25 °C Budapest

Gondolatok Kulcsár Attila hazajövetele kapcsán

Pénzcentrum
2004. március 31. 09:28

Némi csalódottság érzése lengte át a magyar sajtó reakcióját az ország legismertebb brókerének, Kulcsár Attilának a tegnapi hazahozatala kapcsán. A csalódottság persze nem a vallomás megtagadásának szólt - nem valószínű, hogy valaki is komolyan gondolta volna azt, hogy Kulcsár hazajövetelének napján önként "kitálal" -, sokkal inkább annak, hogy a rendőrség olyan titokzatosan szállította haza az egyértelműen média sztárnak számító Kulcsárt, hogy egy árva képet sem lehetett készíteni a hazahozatalról, ill. egy elejtett megjegyzést sem lehetett feljegyezni, melyre pedig a hazai sajtó nagy erőkkel készülődött a hegyeshalmi határon és az Aradi utcában egyaránt.


Érdemes végigtekinteni a Kulcsár hazahozataláról beszámoló cikkek címein: az országos napilapok mindegyike régen nem tapasztalt egységben hovatartozástól függetlenül a "Kulcsár itthon van/hazajött és hallgat" című sablonos címmel számol be a semmiről, ami tegnap történt, jobbhíján összefoglalva negyvenhatodjára is a már szinte az egész lakosság által kívülről fújt eseménysorozatot, mely Szász Károly megveretésétől Kulcsár hazahozataláig tartott.

A legnépszerűbb hazai napilap, a Blikk ezúttal is némileg kreatívabban állt a kérdéshez. A legnagyob hazai bulvárlap a sabloncím helyett a "Kit fedez Kulcsár" címmel foglalta össze azt a névsort, akik eddig ismertté váltak a legnagyobb hazai sikkasztási ügyben, mint ügyfelek vagy más módon Kulcsárral kapcsolatba került személyek.

A sajtó bő terjedelmű beszámolói és a bulvár napilap szókimondó címe jelzik, hogy az ügy még közel egy év után is érdekli az embereket, elsősorban
nyilván az ismert személyek és a politikához fűződő kapcsolatok miatt. A Kulcsár-ügy nyilvánvalóan elsősorban politikai kérdés: amennyiben nem sikerül belátható időn belül megnyugtató és bizonyítható módon megtalálni és elítélni a sikkasztás valódi felelőseit, az az emberek szemében egyértelműen és látványosan bizonyítja a mai magyar gazdasági és politikai elit "mutyizó", "pénzlenyúló" összefonódását, és - ha ez még lehetséges - még inkább elidegeníti őket a mai "elit"-től.
A K&H sikkasztási botrány felelőseinek megtalálása ezért leginkább azoknak az érdeke lenne, akik tisztességes, legális módon emelkedtek a mai gazdasági elit körébe. A felelősség elkenése ugyanis óhatatlanul odavezet, hogy a "bankár", "bróker" szavak véglegesen a szitokszavak és a "tolvaj", "becstelen" és "hazug" jelzők szinonímájává süllyednek az átlag magyar állampolgár szókincsében.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.28 14:19
A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?