32 °C Budapest

Panaszt tett a MOL és a PKN az Unipetrol ellen?

Pénzcentrum
2004. február 18. 13:10

Cseh és lengyel lapértesülések szerint mind a MOL, mind a PKN Orlen panaszt tett a privatizációért felelős cseh állami vagyonalapnál: a beadvány szerint az Unipetrol nem bocsátott az indokolatlan kockázatvállalás elkerüléséhez szükségesnek tartott, elegendő információt a rövidített listán még versenyben lévő vállalatok rendelkezésére. A felelős magatartás elmulasztása a nemzetközi jogban elvárható gondosságként (due diligence) definiált paragrafusokba ütközik.

A kiszivárgó hírek alapján az olajtársaság menedzsmentje azzal védekezett, hogy olyan információkról van szó, amely a versenytársak előtt semmiképpen sem lehet publikus a jövőbeni gazdálkodás és ezáltal a részvényesi érdekek veszélyeztetése nélkül.

A helyzet mindenképpen érdekes, hiszen az Unipetrol megszerzésért még versenyben lévő Royal Dutch/Shell a Ceska Rafinerska egyik tulajdonosaként nem ismeretlen szereplő a cseh olajpiacon - korábban a legnagyobb port kavart viták éppen a két társaságot érintő értékesítési árak miatt robbantak ki.

Az egymásnak feszülő álláspontok tekintetében valószínűleg az Unipetrolnak kell engedékenyebbnek mutatkoznia, ugyanis az állam képviselői tegnapi nyilatkozataikban a MOL és a PKN (no meg a Royal Dutch) mellé álltak, és ígéretet tettek arra, hogy nyomást gyakorolnak a vállalat vezetésére.

A piacon volatilis árfolyam elmozduláshoz vezettek az újabb fejleményeket, az Unipetrol papírjai a tegnapi 4%-ot meghaladó gyengülés után ma 2.8%-os erősödést mutatnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?