16 °C Budapest

Gondolatok Kulcsár Attila hazajövetele kapcsán

Pénzcentrum
2004. március 31. 09:28

Némi csalódottság érzése lengte át a magyar sajtó reakcióját az ország legismertebb brókerének, Kulcsár Attilának a tegnapi hazahozatala kapcsán. A csalódottság persze nem a vallomás megtagadásának szólt - nem valószínű, hogy valaki is komolyan gondolta volna azt, hogy Kulcsár hazajövetelének napján önként "kitálal" -, sokkal inkább annak, hogy a rendőrség olyan titokzatosan szállította haza az egyértelműen média sztárnak számító Kulcsárt, hogy egy árva képet sem lehetett készíteni a hazahozatalról, ill. egy elejtett megjegyzést sem lehetett feljegyezni, melyre pedig a hazai sajtó nagy erőkkel készülődött a hegyeshalmi határon és az Aradi utcában egyaránt.


Érdemes végigtekinteni a Kulcsár hazahozataláról beszámoló cikkek címein: az országos napilapok mindegyike régen nem tapasztalt egységben hovatartozástól függetlenül a "Kulcsár itthon van/hazajött és hallgat" című sablonos címmel számol be a semmiről, ami tegnap történt, jobbhíján összefoglalva negyvenhatodjára is a már szinte az egész lakosság által kívülről fújt eseménysorozatot, mely Szász Károly megveretésétől Kulcsár hazahozataláig tartott.

A legnépszerűbb hazai napilap, a Blikk ezúttal is némileg kreatívabban állt a kérdéshez. A legnagyob hazai bulvárlap a sabloncím helyett a "Kit fedez Kulcsár" címmel foglalta össze azt a névsort, akik eddig ismertté váltak a legnagyobb hazai sikkasztási ügyben, mint ügyfelek vagy más módon Kulcsárral kapcsolatba került személyek.

A sajtó bő terjedelmű beszámolói és a bulvár napilap szókimondó címe jelzik, hogy az ügy még közel egy év után is érdekli az embereket, elsősorban
nyilván az ismert személyek és a politikához fűződő kapcsolatok miatt. A Kulcsár-ügy nyilvánvalóan elsősorban politikai kérdés: amennyiben nem sikerül belátható időn belül megnyugtató és bizonyítható módon megtalálni és elítélni a sikkasztás valódi felelőseit, az az emberek szemében egyértelműen és látványosan bizonyítja a mai magyar gazdasági és politikai elit "mutyizó", "pénzlenyúló" összefonódását, és - ha ez még lehetséges - még inkább elidegeníti őket a mai "elit"-től.
A K&H sikkasztási botrány felelőseinek megtalálása ezért leginkább azoknak az érdeke lenne, akik tisztességes, legális módon emelkedtek a mai gazdasági elit körébe. A felelősség elkenése ugyanis óhatatlanul odavezet, hogy a "bankár", "bróker" szavak véglegesen a szitokszavak és a "tolvaj", "becstelen" és "hazug" jelzők szinonímájává süllyednek az átlag magyar állampolgár szókincsében.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?