12 °C Budapest

Sosem gondolnád, mi mindenre jó a SZÉP kártyád

2015. február 4. 06:02

Bár legtöbben turisztikai célból használják a SZÉP kártyájukat, rengeteg egyéb szolgáltatásért fizethetünk a rajta lévő pénzből. Például a fogorvosnál, karcsúsító kezelésekért, vagy egy cirkuszi produkció színpadra állításáért. Érdemes a kártyánkat kibocsátó bank honlapján tájékozódni, a lehetőségek száma majdnem végtelen.

Egyre népszerűbbek a Széchenyi Pihenőkártyák (SZÉP kártya szolgáltatás), sokan választják ezt a fajta béren kívüli juttatást cafetéria elemként. Így a munkavállaló a fizetése feletti részét erre a plasztikkártyára kapja, amit kevesebb adó terhel, mint a bérben utalt fizetését. Ezt az összeget különböző, előre meghatározott területeken költheti el, szabadidős, kulturális, vagy akár sporttevékenységekre is. Juttatását három alszámla között oszthatja el, a szálláshely, a vendéglátás, illetve a szabadidő alszámla között.

2014 rekordév volt a turizmusban, az idegenforgalom növekedéséhez a SZÉP kártya is jelentősen hozzájárult. Tavaly novemberig a szálláshelyeken 15 milliárd forint értékben fizettek a kártyával, ami több mint 8 százalékos növekedést jelent egy év alatt. Tavaly december végén a kártyabirtokosok száma meghaladta az egymilliót, csaknem 24 ezer munkáltató több mint 76 milliárd forintot töltött fel a kártyákra, ami 12 százalékos növekedés - tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Milliárdok a kártyákon - de mire költhetjük el?

Rendelet szabályozza, melyik szolgáltatásért melyik alszámláról fizethetünk. A szálláshelyeknek és a belföldi utazásszervezőknél mindegyik alszámlán lévő pénzzel lehet fizetni csakúgy, mint az éttermi és egyéb vendéglátásért is. Szabadidős alszámlák esetén szórakoztató és szabadidős tevékenységek, sportolási szolgáltatások vehetők igénybe. Egészen pontosan:

  • Szálláshely alszámla: belföldi üdülés során szálláshely-szolgáltatásra, belföldi utazásszervezésre (előre összeállított utazási csomagokra), gyógyfürdő- és strandbelépőre, illetve a szálláshely szolgáltatással egyidejűleg a szálláshelyen igénybe vehető bármely szolgáltatásra.
  • Vendéglátás alszámla: vendéglátóhelyi étkezésre, éttermi és mozgó, valamint egyéb vendéglátásra (például házhozszállítás, közétkeztetés), gyógyfürdő- és strandbelépőre, illetve belföldi szálláshely-szolgáltatásra.
  • Szabadidő alszámla: egészségmegőrzésre és szabadidős programokra, egészségügyi szolgáltatásokra, kulturális programokra, állatkerti és vidámparki belépőre, sport-, szabadidős és wellness tevékenységekre, sportrendezvények részvételi díjára, fürdők és élményparkok igénybevételére, belvízi séta és kirándulóhajókra, idegenvezetésre, sportpályák bérlésére, uszodabelépőre és -bérletre, sportegyesületi tagságra, sport és szabadidős képzésre, sporteszköz kölcsönzésre és belföldi szálláshely szolgáltatásra használhatják fel.

A kártya terhére kifizetheted családtagjaid vagy barátaid kontóját is, ha jelzed azt az elfogadóhely felé, illetve te is jelen vagy a szolgáltatás igénybevételénél.

Minden igénylő egyébként ingyen juthat hozzá saját kártyájához, amely a kiállítástól számítva öt évig érvényes, lejártát követően szintén díjtalanul meghosszabbítható.

Minden egyes kártyatulajdonos igényelhet majd magának társkártyákat, amelyekért ugyan meg kell fizetni az 1500 forint + áfa költségekkel járó díjat, de cserébe a közeli hozzátartozók részére is biztosíthatók a SZÉP Kártya előnyei. Az elveszített, ellopott vagy megsérült kártyák pótlásáért már fizetni kell, ugyanannyit mint amennyi a társkártya díja. Ezeken kívül semmiféle egyéb költség nem adódhat a kártyával kapcsolatban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Leginkább nyaralásra, utazásra és vendéglátásra használják tulajdonosaik a legtöbb SZÉP kártyát. Azonban az utazási költségek kiegyenlítése mellett rengeteg kevésbé ismert szolgáltatásokra is lehet költeni ezt az összeget, például gyermekeinket beírathatjuk sporttanfolyamra, és még felszerelést is kölcsönözhetünk neki hozzá. Vagy befizethetjük magunkat egy-egy múzeumba, vehetünk műemléki belépőt, mehetünk színházi, zenei vagy sporteseményre, netán futóverseny nevezési díját fizethetjük belőle.

De a szabadidő alszámláról fizethetünk terhesgondozást, azaz terhesség alatti kezeléseket, a szülés utáni felügyeletért, vagy fogorvosi beavatkozásokat. Finanszírozhatjuk belőle még egy színdarab színpadra állítását is. Ugyanígy múzeumműködtetési költségek is kiegyenlíthetők SZÉP kártyánkkal, illetve akár vadvédelmre is fordíthatjuk ezt a cafeteria összeget. Van egy közérzetet javító szolgáltatáskör is, ide beletartozik például a wellness mellett a szolárium, a karcsúsító kezelések, vagy a masszázsszalonokban való kényeztetés. Vagy akár saját idegenvezetőt is bérelhetünk a kártyánkon lévő pénzből.

Kérdésed van a béren kívüli juttatásokról, kíváncsi vagy valamire a SZÉP kártyával kapcsolatban? Írd meg a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre. Tematikus hetünk utolsó cikkében az OTP Bank szakértői válaszolnak a legérdekesebb olvasói levelekre.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem