16 °C Budapest

Megtudtuk: ennyit keresnek a magyar diákok a fesztiválokon

Pénzcentrum
2017. június 14. 05:30

Sok fiatal számára nagyon vonzó a fesztiválos diákmunka: ingyen részt vehet a rendezvényen, és ezzel még pénzt is kereshet. Még úgyis többszörös a túljelentkezés ezekre az állásokra, hogy köztudottan sokat kell dolgozni, és csak munkaidő után van lehetősége arra, hogy egy-egy koncerten bulizzanak. Utánajártunk, melyik fesztiválon, mennyit keresnek a diákmelósok.

A nagy nyári zenei fesztiválokat a legtöbb fiatal nagyon szereti, de tény, hogy a belépők, bérletek árai elég húzósak, főleg egy olyan diák számára, akinek a szülei nem finanszírozzák meg gyerekük szórakozását. A fiatalság leleményességét viszont nem lehet megkérdőjelezni, ha saját zsebből nincs is lehetőségük részt venni egy-egy fesztiválon, ma már több alternatíva közül is választhatnak, hogy ne maradjanak le a nyár egyik legnagyobb bulijáról.

Akik csak a fesztiválélményre vágynak, de kicsit aktívabban szeretnének részesei lenni, ugyanakkor nem fontos számukra, hogy ott pénzt keressenek, azok gyakran vállalnak önkéntes munkát egy-egy kitelepülő szervezetnél. Emellett több olyan hazai fesztivál is van, ahol önkéntesként "foglalkoztatják" a diákokat. Ilyen például az Everness Fesztivál, ahol több, mint 200 diák önkénteskedik, az Ördögkatlan, és a Művészetek Völgye is, utóbbin több, mint 300 önkéntes fiatal segít.

De maradjuk a klasszikus értelemben vett fesztiválos diákmunkánál, ahol nem csak részvételi lehetőséggel, hanem pénzzel is honorálják a fiatalok fáradozásait.

Nagyot kaszálnak fesztiválok fiatal munkásai?

Az idei EFOTT-on nagyjából 300 diákmunkás dolgozik majd az információs pultokban, a csomagmegőrzőben, a VIP parkolóban. De lesznek olyanok is, akik HR-adminisztrátor, hostess, színpad koordinátor, pultos, jegypénztáros feladatokat látnak majd el, valamint a dekorációban és az építkezésben, majd a bontásban segítenek.

A diákok bérezése függ a beosztásuktól, és a munkakörüktől, óránként nettó 650-1000 forintot kapnak. Ezen felül fesztiváljegyet, étkezést, és szállást is biztosítanak nekik.

Ahhoz, hogy valaki diákmunkás lehessen az EFOTT-on, a fesztivál honlapján kellett regisztrálnia, szükség volt még érvényes diákigazolványra, vagy iskolalátogatási igazolásra, egy évnél nem régebbi munkaalkalmasságira, érvényes egészségügyi kiskönyvre, és MISZ Műegyetemi Iskolaszövetkezeti tagságra, mivel ők szervezték a fesztivál diákmunkásait. Az idei EFOTT-ra már lezárult a jelentkezés, és jól mutatja a fesztiválos munka népszerűségét, hogy több mint 1000 diák regisztrált.

A Fishing on Orfű is közvetítő céggel dolgozik, rajtuk keresztül jelentkezhettek a diákmunkások. Ezen a fesztiválon az értékmegőrzőben, az információs pultokban, a beléptetésnél, a parkolókban, és a kempingben is találkozhatunk majd dolgozó diákokkal, de adminisztrációs, műszaki, és raktáros feladatokat is ellátnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Ők 800-1000 forintos órabért kapnak.

A legnagyobb hazai fesztiválokon, a VOLT-on, a Balaton Soundon és a Szigeten is sok diákmunkás dolgozik, cikkünk megjelenéséig azonban nem küldtek adatokat arról, mennyiért foglalkoztatják a fiatalokat.

A fesztiválok szervezőin kívül több olyan cég is keresi a diákokat, akik kitelepülnek a rendezvényekre. Például pesti belvárosi kávézó, foodtruck, valamint az egyik állásközvetítő portálon ráakadtunk a HelloPay hirdetésére is. Utóbbi értelemszerűen nem pultosokat keres, hanem pénztárosokat, akik a fesztiválkártya feltöltését és visszaváltását végzik majd, és nettó 850 forintos órabért kapnak.

A fesztiválok nagy népszerűségét az is jól mutatja, hogy találtunk olyan diákmunkás álláshirdetést is, ami gyári, betanított munkára keres fiatalokat, a fizetés mellé viszont Sziget Fesztivál belépőket ad. Nem rossz ajánlat a fiataloknak: amit megkeresel a gyárban, azt elköltheted a Szigeten, de a jegy árát már megspóroltad.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem