7 °C Budapest

Sosem gondolnád, mi mindenre jó a SZÉP kártyád

2015. február 4. 06:02

Bár legtöbben turisztikai célból használják a SZÉP kártyájukat, rengeteg egyéb szolgáltatásért fizethetünk a rajta lévő pénzből. Például a fogorvosnál, karcsúsító kezelésekért, vagy egy cirkuszi produkció színpadra állításáért. Érdemes a kártyánkat kibocsátó bank honlapján tájékozódni, a lehetőségek száma majdnem végtelen.

Egyre népszerűbbek a Széchenyi Pihenőkártyák (SZÉP kártya szolgáltatás), sokan választják ezt a fajta béren kívüli juttatást cafetéria elemként. Így a munkavállaló a fizetése feletti részét erre a plasztikkártyára kapja, amit kevesebb adó terhel, mint a bérben utalt fizetését. Ezt az összeget különböző, előre meghatározott területeken költheti el, szabadidős, kulturális, vagy akár sporttevékenységekre is. Juttatását három alszámla között oszthatja el, a szálláshely, a vendéglátás, illetve a szabadidő alszámla között.

2014 rekordév volt a turizmusban, az idegenforgalom növekedéséhez a SZÉP kártya is jelentősen hozzájárult. Tavaly novemberig a szálláshelyeken 15 milliárd forint értékben fizettek a kártyával, ami több mint 8 százalékos növekedést jelent egy év alatt. Tavaly december végén a kártyabirtokosok száma meghaladta az egymilliót, csaknem 24 ezer munkáltató több mint 76 milliárd forintot töltött fel a kártyákra, ami 12 százalékos növekedés - tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Milliárdok a kártyákon - de mire költhetjük el?

Rendelet szabályozza, melyik szolgáltatásért melyik alszámláról fizethetünk. A szálláshelyeknek és a belföldi utazásszervezőknél mindegyik alszámlán lévő pénzzel lehet fizetni csakúgy, mint az éttermi és egyéb vendéglátásért is. Szabadidős alszámlák esetén szórakoztató és szabadidős tevékenységek, sportolási szolgáltatások vehetők igénybe. Egészen pontosan:

  • Szálláshely alszámla: belföldi üdülés során szálláshely-szolgáltatásra, belföldi utazásszervezésre (előre összeállított utazási csomagokra), gyógyfürdő- és strandbelépőre, illetve a szálláshely szolgáltatással egyidejűleg a szálláshelyen igénybe vehető bármely szolgáltatásra.
  • Vendéglátás alszámla: vendéglátóhelyi étkezésre, éttermi és mozgó, valamint egyéb vendéglátásra (például házhozszállítás, közétkeztetés), gyógyfürdő- és strandbelépőre, illetve belföldi szálláshely-szolgáltatásra.
  • Szabadidő alszámla: egészségmegőrzésre és szabadidős programokra, egészségügyi szolgáltatásokra, kulturális programokra, állatkerti és vidámparki belépőre, sport-, szabadidős és wellness tevékenységekre, sportrendezvények részvételi díjára, fürdők és élményparkok igénybevételére, belvízi séta és kirándulóhajókra, idegenvezetésre, sportpályák bérlésére, uszodabelépőre és -bérletre, sportegyesületi tagságra, sport és szabadidős képzésre, sporteszköz kölcsönzésre és belföldi szálláshely szolgáltatásra használhatják fel.

A kártya terhére kifizetheted családtagjaid vagy barátaid kontóját is, ha jelzed azt az elfogadóhely felé, illetve te is jelen vagy a szolgáltatás igénybevételénél.

Minden igénylő egyébként ingyen juthat hozzá saját kártyájához, amely a kiállítástól számítva öt évig érvényes, lejártát követően szintén díjtalanul meghosszabbítható.

Minden egyes kártyatulajdonos igényelhet majd magának társkártyákat, amelyekért ugyan meg kell fizetni az 1500 forint + áfa költségekkel járó díjat, de cserébe a közeli hozzátartozók részére is biztosíthatók a SZÉP Kártya előnyei. Az elveszített, ellopott vagy megsérült kártyák pótlásáért már fizetni kell, ugyanannyit mint amennyi a társkártya díja. Ezeken kívül semmiféle egyéb költség nem adódhat a kártyával kapcsolatban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Leginkább nyaralásra, utazásra és vendéglátásra használják tulajdonosaik a legtöbb SZÉP kártyát. Azonban az utazási költségek kiegyenlítése mellett rengeteg kevésbé ismert szolgáltatásokra is lehet költeni ezt az összeget, például gyermekeinket beírathatjuk sporttanfolyamra, és még felszerelést is kölcsönözhetünk neki hozzá. Vagy befizethetjük magunkat egy-egy múzeumba, vehetünk műemléki belépőt, mehetünk színházi, zenei vagy sporteseményre, netán futóverseny nevezési díját fizethetjük belőle.

De a szabadidő alszámláról fizethetünk terhesgondozást, azaz terhesség alatti kezeléseket, a szülés utáni felügyeletért, vagy fogorvosi beavatkozásokat. Finanszírozhatjuk belőle még egy színdarab színpadra állítását is. Ugyanígy múzeumműködtetési költségek is kiegyenlíthetők SZÉP kártyánkkal, illetve akár vadvédelmre is fordíthatjuk ezt a cafeteria összeget. Van egy közérzetet javító szolgáltatáskör is, ide beletartozik például a wellness mellett a szolárium, a karcsúsító kezelések, vagy a masszázsszalonokban való kényeztetés. Vagy akár saját idegenvezetőt is bérelhetünk a kártyánkon lévő pénzből.

Kérdésed van a béren kívüli juttatásokról, kíváncsi vagy valamire a SZÉP kártyával kapcsolatban? Írd meg a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre. Tematikus hetünk utolsó cikkében az OTP Bank szakértői válaszolnak a legérdekesebb olvasói levelekre.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem