2021. január 20. szerda Fábián, Sebestyén
HR Centrum

Szülési szabadság 2020: szülési szabadság időtartama, igénylése - ki fizeti?


A szülési szabadság minden kismamának jár, és bár a szülési szabadság 2020-tól megváltozott, a szülési szabadság időtartama 24 hét maradt. Az igénybevevők listáját azonban bővítették.

A hatályos magyar jogszabályok szerint a szülési szabadság összesen 24 hét, azaz 168 nap lehet. A szülési szabadság igénylése azonban már a munkavállaló és a munkáltató egyéni megegyezésén múlik, hiszen a kismamák ameddig csak lehet, és tehetik általában dolgozni szeretnének. 


A szülési szabadság igénylése a munkavállaló és a munkáltató közös megegyezése alapján történik, időtartama maximum 24 hét

A szülési szabadságról azt is fontos tudni, hogy elétrő megállapodás híján a munkáltatónak úgy kell ezt kiadnia, hogy a kismamának legalább négy hete legyen otthon a szülés várható időpontja előtt. Ekkortól szokták egyébként leggyakrabban a magyar anyák igényelni a CSED-et, de erről egy picit később.

Mi a szülési szabadság?

A szülési szabadság tehát egy olyan pihenőidőszakot jelöl, ami minden magyar kismamának törvényileg biztosítva van 24 egybefüggő hétben maximalizálva.

Szülési szabadság igénylése

2020-ban a szülési szabadság időtartama egybefüggő 24 hét, amiből 2 hetet mindenképpen kötelező kivenni. Az egybefüggőség fontos kitétel, arra tehát nincs lehetőség, hogy azt két, három vagy akár több részletben vegye igénybe a munkavállaló. A szülési szabadság igénylése tehát ezen az intervallumon értelmezhető, a munkáltató és a munkavállaló megegyezése alapján jön létre. 

Fontos azt is tudni, hogy 2020. január 1-től bővítették a szülési szabadság igénylői körét. Szülési szabadság tehát immáron jár

  • az anyának, illetve
  • 2020 január 1-től hatályos rendelkezések alapján annak a szülőnek, aki a gyermeket az anya egészségi állapota vagy halála miatt végrehajtható bírósági ítélet vagy végrehajtható gyámhatósági határozat alapján gondozza.

A szülési szabadság a fizetés hány százaléka?

Bár a Munka Törvénykönyve értelmében a szülési szabadságot munkában töltött időnek kell tekinteni, nem jár érte fizetés. Ehelyett az anyák a szülési szabadság kezdetétől megigényelhetik a CSED-et - ha megfelelnek a kritériumoknak -, azaz a csecsemőgondozási díjat, aminek az összege a naptári napi jövedelem 70 százaléka.

A magyar anyák 99 százaléka megigényi ezt a díjat, ám az is igaz, hogy a legtöbben, ha tehetik, addig dolgoznak, ameddig csak tudnak. Tapasztalataink szerint a legtöbben a gyermek - kiírt - születési napja előtt 28 nappal adják be igényüket a CSED-re.

- tudtuk meg a Budapest Főváros Kormányhivatala Egészségbiztosítási Főosztályától.

Szülési szabadság ki fizeti?

Fontos tudni, hogy a CSED-összeg személyi jövedelemadó köteles bruttó összeg, tehát a megjelölt adókedvezmények figyelembe vételével a személyi jövedelemadó-előleget meg kell fizetni. Azonban egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék fizetési kötelezettség nem keletkezik. A szülési szabadság okán a CSED igénylést a munkáltatónál kell benyújtani, ő is lesz az összeg kifizetője.

Ezt az összeget a foglalkoztató azonban visszaigényli az egészségbiztosítási pénztártól, tehát ő csak egy kifizető helyként működik közre, illetve adminisztrációs kötelezettségek illetik. Ha azonban a foglalkoztató nem rendelkezik kifizetőhellyel, akkor vagy a MÁK vagy az illetékes Kormányhivatal lesz a kifizetőhely.

Azt is fontos tudni a szülési szabadságot igénybevevőknek, hogy a CSED mellett semmilyen egyéb juttatásban sem részesülhet az ember. 

Szülési szabadság kalkulátor

  • Szülési szabadság hány nap - maximum 24 hét, azaz 168 nap lehet, ebből kettő hét, azaz 14 nap mindenképpen kötelező jellegű
  • A szülési szabadság idején a jogosult a bére 70 százalékát kapja, akkor ha megigényli és meg is kapja a CSED-et.
  • A szülési szabadság kizárólag egybefüggő időtartamban vehető igénybe, immáron nem csak kismamáknak
  • A szülési szabadság idején, ahogy írtuk is, jár a csecsemőgondozási díj (azaz a CSED) akkor, ha a szülőnek van a szülést megelőzően legalább 365 nap (nem feltétlenül folyamatos) társadalombiztosítási jogviszonya. A CSED összege a naptári napi jövedelem 70 százaléka. Fontos tudni, hogy a terhességi-gyermekágyi segély, vagyis a TGYÁS már nem létezik, ezt váltotta fel évekkel ezelőtt a CSED.
  • Az orvosnak jogában áll, ha a kismamát a munkakörülményei valamilyen oknál veszélyeztetik, veszélyeztetett terhesnek nyilvánítani, és táppénzre küldenie. Ha viszont a kismama egészséges, nincs panasza, nem éri meg táppénzre mennie, ugyanis a táppénz alatt mindössze a napi átlagkereset 60 százaléka jár (kórházban töltött idő alatt 50%) és ebből még levonják a személyi jövedelemadót. Táppénzre ráadásul csak azok jogosultak, akiknek a TB-befizetése két évre visszamenőleg rendezve van.

Szülési szabadság megszűnése

Ha a baba halva születik, vagy ha a baba a szülést követően hal meg, akkor a halálát követő 6. héten szűnik meg a szülési szabadság, továbbá akkor is megszűnik a szülési szabadság, ha a gyermek valamilyen oknál fogva kikerül a családból.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 20. 07:19
Ilyen lesz a mérlegképes képzés! Felmentési lehetőségek! - III. rész

A gazdaságtudományi képzési területen – természetesen elsősorban a pénzügy és számvitel...

vezetoi-coaching
2021. 01. 19. 07:50
Mi lenne, ha megnéznénk a szociopata viselkedést az önzetlen-önző skála szempontjából?

Mindennapi notion-jaink, beszélgetéseink/reagálásaink egyértelműen besorolják az önzést a rossz...

hrdoktor
2021. 01. 18. 04:16
Fejfájástípusok

Sajog, szorít, görcsöl vagy lüktet a homlok mögött, a halántékon vagy a tarkótájon? Az emberek...

legacykft
2021. 01. 15. 16:37
A csapat érzelmi intelligenciája – a jó csapatműködés egyik sikertényezője

Meglepő, hogy a csapatnak is van érzelmi intelligenciája, ugye? Pedig bizony van. De hogy pontosan...

coachco
2021. 01. 14. 18:09
A legfontosabb dolgok, amiket eddig megtanultam

Ha meg kellene röviden fogalmazni, mi a legfontosabb, amit megtanultam eddigi karrierem során (közgazdászi...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked