Fájni fog a magyar családoknak az újabb leminősítés

Pénzcentrum2012. január 6. 14:33

Fájdalmasan érintheti a magyar családokat Magyarország harmadik leminősítése is: a leminősítés az egyik olyan tényező, amely hatására a forint tovább gyengülhet, az országkockázat növekedése, a bankok kamatemelése pedig növelheti a devizahitelesek terheit.

Egy fokozattal "BB+"-ra rontotta Magyarország hosszú lejáratú deviza adósságának besorolását a Fitch Ratings és az új besoroláshoz negatív kilátást rendelt - azaz bóvli kategóriába sorolta Magyarországot a harmadik nagy hitelminősítő intézet is (a Moody"s és a Standard and Poor's már hetekkel ezelőtt hasonló lépésre szánta el magát).

Egyre jobban fájhat a magyar családoknak

A bejelentés hírére hirtelen gyengülni kezdett a forint, az euró jegyzései péntek délután a 320-as szinthez értek. Később azonban újabb erősödést mutatott a forint, délután fél 4 után már a 315-ös szint alatt is jegyeztek.


Így reagált az árfolyam a bejelentés hírére.

Mit jelent, mit jelenthet ez a hétköznapokban?

A leminősítés az egyik olyan tényező lehet, amely azt eredményezheti, hogy gyengülhet a forint (akár újabb mélypont is jöhet). Könnyen előfordulhat, hogy a magyar fizetőeszköz a továbbiakban is gyenge marad (tovább gyengül) az euróhoz, a svájci frankhoz képest.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az árfolyam havonta egyszer mindenképp érinti a devizahiteleseket: a bankok ugyanis az esedékes törlesztőrészletet az aktuális (előző napi záró) árfolyam alapján vonják. Egyenes az összefüggés: minél jobban erősödik az euró vagy a svájci frank a forinthoz képest, annál jobban emelkedik a törlesztőrészlet is.


Nőhet a magyar országkockázat (ismert nevén a CDS-felár), ez pedig azt jelenti, hogy a bankok drágábban kapnak hitelt, mint korábban. Ez a bankokat törvényileg is jogosulttá teszi arra, hogy kamatot emeljenek - ezzel pedig (ha nem is azonnal) szintén nőhetnek a hitelesek terhei.

Az új hitelek is drágábbak lehetnek, eleve kevesebben tudnak majd hitelt felvenni.

Ezzel együtt a betéti kamatok kamatszintje is emelkedhet: mivel a magas országkockázati felár miatt a bankok drágábban jutnak külföldi forrásokhoz, belföldről próbálnak meg új forrásokat szerezni - ez pedig leginkább úgy lehetséges, ha emelik a különböző betéti konstrukciók kamatait.

A kialakult helyzet növelheti a jegybank kamatemelésének esélyét - ez pedig még inkább erősítheti, gyorsíthatja a fentiekben vázolt helyzetet.

Címkék:
cds, fitch ratings,