Standard gyűjtése és az eddig nyilvánosságra hozott hazai hozamadatok összevetéséből. A különbség egyértelműen a pénztárak egyes országokra jellemző részvényhányadából (illetve egyéb kockázatos befektetési forma hányadából) adódik. Ahol ugyanis több részvénybe fektettek tavaly a pénztárak, ott magasabb lett a hozam is.
A listát vezető Írországban és Nagy-Britanniában jóval hetven százalék felett van a pénztári portfoliók átlagos részvényhányada, míg a 9-13 százalékos hozamot elért Hollandiában, Ausztriában, Svájcban és Spanyolországban csupán 35 százalék. A 2005-ös magyar (a lap által becsült) átlaghozam reálértéken nem éri el az említett országok átlagát, miközben régiónkban a tőzsdei befektetéseken jó húszszázalékos extrahozamot lehetett elérni a múlt évben. (Eddig csupán két pénztár, az OTP és a volt Évgyűrűk jelentette meg tavalyi – 13-14 százalékos – hozamadatát.)
Az, hogy a magyar adat alig marad el az uniós átlagtól, csupán annak a következménye, hogy a magyar állampapírok viszonylag magas hozamot garantálnak. Ez az instrumentum alkotja ugyanis az itthoni pénztárak befektetéseinek zömét. A magyar intézmények befektetéseinek részvényhányada tavaly nem haladta meg a hét százalékot.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 8. szerda
Mária
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?