11 °C Budapest
Megtudtuk: ennyit keresnek a magyar diákok a fesztiválokon

Megtudtuk: ennyit keresnek a magyar diákok a fesztiválokon

Pénzcentrum
2017. június 14. 05:30

Sok fiatal számára nagyon vonzó a fesztiválos diákmunka: ingyen részt vehet a rendezvényen, és ezzel még pénzt is kereshet. Még úgyis többszörös a túljelentkezés ezekre az állásokra, hogy köztudottan sokat kell dolgozni, és csak munkaidő után van lehetősége arra, hogy egy-egy koncerten bulizzanak. Utánajártunk, melyik fesztiválon, mennyit keresnek a diákmelósok.

A nagy nyári zenei fesztiválokat a legtöbb fiatal nagyon szereti, de tény, hogy a belépők, bérletek árai elég húzósak, főleg egy olyan diák számára, akinek a szülei nem finanszírozzák meg gyerekük szórakozását. A fiatalság leleményességét viszont nem lehet megkérdőjelezni, ha saját zsebből nincs is lehetőségük részt venni egy-egy fesztiválon, ma már több alternatíva közül is választhatnak, hogy ne maradjanak le a nyár egyik legnagyobb bulijáról.

Akik csak a fesztiválélményre vágynak, de kicsit aktívabban szeretnének részesei lenni, ugyanakkor nem fontos számukra, hogy ott pénzt keressenek, azok gyakran vállalnak önkéntes munkát egy-egy kitelepülő szervezetnél. Emellett több olyan hazai fesztivál is van, ahol önkéntesként "foglalkoztatják" a diákokat. Ilyen például az Everness Fesztivál, ahol több, mint 200 diák önkénteskedik, az Ördögkatlan, és a Művészetek Völgye is, utóbbin több, mint 300 önkéntes fiatal segít.

De maradjuk a klasszikus értelemben vett fesztiválos diákmunkánál, ahol nem csak részvételi lehetőséggel, hanem pénzzel is honorálják a fiatalok fáradozásait.

Nagyot kaszálnak fesztiválok fiatal munkásai?

Az idei EFOTT-on nagyjából 300 diákmunkás dolgozik majd az információs pultokban, a csomagmegőrzőben, a VIP parkolóban. De lesznek olyanok is, akik HR-adminisztrátor, hostess, színpad koordinátor, pultos, jegypénztáros feladatokat látnak majd el, valamint a dekorációban és az építkezésben, majd a bontásban segítenek.

A diákok bérezése függ a beosztásuktól, és a munkakörüktől, óránként nettó 650-1000 forintot kapnak. Ezen felül fesztiváljegyet, étkezést, és szállást is biztosítanak nekik.

Ahhoz, hogy valaki diákmunkás lehessen az EFOTT-on, a fesztivál honlapján kellett regisztrálnia, szükség volt még érvényes diákigazolványra, vagy iskolalátogatási igazolásra, egy évnél nem régebbi munkaalkalmasságira, érvényes egészségügyi kiskönyvre, és MISZ Műegyetemi Iskolaszövetkezeti tagságra, mivel ők szervezték a fesztivál diákmunkásait. Az idei EFOTT-ra már lezárult a jelentkezés, és jól mutatja a fesztiválos munka népszerűségét, hogy több mint 1000 diák regisztrált.

A Fishing on Orfű is közvetítő céggel dolgozik, rajtuk keresztül jelentkezhettek a diákmunkások. Ezen a fesztiválon az értékmegőrzőben, az információs pultokban, a beléptetésnél, a parkolókban, és a kempingben is találkozhatunk majd dolgozó diákokkal, de adminisztrációs, műszaki, és raktáros feladatokat is ellátnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ők 800-1000 forintos órabért kapnak.

A legnagyobb hazai fesztiválokon, a VOLT-on, a Balaton Soundon és a Szigeten is sok diákmunkás dolgozik, cikkünk megjelenéséig azonban nem küldtek adatokat arról, mennyiért foglalkoztatják a fiatalokat.

A fesztiválok szervezőin kívül több olyan cég is keresi a diákokat, akik kitelepülnek a rendezvényekre. Például pesti belvárosi kávézó, foodtruck, valamint az egyik állásközvetítő portálon ráakadtunk a HelloPay hirdetésére is. Utóbbi értelemszerűen nem pultosokat keres, hanem pénztárosokat, akik a fesztiválkártya feltöltését és visszaváltását végzik majd, és nettó 850 forintos órabért kapnak.

A fesztiválok nagy népszerűségét az is jól mutatja, hogy találtunk olyan diákmunkás álláshirdetést is, ami gyári, betanított munkára keres fiatalokat, a fizetés mellé viszont Sziget Fesztivál belépőket ad. Nem rossz ajánlat a fiataloknak: amit megkeresel a gyárban, azt elköltheted a Szigeten, de a jegy árát már megspóroltad.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.26 11:30
Az előző cikkemben a diákhitelről írtam. Többen is érdeklődtek, hogy szakmai oktatásra, képzésre hog...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?