Ötpontos mentőcsomagot kaphatnak a jelzáloghitelesek: itt vannak a részletek

Pénzcentrum2011. május 15. 17:52

Kvótarendszert vezetnek be a lakásárveréseken, fix árfolyamon rögzítik a törlesztőrészleteket, egyben felpörgetik az új lakáshitelek kihelyezését, állapodott meg a kormány a bankszövetséggel a Magyar Hírlap értesülései szerint.

Ötpontos mentőcsomagot dolgozott ki a kormány a Magyar Bankszövetséggel a jelzáloghitelesek megmentésére. A Magyar Hírlap birtokába került tervek szerint a mentőcsomag a frankhitelesek mellett az euró- és a jenhitelesek számára is garantált árfolyamon biztosítaná a törlesztést, egyben végre megalkotná a Nemzeti Eszközkezelőt, amely a nagyvárosokban a forgalmi érték 55 százalékán, a kisvárosokban 50 százalékán, a falvakban 35 százalékán államosíthatná az ingatlanokat - írja az Index.

A lap birtokába jutott tervezet szerint a törlesztési árfolyam rögzítésére harmincmillió forintos értékhatárig lenne lehetőség kizárólag természetes személyek esetében. Az árfolyamokat legfeljebb 2015. június 30-ig rögzítenék, a svájci frankot ez idő alatt 190, az eurót 263 forintért váltanák. A szinte kizárólag az OTP által folyósított jenhiteleknél 199/100 forinton rögzítenék.

A megállapodásban rögzítették, hogy a kilakoltatási moratórium megszűnésével egyidejüleg árverezési kvótát léptetnek életbe, a veszélyeztetett ingatlanoknak mindössze öt százaléka kerülhet egyszerre piacra - ez egyben garantálhatná, hogy ne zuhanjon durván az ingatlanok ára.

Megállapodtak a hazai kkv-szektor hitelezésének felpörgetéséről is, a legfeljebb 50 millió eurós forgalmú kisvállalkozások a szokásos eljárásnál gyorsabban juthatnának banki hitelekhez. Cserébe a bankok a kihelyezett hitelek öt százalékát leírhatják a bankadóból.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kormány emellett - annak ellenére, hogy a mostani hitelválságot is a lakáshitelezés felpörgetése robbantotta ki - újra felpörgetné a lakáshitelezést, ezért az ebből a célból folyósított hitelek öt százaléka is leírható lesz a bankadóból, írja a Magyar Hírlap.

Címkék: