Veszélyben a MÁV működése? Komoly járatkimaradások jöhetnek ősszel, nem lesz, aki vonatot vezessen

Pénzcentrum2023. szeptember 4. 08:40

A súlyos munkaerőhiány miatt elképzelhető, hogy már ebben a hónapban komoly emberhiány lesz az állami vasúttársaságnál, mivel sokaknál kimerül az éves túlórakeret.

Mozdonyvezetők, jegyvizsgálók és forgalmisták sokaságának jár le a túlórakerete szeptemberben, vagyis ha a munkáltató extra bérrel sem tudja rávenni őket a további túlszolgálatra, akkor nem lesz, aki vezesse a vomatokat, kezelje a jegyeket vagy éppen a váltókat - ezt mondta a Népszavának Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke.

Mint a szakszervezeti vezető elmondta, a MÁV kollektív szerződésében és az új, idén már hatályos Munka Törvénykönyvében is az szerepel, hogy egy munkavállalót egy évben legfeljebb 300 túlórára lehet kötelezni, és csak akkor lehet további 100 órát ehhez hozzátenni, ha extra bért fizet a munkáltató. Arról azonban maga a munkavállaló dönt, hogy vállalja-e így, vagy sem.

A vasutat sújtó komoly munkaerőhiányról nemrég a Pénzcentrum is hosszan írt: kérdésünkre maga a MÁV sem tagadta azt, hogy súlyos hiánnyal küzdenek többek között a mozdonyvezetői állományban. A cikket itt olvashatod el újra:

Címkék:
hrcentrum, MÁV, máv-start, vasút, túlóra, munkáltató, munkaerőhiány, vasútvonal, túlórapénz, máv start, többlettúlóra, munkáltatók, emberhiány,