Tényleg lemaradnak a vidékiek a nyelvtanulásban?

Tényleg lemaradnak a vidékiek a nyelvtanulásban?

2016. november 20. 15:02

Egy friss kutatásban a vidéken élők nyelvtanulását vizsgálták. Annak ellenére, hogy a hagyományos tanulási módszerek ott is elérhetőek, sokan attól tartanak, hogy tudásuk nem megfelelő.

A Bar-ANGOL Program legfrissebb kutatásában a vidéken élők nyelvtanulási szokásait és igényeit vizsgálta. A válaszadók szerint a legnagyobb kihívást a magabiztos kommunikáció hiánya jelenti a számukra, amit elsősorban magántanárral vagy nyelviskola segítségével igyekeznek fejleszteni, 85 százalékuk azonban úgy gondolja, hogy nincs olyan nyelvoktatási lehetőség a környezetükben, ahol a nyelvtanulás mellett a nyelvhasználat is megfelelő hangsúlyt kapna.

Pedig a vidéken élők számára is fontos a megbízható nyelvtudás megléte, hiszen egyre több vállalat keres a fővároson kívül is olyan munkavállalót, aki magabiztos angol nyelvtudással rendelkezik. A megkérdezettek szerint azonban pont a magabiztos kommunikáció okozza a legnagyobb kihívást a nyelvtanulásban (65 százalékuk szerint), ezt követi a megfelelő szókincs és végül a nyelvtan.

Mégis miért érzik magukat hátrányban a nyelvtanulók vidéken?

A kutatás szerint a nyelvtanulás során a legtöbben magántanár (87 százalék), nyelviskola (69 százalék) segítségét veszik igénybe, míg 30 százalékuk iskolai képzések közül választ. A magabiztos nyelvhasználathoz azonban elengedhetetlen, hogy a tanulók a nyelvi oktatáson kívül is gyakorolhassák az angol nyelvet. A kérdőívet kitöltők szerint erre a legtöbb lehetőségük saját munkahelyükön van, ahol sajnos sokkal nagyobb a következménye egy esetleges hibának, mint szimulált körülmények között. 26 százalékuk külföldi barátokkal, levelezőtárssal, vagy pedig szerencsés esetben külföldi rokonokkal tudja gyakorolni a beszédet.

A vidéken nyelvet tanulók 95 százaléka véli úgy, hogy a nyelvtanulás szempontjából előnyt élveznek a külföldön tanulók, míg 84 százalékuk szerint hátrányosabb helyzetben vannak etéren, mint a fővárosban élők. Fontos szempont lehet az is, hogy Budapesthez képest mindenképpen kevesebb angol nyelvi impluzus éri a kisebb városokban, falvakban élőket, ezért sajnos több lépést kell tenniük annak érdekében, hogy fejlesszék beszédkészségüket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Gyakorlás teszi a mesteri nyelvhasználót

A kutatás adatai szerint sok vidéken élő nyelvtanuló nem csak fél attól, hogy megszólaljon angolul, hanem gyakorlatilag retteg emiatt.

Ez sajnos azért alakulhat ki a tanulóban, mert a folyamatos tanulás során nem kap elég teret a gyakorlásra, nem válik magabiztossá a meglévő tudása, így aztán az éles helyzetekben is arra fókuszál, hogy mennyi mindent nem tud, ahelyett, hogy azt nézné, hogy mi az, amit már jól tud

- mondta Gönczy Edit, a Bar-ANGOL Program alapítója. Tízből kilencen szívesen kipróbálnának egy olyan nyelvoktatási rendszert, amely a beszédre fókuszál. Eredmények igazolták, hogy a fővároson kívüli tanulókban is meg van az igény arra, hogy éles helyezetek megteremtésével, anyanyelvű beszélők bevonásával fejleszthessék nyelvtudásukat.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16