17 °C Budapest
Sosem gondolnád, mi mindenre jó a SZÉP kártyád

Sosem gondolnád, mi mindenre jó a SZÉP kártyád

2015. február 4. 06:02

Bár legtöbben turisztikai célból használják a SZÉP kártyájukat, rengeteg egyéb szolgáltatásért fizethetünk a rajta lévő pénzből. Például a fogorvosnál, karcsúsító kezelésekért, vagy egy cirkuszi produkció színpadra állításáért. Érdemes a kártyánkat kibocsátó bank honlapján tájékozódni, a lehetőségek száma majdnem végtelen.

Egyre népszerűbbek a Széchenyi Pihenőkártyák (SZÉP kártya szolgáltatás), sokan választják ezt a fajta béren kívüli juttatást cafetéria elemként. Így a munkavállaló a fizetése feletti részét erre a plasztikkártyára kapja, amit kevesebb adó terhel, mint a bérben utalt fizetését. Ezt az összeget különböző, előre meghatározott területeken költheti el, szabadidős, kulturális, vagy akár sporttevékenységekre is. Juttatását három alszámla között oszthatja el, a szálláshely, a vendéglátás, illetve a szabadidő alszámla között.

2014 rekordév volt a turizmusban, az idegenforgalom növekedéséhez a SZÉP kártya is jelentősen hozzájárult. Tavaly novemberig a szálláshelyeken 15 milliárd forint értékben fizettek a kártyával, ami több mint 8 százalékos növekedést jelent egy év alatt. Tavaly december végén a kártyabirtokosok száma meghaladta az egymilliót, csaknem 24 ezer munkáltató több mint 76 milliárd forintot töltött fel a kártyákra, ami 12 százalékos növekedés - tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Milliárdok a kártyákon - de mire költhetjük el?

Rendelet szabályozza, melyik szolgáltatásért melyik alszámláról fizethetünk. A szálláshelyeknek és a belföldi utazásszervezőknél mindegyik alszámlán lévő pénzzel lehet fizetni csakúgy, mint az éttermi és egyéb vendéglátásért is. Szabadidős alszámlák esetén szórakoztató és szabadidős tevékenységek, sportolási szolgáltatások vehetők igénybe. Egészen pontosan:

  • Szálláshely alszámla: belföldi üdülés során szálláshely-szolgáltatásra, belföldi utazásszervezésre (előre összeállított utazási csomagokra), gyógyfürdő- és strandbelépőre, illetve a szálláshely szolgáltatással egyidejűleg a szálláshelyen igénybe vehető bármely szolgáltatásra.
  • Vendéglátás alszámla: vendéglátóhelyi étkezésre, éttermi és mozgó, valamint egyéb vendéglátásra (például házhozszállítás, közétkeztetés), gyógyfürdő- és strandbelépőre, illetve belföldi szálláshely-szolgáltatásra.
  • Szabadidő alszámla: egészségmegőrzésre és szabadidős programokra, egészségügyi szolgáltatásokra, kulturális programokra, állatkerti és vidámparki belépőre, sport-, szabadidős és wellness tevékenységekre, sportrendezvények részvételi díjára, fürdők és élményparkok igénybevételére, belvízi séta és kirándulóhajókra, idegenvezetésre, sportpályák bérlésére, uszodabelépőre és -bérletre, sportegyesületi tagságra, sport és szabadidős képzésre, sporteszköz kölcsönzésre és belföldi szálláshely szolgáltatásra használhatják fel.

A kártya terhére kifizetheted családtagjaid vagy barátaid kontóját is, ha jelzed azt az elfogadóhely felé, illetve te is jelen vagy a szolgáltatás igénybevételénél.

Minden igénylő egyébként ingyen juthat hozzá saját kártyájához, amely a kiállítástól számítva öt évig érvényes, lejártát követően szintén díjtalanul meghosszabbítható.

Minden egyes kártyatulajdonos igényelhet majd magának társkártyákat, amelyekért ugyan meg kell fizetni az 1500 forint + áfa költségekkel járó díjat, de cserébe a közeli hozzátartozók részére is biztosíthatók a SZÉP Kártya előnyei. Az elveszített, ellopott vagy megsérült kártyák pótlásáért már fizetni kell, ugyanannyit mint amennyi a társkártya díja. Ezeken kívül semmiféle egyéb költség nem adódhat a kártyával kapcsolatban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Leginkább nyaralásra, utazásra és vendéglátásra használják tulajdonosaik a legtöbb SZÉP kártyát. Azonban az utazási költségek kiegyenlítése mellett rengeteg kevésbé ismert szolgáltatásokra is lehet költeni ezt az összeget, például gyermekeinket beírathatjuk sporttanfolyamra, és még felszerelést is kölcsönözhetünk neki hozzá. Vagy befizethetjük magunkat egy-egy múzeumba, vehetünk műemléki belépőt, mehetünk színházi, zenei vagy sporteseményre, netán futóverseny nevezési díját fizethetjük belőle.

De a szabadidő alszámláról fizethetünk terhesgondozást, azaz terhesség alatti kezeléseket, a szülés utáni felügyeletért, vagy fogorvosi beavatkozásokat. Finanszírozhatjuk belőle még egy színdarab színpadra állítását is. Ugyanígy múzeumműködtetési költségek is kiegyenlíthetők SZÉP kártyánkkal, illetve akár vadvédelmre is fordíthatjuk ezt a cafeteria összeget. Van egy közérzetet javító szolgáltatáskör is, ide beletartozik például a wellness mellett a szolárium, a karcsúsító kezelések, vagy a masszázsszalonokban való kényeztetés. Vagy akár saját idegenvezetőt is bérelhetünk a kártyánkon lévő pénzből.

Kérdésed van a béren kívüli juttatásokról, kíváncsi vagy valamire a SZÉP kártyával kapcsolatban? Írd meg a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre. Tematikus hetünk utolsó cikkében az OTP Bank szakértői válaszolnak a legérdekesebb olvasói levelekre.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?