Mutatjuk, mi minden változott július 1-től: rengeteg magyart érint

Pénzcentrum2019. július 1. 13:56

Július 1-jével megkezdődik 2019 második féléve, és ahogy minden évben, idén is sok fontos jogszabály lép életbe ezen a napon. Az egyik legnagyobb változás, hogy élesedett a családtámogatási program, amelynek részletei hónapok óta tartják lázban az országot, de módosult az adózás, és néhány vállalatot érintő szabályozás is. A Pénzcentrum összeszedte, pontosan mi minden változik mától. 

A legfontosabb változás a mai naptól, hogy elrajtolt a családtámogatási rendszer. Július 1-jén nemcsak a babaváró hitel, a falusi CSOK, és a nagycsaládosok újautó-vásárlási támogatása indul el, hanem a meglévő CSOK egyes szabályait is átírta a kormány. Az alábbiak bevezetése, változása lépett életbe a mai nappal (bár a családtámogatási rendszerbe beletartozik a teljes bölcsődei ellátás megvalósulása, a nagyszülői gyed igényelhetősége, illetve a néggyermekes anyák szjamentessége is, de ezek csak jövőre, január 1-jétől lépnek majd életbe).

Családtámogatási program

Mától már a második gyermek után is igényelhető az 1 millió forint kedvezmény, a harmadik gyermek után pedig további 4 millió forint támogatásra lehetnek jogosultak a családok, ezzel emelkedett a a tőkeelengedés összege. Ezzel kapcsolatban tudni kell, hogy a támogatást csak a gyermek megszületése előtt felvett hitelekre lehet igénybe venni. Ha a tőketartozás nem éri el a lehetséges támogatás összegét, akkor a tőketartozáson felül - nem számítva a késedelmi kamatokat - egyéb, a hitelhez kapcsolódó költségekhez is felhasználható.

  • Babaváró hitel

A támogatási rendszer legtöbbeket foglalkoztató eleme a fiatal házasok gyermekvállalását támogató hitelforma. Azok, akik felvették a hitelt, és megadott időn belül gyermeket vállalnak, kamatmentesen törleszthetik azt. Amennyiben a fenti időn belül megérkezik a gyermek, akkor a törlesztést - az ügyfél kérésére - felfüggeszthetik 3 évre - ráadásul ekkor az állam által biztosított támogatásból a fennálló kölcsönszerződés tőketartozásából 30 százalék előtörlesztésre kerül. Amennyiben egy harmadik újszülött is érkezik, akkor pedig a teljes fennmaradó tőketartozást is "elengedik". Különösen fontos az is, hogy a babaváró hitel szabad felhasználású - így arra költjük a felvett összeget, amire szeretnénk. Minden bizonnyal egyes helyzetekben jó alternatívája lehet a személyi hiteleknek, amelyek szintén nagy népszerűségnek örvendenek manapság.

  • Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása

A családvédelmi akcióterv keretében jelent meg az autóvásárlási támogatás is - aki 7 személyes autót vesz, az 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kap, melynek összege azonban a bruttó vételár legfeljebb 50 százaléka lehet. A támogatás a hitel- és lízingszerződés keretében vásárolt gépjárműre is igénybe vehető. A babaváróval szemben így ezt a támogatást nem lehet pusztán gyermekvállalási hajlandóságra igényelni, nagy előnye viszont, hogy nem hitelről, hanem teljes egészében vissza nem térítendő támogatásról van szó.

  • Kibővített CSOK

A korábbi szabályozás szerint a háromgyermekesek jártak igazán jól a családi otthonteremtési kedvezménnyel, hiszen a kamattámogatott, 3 százalékos fix kamatozású hitel mellé még 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kaptak, ha új lakást vásároltak. Az új CSOK-szabályok azonban jelentős könnyítéseket és további kedvezményeket hoznak, hiszen immár 2 gyermek esetén is igényelhető a kamattámogatott hitel 10 millió forintig, amelybe beleszámítanak a meglévő gyermekek is, ha új építésű ingatlanra igényeljük a támogatást. Ráadásul új építésű otthon esetén 2,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kapnak a kétgyermekesek, használt lakásnál ez 1,43 millió forint (egy gyermek esetén mindkét otthontípusra 600 ezer forint támogatás jár, hitel azonban nem).

  • Falusi CSOK

Mától került bevezetésre az újfajta családi kedvezmény is, amelynek kifejezett célja a kistelepüléseken élők és oda költözni szándékozók otthonteremtésének elősegítése. A sima CSOK-nál egy fokkal kedvezőbb támogatást azok a családok igényelhetik, akik olyan 5000 fő alatti településen élnek, amelyek lélekszáma 2003-2018 között csökkent. Ezek száma jelentős: 2486 ilyen település van Magyarországon, ráadásul ezeken a településeken az ingatlanárak is jellemzően alacsonyabbak, így a falusi CSOK arányaiban is sokkal nagyobb segítséget nyújt majd az ott élőknek, mint a sima CSOK az egyéb településen élők számára. 

