15 °C Budapest

Gondolatok Kulcsár Attila hazajövetele kapcsán

Pénzcentrum
2004. március 31. 09:28

Némi csalódottság érzése lengte át a magyar sajtó reakcióját az ország legismertebb brókerének, Kulcsár Attilának a tegnapi hazahozatala kapcsán. A csalódottság persze nem a vallomás megtagadásának szólt - nem valószínű, hogy valaki is komolyan gondolta volna azt, hogy Kulcsár hazajövetelének napján önként "kitálal" -, sokkal inkább annak, hogy a rendőrség olyan titokzatosan szállította haza az egyértelműen média sztárnak számító Kulcsárt, hogy egy árva képet sem lehetett készíteni a hazahozatalról, ill. egy elejtett megjegyzést sem lehetett feljegyezni, melyre pedig a hazai sajtó nagy erőkkel készülődött a hegyeshalmi határon és az Aradi utcában egyaránt.


Érdemes végigtekinteni a Kulcsár hazahozataláról beszámoló cikkek címein: az országos napilapok mindegyike régen nem tapasztalt egységben hovatartozástól függetlenül a "Kulcsár itthon van/hazajött és hallgat" című sablonos címmel számol be a semmiről, ami tegnap történt, jobbhíján összefoglalva negyvenhatodjára is a már szinte az egész lakosság által kívülről fújt eseménysorozatot, mely Szász Károly megveretésétől Kulcsár hazahozataláig tartott.

A legnépszerűbb hazai napilap, a Blikk ezúttal is némileg kreatívabban állt a kérdéshez. A legnagyob hazai bulvárlap a sabloncím helyett a "Kit fedez Kulcsár" címmel foglalta össze azt a névsort, akik eddig ismertté váltak a legnagyobb hazai sikkasztási ügyben, mint ügyfelek vagy más módon Kulcsárral kapcsolatba került személyek.

A sajtó bő terjedelmű beszámolói és a bulvár napilap szókimondó címe jelzik, hogy az ügy még közel egy év után is érdekli az embereket, elsősorban
nyilván az ismert személyek és a politikához fűződő kapcsolatok miatt. A Kulcsár-ügy nyilvánvalóan elsősorban politikai kérdés: amennyiben nem sikerül belátható időn belül megnyugtató és bizonyítható módon megtalálni és elítélni a sikkasztás valódi felelőseit, az az emberek szemében egyértelműen és látványosan bizonyítja a mai magyar gazdasági és politikai elit "mutyizó", "pénzlenyúló" összefonódását, és - ha ez még lehetséges - még inkább elidegeníti őket a mai "elit"-től.
A K&H sikkasztási botrány felelőseinek megtalálása ezért leginkább azoknak az érdeke lenne, akik tisztességes, legális módon emelkedtek a mai gazdasági elit körébe. A felelősség elkenése ugyanis óhatatlanul odavezet, hogy a "bankár", "bróker" szavak véglegesen a szitokszavak és a "tolvaj", "becstelen" és "hazug" jelzők szinonímájává süllyednek az átlag magyar állampolgár szókincsében.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?