8 °C Budapest

Tudni akarod, felvettek-e? - Itt vannak az első ponthatárok!

Pénzcentrum
2007. július 25. 17:26

Szerda este 8 óra után teszik közzé hivatalosan a felsőoktatási intézmények a bejutáshoz szükséges ponthatárokat a felvi.hu-n, az Index néhány szakról előzetes információkat tudott meg. A BME még mindig az egyik legnépszerűbb egyetem, a mérnök informatikus és villamosmérnök szakokra jelentkezőknek csak a felét tudták felvenni. Veszprémben a bölcsészkaron indult nemzetközi tanulmányok szakra 134 pont kellett a bejutáshoz, az ELTE jogi karán a ponthatár várhatóan nem éri el a 135-öt - olvasható az Index.hu hírportálon.

A felsőoktatási intézmények az Oktatási és Kulturális Minisztériummal (OM) közösen szerdán határozzák meg az egyes szakok felvételi ponthatárait. Az adatokat hivatalosan este 8-kor hirdetik ki az Országos Felsőoktatási Információs Központ weboldalán, a felvi.hu [1]-n, a pontszámok továbbá megtekinthetőek lesznek az intézményekben. A hallgatókat levélben is tájékoztatják, illetve aki kérte, annak sms-t küldenek. Hiller István oktatási miniszter közölte, 104 181 jelentkezőnek összesen 388 194 sms-t küldenek szét a felvételi eredményekkel.

Idén 100 pontnál alacsonyabb teljesítménnyel egy szakra sem lehetett bejutni, mondta el az Indexnek Kövesi János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) oktatási rektorhelyettese. Hozzátette, hogy az egyetem vezetése tavaly év végén eldöntötte, hogy bár az OM lehetőséget adott a hallgatói létszám 48,4 százalékos bővítésére, ők ezt mégis 10 százalékban határozták meg. A döntés oka a minőségi oktatás mellet, hogy az intézmény a mesterképzésre tudjon koncentrálni, ami 2008 szeptemberétől indulna, magyarázta. Végül a tavalyihoz képest 7,4 százalékkal nőtt a BME-re felvett diákok száma.

Az idei felvételi eredményekről előzetesen elmondta, hogy továbbra is népszerű a mérnök informatikus és a villamosmérnök szakok, az alapképzésre mindkettőn 120 pont az idei határ, a felvehető hallgatóknak legalább a duplája jelentkezett. A mérnök informatikus szakon idén 525 fiatal kezdheti meg tanulmányait, a villamosmérnöki szakra pedig 460 hallgatót vettek fel.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem