13 °C Budapest
Tényleg lemaradnak a vidékiek a nyelvtanulásban?

Tényleg lemaradnak a vidékiek a nyelvtanulásban?

2016. november 20. 15:02

Egy friss kutatásban a vidéken élők nyelvtanulását vizsgálták. Annak ellenére, hogy a hagyományos tanulási módszerek ott is elérhetőek, sokan attól tartanak, hogy tudásuk nem megfelelő.

A Bar-ANGOL Program legfrissebb kutatásában a vidéken élők nyelvtanulási szokásait és igényeit vizsgálta. A válaszadók szerint a legnagyobb kihívást a magabiztos kommunikáció hiánya jelenti a számukra, amit elsősorban magántanárral vagy nyelviskola segítségével igyekeznek fejleszteni, 85 százalékuk azonban úgy gondolja, hogy nincs olyan nyelvoktatási lehetőség a környezetükben, ahol a nyelvtanulás mellett a nyelvhasználat is megfelelő hangsúlyt kapna.

Pedig a vidéken élők számára is fontos a megbízható nyelvtudás megléte, hiszen egyre több vállalat keres a fővároson kívül is olyan munkavállalót, aki magabiztos angol nyelvtudással rendelkezik. A megkérdezettek szerint azonban pont a magabiztos kommunikáció okozza a legnagyobb kihívást a nyelvtanulásban (65 százalékuk szerint), ezt követi a megfelelő szókincs és végül a nyelvtan.

Mégis miért érzik magukat hátrányban a nyelvtanulók vidéken?

A kutatás szerint a nyelvtanulás során a legtöbben magántanár (87 százalék), nyelviskola (69 százalék) segítségét veszik igénybe, míg 30 százalékuk iskolai képzések közül választ. A magabiztos nyelvhasználathoz azonban elengedhetetlen, hogy a tanulók a nyelvi oktatáson kívül is gyakorolhassák az angol nyelvet. A kérdőívet kitöltők szerint erre a legtöbb lehetőségük saját munkahelyükön van, ahol sajnos sokkal nagyobb a következménye egy esetleges hibának, mint szimulált körülmények között. 26 százalékuk külföldi barátokkal, levelezőtárssal, vagy pedig szerencsés esetben külföldi rokonokkal tudja gyakorolni a beszédet.

A vidéken nyelvet tanulók 95 százaléka véli úgy, hogy a nyelvtanulás szempontjából előnyt élveznek a külföldön tanulók, míg 84 százalékuk szerint hátrányosabb helyzetben vannak etéren, mint a fővárosban élők. Fontos szempont lehet az is, hogy Budapesthez képest mindenképpen kevesebb angol nyelvi impluzus éri a kisebb városokban, falvakban élőket, ezért sajnos több lépést kell tenniük annak érdekében, hogy fejlesszék beszédkészségüket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gyakorlás teszi a mesteri nyelvhasználót

A kutatás adatai szerint sok vidéken élő nyelvtanuló nem csak fél attól, hogy megszólaljon angolul, hanem gyakorlatilag retteg emiatt.

Ez sajnos azért alakulhat ki a tanulóban, mert a folyamatos tanulás során nem kap elég teret a gyakorlásra, nem válik magabiztossá a meglévő tudása, így aztán az éles helyzetekben is arra fókuszál, hogy mennyi mindent nem tud, ahelyett, hogy azt nézné, hogy mi az, amit már jól tud

- mondta Gönczy Edit, a Bar-ANGOL Program alapítója. Tízből kilencen szívesen kipróbálnának egy olyan nyelvoktatási rendszert, amely a beszédre fókuszál. Eredmények igazolták, hogy a fővároson kívüli tanulókban is meg van az igény arra, hogy éles helyezetek megteremtésével, anyanyelvű beszélők bevonásával fejleszthessék nyelvtudásukat.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?