Próbáld ki a HelloVidék falusi CSOK kalkulátorát!

A falusi CSOK esetén is igényelhető lesz 2,6 millió forint kétgyermekesek esetén használt lakás vásárlására is, nem csak új ingatlanra, azonban a vásárlás mellett minden esetben szükséges a lakás korszerűsítése és/vagy bővítése. Három gyermeknél vásárlás és bővítés/korszerűsítés cél esetén az összeg 10 millió forint, egy gyermeknél pedig szintén 600 ezer forint. Arra azonban figyelni kell, hogy a lakásvásárlásra fordított összeg nem haladhatja meg a támogatás 50 százalékát - azaz legfeljebb 5 millió forint lehet, mint ahogy a meglévő lakás korszerűsítésre és bővítésre fordított összeg is gyermekenként 300 000, 1 500 000 és 5 000 000 forint lehet. A bővítési munkálatoknak 3 éven belül le kell zajlania.

Minden, amit a babaváró hitelről tudni kell: lakossági roadshow az új állami családtámogatásokról Budapesten, majd vidéki nagyvárosokban. Mindenkit várunk!

Közjegyzői díjrendelet

A nagycsaládosokat, a lakásvásárlókat, az időseket és a fiatalokat is kedvezően érinti a július elsején hatályba lépett új közjegyzői díjrendelet. A legfontosabb változás - a Magyar Országos Közjegyzői Kamara korábbi közlése szerint -, hogy a közjegyzői okirat szokásos munkadíjának mindössze 30 százalékát kell megfizetniük azoknak, akik július 1-jét követően lakáscélú jelzáloghitelhez a bank által megkövetelt, egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot tesznek. Az új lakások építéséhez és vásárlásához igénybe vehető, államilag támogatott lakáscélú hiteleknél - például a családi otthonteremtési kedvezményhez kapcsolódó lakáshitel esetén - lesz a legkedvezőbb a közjegyző díja, amely ebben az esetben a szokásos díj harminc százalékát sem éri el.

A nyugdíjkorhatárt betöltőknek a közjegyzői munkadíj háromnegyedét kell fizetniük a tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződéseik közjegyzői okiratba foglalásáért. A díjat pedig a felére kell csökkenteni, ha az okirat írásra vagy olvasásra képtelen embernek készül, valamint ha a közjegyző kórházban fekvő betegnek készít végintézkedést vagy meghatalmazást. A nagycsaládosoknak - amennyiben közjegyzővel készíttetik az ingatlan-adásvételi szerződést - a szokásos munkadíj háromnegyedét, az első lakásukat vásárló 35 év alatti fiataloknak pedig - ha a lakás értéke nem haladja meg az illetéktörvény szerinti értéket - a szerződés elkészítéséért járó munkadíj felét kell kifizetniük.

Szochó csökkenése

Júliustól csökken a szociális hozzájárulási adó, a Pénzügyminisztérium már az idei költségvetést is ennek megfelelően készítette el. A szochót az elmúlt években kétszer mérsékelték, így jutottunk el 27 százalékról 19,5 százalékra. Most már a speciális feltételeknek kell teljesülniük, de a minisztérium állásfoglalása szerint idén júliustól 17,5 százalék lesz a szochó mértéke. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb inflációs jelentése szerint egyébként a szochó július csökkentése után a következő 2 százalékpontos mérséklésre 2020 utolsó negyedévében kerülhet sor a feltételek - tehát a bérek - alakulása alapján. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vállalati kötvények

A Magyar Nemzeti Bank fellendítené a hazai vállalati kötvénypiacot, amely teljesen átalakíthatja a cégek forrásbevonási szerkezetét. Az MNB július 1-jén induló Növekedési Kötvényprogramja (NKP) nagy összegű és hosszútávú forrást jelent a kibocsátó társaságoknak, melynek keretein belül a sikeres kötvénykibocsátás előtt egy társaságnak számos üzleti és jogi kritériumnak meg kell felelnie és át kell esnie egy komplex hitelminősítésen is. Ennek a hitelminősítésnek a költségét a kijelölt rating ügynökségek esetén az MNB állja, az üzleti- és pénzügyi kockázati profil szempontjai pedig nagyából ugyanazok, mint a banki hiteleknél. Az NKP-ban való részvétel feltétele B+ vagy annál jobb minősítés elérése. A kötvényállomány Csehországban és Lengyelországban is meghaladja a GDP 5 százalékát Magyarországon viszont mindössze 1,6 százalék. A kötvénykereskedés fellendítéséért XBond néven új, multilaterális kereskedési platformothoz létre a BÉT. 

Digitális adatszolgáltatás a szálláshelyeken

Versenyképesebbé válik a magyar turizmus július 1-jétől, mivel vasárnapig kellett regisztrálniuk a már működő magyarországi szállodáknak a nemzeti turisztikai adatszolgáltató központ (ntak) rendszerébe, és mától elindult a digitális adatszolgáltatás. Ennek köszönhetően nagyban fehéredhet a szálláshely-szolgáltatási szektor és hozzá fog járulni a szolgáltatók adminisztrációs- és adóterheinek csökkentéséhez is. Ez teremti meg a lehetőségét annak, hogy jövő évtől 18 százalékról 5 százalékra csökkenhet a szálláshelyszolgáltatás áfája.

