15 alig ismert tény a világ második leggazdagabb emberéről

2017. január 31. 14:00

Több, mint 70 milliárd dolláros vagyona van a világ második leggazdagabb emberének, Warren Buffettnek. Ez az óriási összeg persze nem egyik napról a másikra esett a 86 éves üzletember ölébe, az viszont már gyermekkorában borítékolható volt, hogy szemtelenül gazdag lesz. Életéről dokumentum filmet is készítettek.

Warren Buffett vagyonának nettó értéke több mint 70 milliárd dollár, és ezzel ő a második leggazdagabb ember, csak jó barátja, Bill Gates előzi meg. Akik a kezdetektől ismerik Buffettet, nem lepődtek meg a sikerén. Néhány elképesztő tény, amiből már korán lehetett tudni, hogy nagyon gazdag lesz.

1. Míg általános iskolás osztálytársai futball ligákról és Hollywoodról álmodoztak, Buffett 10 évesen együtt ebédelt a New York-i tőzsde egyik emberével. Ekkor meg is találta az életcélját. Buffett legendás karrierje ezzel a 10 éves kori felismeréssel kezdődött, amikor New York City-be utazott az apjával.

2. 11 évesen megvette az első néhány részvényét 38 dolláros darabonkénti áron.

3. Buffett tinédzser korára már havi 175 dollárt keresett, ami több volt, mint egy tanár fizetése (és úgy általában a felnőttek fizetése).

4. Mire 16 éves lett, mai értéken számolva 53 ezer dollárt halmozott fel. Több kisvállalkozást is vezetett, például használt golflabdákat árult, lecsiszolt autókat, alapított egy flipper üzletet, és arra is rájött, hogy a lóverseny-pálya egy jövedelmező "játszótér".

5. Nem vették fel a Harvardra. Már a felvételi interjú előtt biztos volt a dolgában, egyik barátjának mondta is, hogy gyere velem a Harvardra.

Ránézésre 16 éves voltam, de érzelmileg körülbelül 9"

- emlékezett vissza egykori interjújára. Ezért kénytelen volt más után nézni, így ment a Columbia Egyetemre, ahová elég volt egy írásbeli felvételi, nem kértek személyes interjút.

6. Buffett a példaképével akart dolgozni, a "The Intelligent Investor" könyv szerzőjével, Benjamin Grahammel. De Graham elutasította őt, mert nem volt zsidó.
Buffett nem fogadta el a nemleges választ, és addig bombázta az ötleteivel Grahamet, míg végül csak felvette.

7. Egy szerény öt hálószobás házat vett a nebraskai Omahában, amikor 1956-ban megvásárolta, 31 500 dollárt fizetett az ingatlannért. Ma, aki szeretne Buffett szomszédja lenni, mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ugyanis egy házat az utca túloldalán 2 150 000 dollárért lehet venni.

8. Egész életében egyetlen egy e-mailt küldött, Jeff Raikesnek, a Microsoft vezérigazgatójának.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

9. Távol tartja magát a technológiától, ezzel időt spórol, amit bridge-re fordíthat, hetente nagyjából 12 órát játszik. Gyakran Bill Gates a bridge-partnere.

10. A napjának a 80 százalékát olvasással tölti. Csak ül az irodájában és egész nap olvas.

11. Riasztó mennyiségű Coca-Colát iszik minden nap.  Köztudottan nem étkezik egészségesen Buffett.

Ha egy nap alatt 2700 kalóriát elfogyasztok, akkor annak a negyede kóla. Legalább öt doboz kóla a napi adagom"

- mondta a milliárdos üzletember. Az is előfordul néha, hogy egy nagy tál fagyit eszik reggelire.

12. Buffett a vagyonának a 99 százalékát az 50. születésnapja után halmozta fel.

13. Ezer dollárt fektetett Buffett Berkshire Hathaway részvényekbe 1964-ben, amikor átvette a céget, a részvényeinek az ára csak 19 dollár volt. Ma már viszont 13 millió dollárt érnek a részvényei. A cég nettó értéke nagyobb, mint Uruguay 2014-es GDP-je.

14. Takarékosan költ, nagylelkűen ad. Bill és Melinda Gatessel 2010-ben megalkották a Giving Pledge nevű kezdeményezést, amely arra kéri a világ leggazdagabb embereit, hogy a vagyonuk jelentős részét költsék "emberszeretetre", tehát adományozzanak. Ezt a fogadalmat 2016. júniusáig összesen 154 gazdag ember írta alá, többek között Michael Bloomberg, Mark Zuckerberg, Larry Ellison, és Elon Musk.

15. Buffett 2013-ban átlagosan napi 37 millió dollárt keresett, ez több, mint amit Jennifer Lawrence - az adott év második legjobban fizetett színésznője egy év alatt keresett. (Becslések szerint Lawrence 2013-ban 34 millió dollárt keresett.)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm