Magyarok ezreit teszi tönkre a munkahelye: erre rámehet az egészséged, ha nem vigyázol

Buzás Borbála2023. január 6. 19:06

Valószínűleg a legtöbben voltunk már abban a kellemetlen helyzetben, mikor plusz feladatot kaptunk a munkahelyünkön úgy, hogy már a meglévő munkáinkra is csak bajosan jutott idő. A felettesünknek nemet mondani sosem egyszerű feladat, hiszen senki sem szeretné, hogy azt gondolják, kikerüli a munkát. Azonban a túlvállalásból is komoly probléma lehet, ugyanis az egyre tornyosodó feladatok komoly stresszhez, és akár kiégéshez is vezethetnek. Most összeszedtük, hogyan előzhetjük meg, hogy a munkahelyünk tönkre tegyen minket.

Az év első pár hónapja sűrű időszak sok cég és munkavállaló életében. Számos helyen indulnak új projektek, a cégek pedig nem biztos, hogy a megnövekedett rezsi- és más költségek mellett hajlandóak lesznek új embereket toborozni ezekre a feladatokra. Ilyenkor könnyen kerülhetünk csapdába a munkahelyünkön, hiszen a legtöbb embernek nehéz nemet mondani a főnökének, ha az pluszmunkát akar rásózni. Ha viszont túl sok feladat kerül az emberhez, annak ritkán van jó vége: ez könnyen stresszhez, elmulasztott határidőkhöz és végső soron kiégéshez vezethet. Most a Business Insider cikke alapján összeszedtük, hogyan mondjunk nem az extramunkára, hogy elkerüljük az ünnepek utáni garantált kiégést.

Csendben szedi a munkahelyi áldozatokat

Ugyan itthon viszonylag kevés szó esik róla, a munkahelyi kiégés egyre több ember számára jelent gondot világszerte. Egy felmérés szerint 2022-ben 10-ből 4 munkavállaló válaszolt úgy, hogy tavaly komoly problémát okozott számára a kiégés. A jelenségért persze nincs egy kifejezett ok, melyet felelőssé lehetne tenni azért, hogy rengeteg ember szenved a munkahelye miatt. A helyzet ennél jóval összetettebb: az utóbbi évben válságok sorozatát éltük át a koronavírustól az Ukrajnában zajló háború át az energiakrízisig, a brutális inflációról nem is beszélve. Így pedig nem csoda, ha egyre többen érzik úgy, nem tudnak megfelelően teljesíteni a munkahelyükön.

Lassan három éve világszerte túlélő módban működünk. Senki sem tudja megmondani, mire számíthatunk holnap, ez pedig már extrém mértékű stresszt jelent

– magyarázza a problémát Alexandra Levit, üzleti- és munkahelyi tanácsadó. A kiégés egyik legfőbb oka a krónikus munkahelyi stressz, melyet olyan tünetekről lehet felismerni, mint a folyamatos kimerültség, az általános negativitás és az alacsonyabb teljesítőképesség. A szakértők megpróbáltak nevet is adni az egyre növekvő jelenségnek; olyan munkahelyi fogalmakkal például, mint a „nagy felmondási válság” vagy a „csendes felmondás”, vagyis mikor az ember tényleg csak annyit tesz meg a munkahelyén, amennyit igazán muszáj.

Kérjünk segítséget

Jessica Kriegel munkakultúrával foglalkozó szakember azt tanácsolja, hogy a legjobb védekezés a megelőzés, úgyhogy jobb azelőtt segítséget kérni, hogy a ránk tornyosuló feladathalommal együtt megnő a stressz is a munkahelyünkön.

Ha további feladatokat kapunk, melyekről nem tudjuk, hogyan tudjuk, hogyan tudjuk majd azokat beilleszteni a munkánkba, akkor természetesen kérjünk segítséget

– hangsúlyozza a szakértő, és hozzáteszi, hogy ilyenkor tegyük a fel a kezünket: szóljunk, hogy tanácsot szeretnénk a feladatok fontossági sorrendbe állításához. „Ez egy nagyon finom módja, hogy jelezzük, ez nem fog menni mind” – mondja Kriegel.

Vonjuk be a főnökünket

Levit szintén Kriegel tanácsát emelete ki: a legjobb, ha már előre felhívjuk a főnökünk figyelmét egy olyan stresszes szituációra, ami később akár kiégéshez is vezethetne.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Lényegében ezzel a főnökünk viszi el helyettünk a kellemetlenséget. Mindig menjünk vissza ahhoz a kollégához, aki a plusz feladatot kiosztotta nekünk, és mondjuk el, hogy nagyon szívesen segítenénk, de saját főnökünk már más, fontosabb munkát adott ki nekünk

– tanácsolta a szakértő. Levit szintén hangsúlyozta, hogy munkavállalóként a saját felettesünktől kapott feladatok kapnak elsőbbséget a listánkon.

Tudjuk, mikor lépjünk tovább

S. Chris Edmonds HR-tanácsadó szerint a folyamatosan túlterhelt munkavállalókat nehéz döntés elé állítja a munkahelyük. Ha úgy érezzük, pár dolog kivételével jó a munkahelyünk, akkor gondoljuk végig, hogy ezekkel kapcsolatban mikor várhatunk javulást.

Ha viszont azt látjuk, belátható időn belül nem fognak változni azok a feltételek, melyek plusz stresszt okoznak a munkahelyünkön, akkor inkább érdemes fontolóra vennünk a váltást.

Itthon továbbra is magas a munkaerőhiány, így aki nem elégedett a munkájával, most még akár válogathat is, ezzel pedig hosszú távon a mentális és a fizikai egészségét is meg tudja védeni a kiégéstől.

Szakmai megbecsülés, elismertség kutatás 2023

A Pénzcentrum új felmérése ismét arra keresi a választ, hogy milyen az egyes szakmák megítélése Magyarországon: elismertek-e, a társadalmilag hasznos szakmának tekinthetők-e, illetve túl- vagy alulfizetettnek tartott hivatások-e. Két éve, 2021-ben már elvégeztük ugyanezt a kutatást - melynek eredményei itt olvashatók -, így össze tudjuk majd vetni a korábbi adatokkal az új válaszokat. Ez alapján az is kiderül majd, mely szakmák megítélése változott sokat az elmúlt években. Köszönjük, hogy kérdéseinkre adott válaszaiddal segíted a munkánkat!

Címkék:
hr, egészség, munkahely, stressz, betegség, munkaerőpiac, munkaerőhiány, kiégés, munkahelyváltás,