Drágul a Posta

A Magyar Posta mától több belföldi és nemzetközi csomagtermék díjszabását módosítja, a változás a küldeményforgalom jelentős részét nem érinti. A lakossági csomagterméknél a postacsomag ára marad a legalacsonyabb, 2 kilogrammos súlyig 1550 forintról 1630 forintra változik július elsejétől. Az üzleti csomag esetében a szintén 2 kilogrammos súlyhatárig, 70 forintos emeléssel 1860 forint lesz a kézbesítés díja. A csomagautomatákra küldött csomagok árát a korábbiaktól eltérően súlykategóriánként differenciálja a Magyar Posta annak érdekében, hogy optimalizálja az automaták kihasználtságát. A szolgáltatás díja 2 kilogrammig továbbra is 890 forint marad, 10 kilogrammig 1030 forint, 20 kilogrammig 1340 forint lesz. 

Változik a törékeny és terjedelmes extraszolgáltatások árazása is. A törékeny felár 100 százalékról, 75 százalékra csökken, valamint többletszolgáltatásként bevezetik az időgaranciát. A belföldi árakkal párhuzamosan változnak egyes nemzetközi csomagszolgáltatási díjak is: az EU-n kívüli országok esetén módosulnak az árak, a nemzetközi EMS gyorsposta átlagosan 6,4 százalékkal nő, míg a nemzetközi postacsomag esetében az áremelés átlagos mértéke 1,5 százalék. Az Európai Unió országaiba tartó csomagküldemények feladási díja változatlan marad.

Nyáron a vasúton

Júliustól több InterCity kocsival közlekednek a Balaton expresszek. A légkondicionált InterCity kocsikban komfortosabban lehet utazni, WiFi szolgáltatás és a legtöbb kocsiban konnektorok is rendelkezésre állnak. A helybiztosítási kötelezettség a kerékpárokra is vonatkozik, az expresszvonatokon limitált számban 8 bicikli szállítható - kerékpárjegy és kerékpárhelyjegy váltásával. A vonatok nagy népszerűségére való tekintettel javasolják az elővételi jegyváltást.

Mától használható ki a Kajla Útlevél kedvezménye a vasúton: a tanév végén az alsó tagozatos diákoknak kiosztott okmány július 1. és július 31. között igyenes utazást biztosít minden gyermeknek, aki a vonaton bemutatja Kajla Útlevelét és személyazonosításra alkalmas igazolványát (diákigazolvány vagy személyi igazolvány) a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. belföldi járatain. A szülő, kísérő 33 százalékos kedvezményben részesül, amennyiben más kedvezménnyel nem rendelkezik. A feláras vonatokra a gyorsvonati pótjegyet, az InterCity pót- és helyjegyet, a helyjegyet, vagy az InterCity pótjegyet a Kajla kampány keretében díjmentesen utazó gyermek részére is meg kell vásárolni.

Parlagfű 

Aaz idei évben is júliustól szabhatnak ki bírságot a parlagfűvel fertőzött területek miatt. Minden földhasználó köteles az adott év június utolsó napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, akkor közérdekű védekezést kell elrendelni. A felvett jegyzőkönyv alapján a megyei illetékes hatóság a parlagfű-mentesítési kötelezettségre való figyelmeztetés nélkül hatósági eljárást indít. Az eljárás során a mulasztó földhasználóval szemben minden esetben növényvédelmi bírságot kell kiszabni. A növényvédelmi bírság mértéke a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet kül- és belterületen egyaránt.

Túl halkan közlekedő e-autók

Július 1-jétől az új típusú hibrid és elektromos autókat kizárólag hanggenerátorral felszerelve lehet forgalomba hozni az Európai Unió tagállamaiban, hogy a szinte zajtalan járművek észlelése könnyebb legyen a gyalogosoknak és a kerékpárral közlekedőknek - hívta fel a figyelmet az EY üzleti tanácsadó. Pénteki közleményükben felidézték, hogy az Európai Parlament még 2014 tavaszán fogadta el és adta ki az erről szóló rendeletet. A júliusi határidő az új típusnak számító, azaz új EK típusjóváhagyási számmal rendelkező hibrid és tisztán elektromos járműveket érinti. A rendelet célja, hogy az elektromos járművek biztonságosabb résztvevői legyenek a közlekedésnek és ezzel az elfogadottságuk is növekedjen.

Címkék:
gyed extra, penzcentrum, családtámogatás, magyar országos közjegyzői kamara, szocho, nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, falusi csok, családvédelmi akcióterv, jelzáloghitel jelentése, autóvásárlási támogatás nagycsaládosoknak 2019, vissza nem térítendő állami támogatás 18-35, kötvénykibocsátás, országos közjegyzői kamara, ingatlanárak alakulása,