Offshore-mutyi: adócsaló szerencsejátékosok

Magyar Hírlap2011. július 18. 09:02

Rengeteg offshore bejegyzésű cég szervez hazánkban is online szerencsejátékokat, pedig erre csak a Szerencsejáték Zrt.-nek van jogosultsága. Szakértők szerint a piac megfelelő liberalizációjával és egy vonzó jogszabályi környezet megteremtésével a hazai költségvetés 10-15 milliárd forinttal gazdagodhatna.

"Hazánkban csak a Szerencsejáték Zrt. rendelkezik engedéllyel online szerencsejátékok szervezésére. Ezt azonban mások is megteszik, ám ezek a cégek általában külföldi bejegyzésűek, így a magyar hatóságok nem tudnak hatékonyan fellépni ellenük" - mondta Honyek Péter, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője.

Mindazok, akik nem a Szerencsejáték Zrt. égisze alatt reklámozzák és szervezik a játékokat az internetes oldalakon, a magyar jogszabályok szerint törvényellenesen teszik - hívta fel figyelmet a hazai piac rendezetlen helyzetére Kovarik Márton, a PwC adómenedzsere. Mint elmondta, nálunk még nem liberalizálták ezt a területet, s tisztázásra vár a szerencsejátékot űzők jogi és adózási helyzete is.

Ha valaki hazánkban nem a Szerencsejáték Zrt. által szervezett online nyereményjátékokkal játszik, akkor nem élhet a szerencsejátékokra vonatkozó kedvező adózási szabályok előnyeivel, azaz nyereményét terheli a 16 százalékos személyi jövedelemadó és a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulás is.

Az persze nagy kérdés, hogy az játékosok bevallják-e nyereményüket. A szóvivő szerint ezt igen nehéz ellenőrizni. Vagyonosodási vizsgálatokon derülhet fény rá, de egy bank is jelezheti a hatóságoknak - a pénzmosás elleni küzdelem keretében -, ha nagyobb összegek érkeznek egy folyószámlára, sőt megeshet az is, hogy egy "jóakaró" feljelenti a játékost.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Nemzetgazdasági Minisztériumban is foglalkoznak ezzel a kérdéssel, de egyáltalán nem mindegy, hogy az illetékesek végül milyen megoldást választanak. Kovarik Márton szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy ha túl magas az adóteher, akkor a szürkegazdaságnak csak piciny szeletét lehet kifehéríteni, s a költségvetés sem számolhat bevételekkel. Egy megfelelően liberalizált piac és egy vonzó jogszabályi környezet azonban évi 10-15 milliárd forintos bevételt jelentne az államkasszának.

 

Címkék:
liberalizáció,