Számlára kapod a fizetésed? Akár a háromszorosát is felveheted

Pénzcentrum2011. március 25. 10:02

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint februárra 5,8%-ra emelkedett a folyószámlahitelek állománya a teljes lakossági kihelyezésen belül. Két évvel korábban ez az arány 4,5% volt - írja a Napi Gazdaság.

A Budapest Banknál elmondták, hogy a válság hatására csökkent az állománynövekedés dinamikája, az átlagos hitelkeret-kihasználtságban viszont növekedés figyelhető meg. A banknál az ügyfelek negyede használja ki ezt a lehetőséget.

A CIB-nél hasonló jelenségről számoltak be (bár náluk csak minden tizedik ügyfélnek van hitelkerete), majd hozzátették, hogy a hitelfelvétel módja - mint minden más hitel esetében - szigorúbbá vált.

A belső banki módosítások mellett a szigorított jogszabályokkal is magyarázható a kihelyezések növekedésének lassulása, a termék igénybevétele kizárólag pozitív hitelbírálat esetén lehetséges - mondták az MKB-nál.

Az OTP-nél úgy látják, hogy bár a hitelezési és a hitelfelvételi hajlandóság csökkenése ennél a terméknél is érzékeltette a hatását, a folyószámlahitelek népszerűsége az egyszerűségnek és a könnyű kezelhetőségnek köszönhetően nem csökkent. Jelenleg körülbelül minden második OTP-ügyfélnek van folyószámla hitelkerete.

A K&H ügyfelek 12%-a rendelkezik folyószámlahitellel (szabad felhasználású jelzáloghitele az ügyfelek közel 8%-ának van). A banknál a korábbi hitelkeret 100%-a, vagy a számlára érkező 3 havi rendszeres jóváírás átlaga közül a magasabb összeget (legfeljebb 500 ezer forintot) biztosítják, ha az ügyfél áthozza a számláját.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Raiffeisen ügyfelei az utolsó három havi jóváírás 100%-át vehetik igénybe induló hitelkeretként, amely az adósminősítés eredményétől függően a rendszeres jóváírások háromszorosát is elérheti.

 

Címkék: