18 °C Budapest
Fontos papírt kapsz a főnöködtől januárban: bajban leszel, ha nem

Fontos papírt kapsz a főnöködtől januárban: bajban leszel, ha nem

2018. január 29. 11:30

Vészesen közeleg a január 31-i határidő: legkésőbb eddig a napig minden munkavállalónak kézhez kell kapnia a munkáltatójától a 2017-es jövedelméről szóló igazolást. Ez rendkívül fontos, ugyanis ez alapján tudjuk ellenőrizni, szükség esetén kiegészíteni a NAV által elkészített tervezetet. Fontos változás is történt az idén: megszűnt a munkáltatói adómegállapítás.

Ismét elérkezett az szja-bevallás hosszadalmas időszaka. Bár a végső dátum a tavalyihoz hasonlóan idén is május 22., az első fontos dátumig már nem sok időnk maradt: január 31-ig minden dolgozónak meg kell kapnia a munkáltatójától az előző évi jövedelméről szóló igazolást. 

Ez rendkívül fontos, mivel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkészített szja-bevallási tervezetet ez alapján tudjuk leellenőrizni, szükség esetén pedig kiegészíteni.

Tavaly még más okból kifolyólag is fontos dátum volt január 31., hiszen eddig a napig kérhettük, hogy a munkáltatónk készítse el az adóbevallásunkat. Ezen a téren azonban fontos változás történt 2018. január 1-jén, ugyanis megszűnt a munkáltatói adómegállapítás.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezentúl teljesen magunknak kell elkészítenünk az adóbevallásunkat, mivel a NAV minden magánszemély részére külön kérés nélkül elkészít egy adóbevallás-tervezetet (kivéve a tevékenységüket folytató egyéni vállalkozóknak). Az adóhivatal honlapján található tájékoztató szerint tavaly mintegy 4 millió ilyen dokumentumot készített el a NAV, ez a szám azonban az idén még tovább növekszik, ugyanis már az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek és a mezőgazdasági őstermelők részére is készül tervezet.

Az elkészült adóbevallási tervezeteket 2018. március 15-től érhetjük el ügyfélkapun keresztül a www.nav.gov.hu és a www.magyarorszag.hu honlapokról elérhető eSZJA oldalon. Március 19-ig kérhetjük, hogy az adóhatóság az elkészített tervezetet papíron küldje meg részünkre, amennyiben nem rendelkezünk ügyfélkapuval.

Utóbbi esetben többféle lehetőségünk is van a papíralapú tervezet igényléséhez:

  • 2018. január 8-tól SMS-ben a +3630 344 4304-es telefonszámon (az üzenetben az adóazonosító jelet és a születési dátumot kell megadni az alábbi példa alapján: SZJA 1111111111 1985.01.01.);
  • kérhetjük a NAV honlapján elérhető űrlapon (www.nav.gov.hu/eszja/eszja);
  • a "Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez" elnevezésű formanyomtatványon;
  • levélben kötetlen formában (megadva adóazonosító jelét és születési dátumát);
  • az ügyfélszolgálati irodákban személyesen vagy;
  • az Általános Tájékoztató Rendszeren keresztül telefonon (telefonszám: 1819).

Természetesen magunknak is elkészíthetjük a bevallásunkat. Ehhez használhatjuk a NAV honlapján elérhető WebNYK nyomtatványkitöltő programot is, de az ügyfélszolgálati irodákban is elérhető lesz a 17SZJA nyomtatvány.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha magánszemélyként 2018. május 22-ig nem élünk kifogással a tervezetet illetően, illetve nem egészítjük ki, nem javítjuk és önadózóként sem nyújtünk be 17SZJA bevallást, akkor a NAV által elkészített tervezet adóbevallássá válik. Ugyancsak május 22-ig van lehetőségünk felajánlani az adónk 1+1 százalékát az eSZJA felületen.

Forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek és mezőgazdasági őstermelők

Bár az idei évben már a forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek és a mezőgazdasági őstermelők számára is készít tervezetet az NAV, nekik azonban ennek felhasználásával vagy pedig önadózás keretében kell bevallást benyújtaniuk. Ennek oka, hogy ezeknek a magánszemélyeknek gyakran keletkeznek olyan bevételeik, amelyek nem kifizetőtől származnak, illetve eldönthetik maguknak, hogy milyen költségelszámolási módszert választanak, illetve milyen kedvezményeket érvényesítenek.

A mezőgazdasági őstermelőket nem terheli bevallási kötelezettség, amennyiben az éves bevételük nem haladta meg a 600 ezer forintot. Fontos változás, hogy az őstermelők és az ÁFA fizetésére kötelezett magánszemélyek esetében az SZJA-bevallási határidő módosult február 25-ről május 22-re.

Egyéni vállalkozók

Már említettük, hogy a tevékenységüket folytató egyéni vállalkozók részére nem készít a NAV adóbevallási tervezetet. Nekik maguknak kell elkészíteniük a bevallásukat a 17SZJA nyomtatványon.

Számukra jóval kevesebb idő áll rendelkezésre, mivel ezt már 2018. február 26-ig meg kell tenniük.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
perfekt  |  2021.06.07 08:31
Már több esetben foglalkoztunk a közüzemi díjak továbbszámlázásával, de még mindig sláger témának tű...
hrdoktor  |  2021.06.07 06:14
Szinte fizikai ellenállást érez valamelyik sürgős munkahelyi teendője láttán, és igyekszik valami ür...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 12. 19:20